Annonce
Lemvig

Opdateret: Datafejl bag udmelding om 10 millioner kroner mindre end forventet

Erik Flyvholm: Det er helt vildt. Arkivfoto
Lemvig Kommune var blandt de hårdest ramte, efter beregningsgrundlaget for Udligningsreformen er ændret - men det er en datafejl, viser det sig
Annonce

Lemvig: Lemvig Kommune bliver tilsyneladende alligevel ikke hårdt ramt af, at de tal, der blev meldt ud efter vedtagelsen af Udligningsreformen, ikke holder. Det viser sig nu, det er en data-fejl, og ministeriet trækker beregningerne tilbage.

Inden da skrev vi:

- Det er helt vildt. For Lemvig Kommune betyder det yderligere besparelser på budgettet for 2021 på cirka én procent svarende til omkring 10 millioner kroner. Hvis denne ændring af det demografiske udgiftsbehov havde været med i den nye udligningsreform, havde effekten været et væsentligt større tab, end det man offentliggjorde, siger Lemvig Kommunes borgmester, Erik Flyvholm (V) i en pressemeddelelse, der er sendt af Landdistrikternes Fællesråd.


Det er helt vildt. For Lemvig Kommune betyder det yderligere besparelser på budgettet for 2021 på cirka én procent svarende til omkring 10 millioner kroner.

Erik Flyvholm, borgmester


- Det er et slag i ansigtet på landdistriktskommunerne, hvor der ofte er en overvægt af ældre borgere. Det her flytter helt klart penge fra landdistriktskommunerne.

Annonce

Beregningsgrundlaget

Konkret er der tale om, at beregningsgrundlaget for det såkaldte 'aldersbestemte udgiftsbehov' er blevet ændret drastisk. Med reformen stiger tilskuddet til skolebørn med 19,4 procent, mens tilskuddet til ældre over 85 år falder med 21,1 procent. Sagt med andre ord rammer det kommuner i landdistrikterne, som har en større andel af ældre end bykommunerne, der til gengæld har en større andel af børnefamilier.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

- Jeg er meget bekymret, hvis de tal, som først nu er kommet frem, står til troende. Det vil uden tvivl betyde en forringelse af den borgernære kernevelfærd og servicetilbuddene i landdistrikterne, som regeringen og aftalepartierne ellers sagde, de ønskede at styrke, siger han.

- Det stiller spørgsmålstegn ved hele udligningsreformen, fordi der er tale om så markante ændringer af det aldersbestemte udgiftsbehov, at det forringer effekten for de kommuner, som i forvejen har en presset økonomi. I sidste ende vil det betyde hårde nedskæringer samt dårligere velfærd for de borgere, som bor og lever på landet - og gøre det mindre attraktiv at bosætte sig i en række land- og yderkommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Annonce