Holstebro

Færre unge dropper ud af erhvervsuddannelserne

Frafaldet blandt unge, der læser til tømrer, mekaniker, kok og andre erhvervsuddannelser bliver ved med at falde i Holstebro. Arkivfoto

Uddannelsescenter Holstebro fortsætter den positive udvikling med at reducere frafaldet blandt elever. På byens videregående erhvervsuddannelser er tendensen den samme.

Holstebro: Det går den rigtige vej med at mindske frafaldet på erhvervsuddannelserne i Holstebro.

Blandt de unge, der kommer direkte fra folkeskolen, var syv procent faldet fra efter de første tre måneder. Det er færre end året før - og kun halvt så stort som frafaldet på grundforløb 1 og 2 i 2015.

Udviklingschef Kirsten Skov Bertelsen forklarer den positive udvikling med flere faktorer.

- Jeg tror, det har meget at sige, at vi samler alle de helt unge på et fælles grundforløb og laver et 14 dages introforløb for dem. Tidligere blev de blandet med de ældre elever, som ikke kommer direkte fra folkeskolen. Men nu prøver vi at skabe et fælles ungdomsmiljø i stil med det, man har på gymnasiet, selv om de unge kun går et halvt år på grundforløbet - og ikke tre år som på de gymnasiale uddannelser, fortæller Kirsten Skov Bertelsen.

Blandt andet har der været arrangeret standup, en koncert og et hypnoseshow for erhvervsskoleeleverne på grundforløb 1.

UCH forsøger også i højere grad at involvere forældrene, for eksempel gennem nyhedsbreve fordi de er vigtige i forhold til grundforløb 2, hvor eleverne skal ud og have en læreplads, og dermed har et reduceret frafald på det første grundforløb også afgørende betydning for fastholdelsen på det andet grundforløb.

Direktør Ann Østergaard peger endvidere på, at udflytningen af 10. klasserne - fra folkeskolerne til UCH - også har været med til at reducere frafaldet.

2018-tallet for frafaldet blandt de lidt ældre erhvervsskoleelever, der gik ud af folkeskolen for mere end to år siden, og som enten har været ude at arbejde eller taget en anden ungdomsuddannelse, er ikke opgjort endnu, men her forventer UCH en stagnering.

- Her kan det være svært at komme ret meget længere ned, fordi vi her har flere unge med sociale og personlige udfordringer end tidligere. Det hænger helt naturligt sammen med en historisk lav arbejdsløshed, og kravet fra kommunerne om, at unge under 30 skal søge uddannelse for at få kontanthjælp, siger udviklingschefen.

35 procent mindre fravær på erhvervsakademiet

Tendensen er den samme på Erhvervsakademi MidtVest, der tilbyder 14 videregående uddannelser i form af erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser. Her er 35 procent færre førsteårsstuderende droppet ud i 2018 sammenlignet med 2017.

Uddannelseschefen for businessuddannelser på Erhvervsakademi MidtVest, Hans Jørgen Skriver, forklarer det med, at der er skruet op for nærheden og den personlige kontakt til de studerende:

- I løbet af det foregående år har vi blandt andet indført længere dage på campus, så pauserne mellem lektionerne, hvor de studerende kan forbedrede sig alene og sammen, imens de er på campus, bliver længere. Det giver de studerende større muligheder for at hjælpe hinanden og sparre med underviserne uden for lektionerne, fortæller uddannelseschef for businessuddannelser på Erhvervsakademi MidtVest, Hans Jørgen Skriver.

I dag arrangeres der også flere studiecaféer, studieture og en-til-en samtaler i forbindelse med studiestarten for at give de studerende en klarere fornemmelse af, hvad det er, de går ind til. De studerende kommer også langt tidligere i kontakt med de brancher og professioner, som de uddanner sig indenfor.

- Vi sætter mere tid af til snakke om fremtidsmuligheder, og hvad de studerende gerne vil. Derudover inddrager vi også virksomhedssamarbejde, casearbejde og sparring om praktik tidligere i uddannelsesforløbet. Vi tilbyder vi også karrieresparring, når de er færdige med deres uddannelse. Og på den måde forsøger vi at hjælpe de studerende før, under og efter studiet med at blive klar til at gå ud i job, fortæller Hans Jørgen Skriver.

De nye frafaldstal glæder rektor for Erhvervsakademi MidtVest, Henriette Slebsager.

- Vi skal turde stoppe op, trække vejret og kigge på hinanden. Der er for meget fart på uddannelsesfeltet, for mange valgmuligheder og forventninger. Det er vigtigt, at vi giver de unge trygge og nærværende rammer, hvor tempoet bliver sat en anelse ned og fokus rettes på læring og dialog, så de studerende får mere ro i maven og bliver klogere på deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder, fortæller Henriette Slebsager.

Traditionelt har frafaldet været større på erhvervsuddannelserne end på gymnasierne.

For år tilbage var det oppe på lige over en fjerdedel i Holstebro. De unge i Nordvestjylland er dog langt mere vedholdende end deres jævnaldrende østpå, hvor det på nogle skoler er mere end halvdelen, der dropper ud fra en påbegyndt erhvervsuddannelse. På landsplan lå frafaldet på grundforløbet 1. og 2. del efter de første tre måneder på 12,1 procent mod 8,2 procent på UCH.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Lemvig

Stuvende fyldt til markedet

Lemvig For abonnenter

Bøvling byder på boksning i biler

Sport

Klinkby byder endnu engang på fodbold i mudderet

Lemvig

Politiet efterlyser vidner: Bilist havnede i bækken

Annonce