Annonce
Danmark

Fødevare-ordfører: Jeg tror på, at fornuften vil sejre, og man vil opgive at aflive millioner af mink

- Vi skal have stoppet den praksis så hurtigt som muligt. Det virker, som om sundhedsmyndighederne har malet sig op i et hjørne og ikke vil tabe ansigt, siger Orla Østerby, fødevareordfører for De Konservative. Foto: Morten Stricker
Folketingsmedlem Orla Østerby, fødevareordfører for De Konservative, kritiserer kraftigt begrundelsen for myndighedernes corona-politik over for minkfarme; den er baseret på at alt for tyndt grundlag, mener han.
Annonce

- Vi skal have stoppet den praksis så hurtigt som muligt. Det virker, som om sundhedsmyndighederne har malet sig op i et hjørne og ikke vil tabe ansigt.

Fødevareordfører for De Konservative, Orla Østerby, har nærstuderet det notat, som afslører, hvilket grundlag regeringens politik over for corona-ramte minkfarme bygger på, og han lægger ikke skjul på, at han er chokeret.

Ifølge notatet har 19 af de første 20 smittede minkfarme ganske rigtigt en anden smittet minkfarm inden for en afstand på 7,8 kilometer - de 7,8 kilometer, der er "dødszonen" inden for hvilken, alle mink - også raske dyr - skal aflives.

Men i notatet når eksperterne frem til den slutning, at en aflivning af raske besætninger i nærheden af udbrud ikke kan forhindre nye udbrud i de tilbageværende minkbesætninger. De konkluderer, at de ikke ved, hvordan smitten spredes mellem minkfarmene, og om det er dyr, der smitter dyr eller mennesker, der bringer smitten ind til dyrene.

Annonce

Stop nu!

- Jeg sad i fredags i et videomøde med Kaare Mølbak fra Statens Seruminstitut, og han kunne ikke sige, om virus var luftbåren, eller om den var bragt ind i besætningerne af mennesker, siger Orla Østerby.

- Derfor skal vi have lavet om på praksis nu. De syge besætninger skal forsegles fuldstændigt fra omverdenen. Mener myndighederne, at det eneste rigtige er at slå de smittede dyr ned, så må det gøres. Men vi må have stoppet aflivninger af raske besætninger - nu.- Dertil kommer, at om fire uger starter pelsningssæsonen, og myndighederne har ikke en kinamands chance for at slå fire millioner mink ned på så kort tid. Beredskabsstyrelsen havde i starten kun kapacitet til at  klare 2000 om dagen, hvor et par erfarne arbejdere på en minkfarm kan klare 3000 om dagen. Det er derfor, regeringen vil have landmændene til selv at slå dem ned. Kapaciteten er sikkert større nu, men der er meget lang vej til at kunne aflive fire millioner dyr.

Orla Østerby peger på, at dette tidspres giver kæmpe problemer:

- Kan man ikke aflive minkene, og kan man ikke pelse dem, står man med fyldte bure, dyrene bliver kønsmodne, og så begynder de at kæmpe indbyrdes; det vil dyreetisk være uforsvarligt, siger han.

Annonce

Politisk pres

Orla Østerby understreger, at den gældende politik er en regeringsbeslutning.

- Vi står over for at udslette minkproduktionen i Danmark, og det ønsker venstrefløjspartierne i Folketinget. Men det er regeringen, der har truffet beslutningen og ladet sundhedsmyndighederne overtage styringen. De har selvfølgelig ekspertisen, men vi skal også lade den sunde fornuft råde.

Fødevareordføreren understreger, at Axelborg - altså landbrugets organisationer - er lige på trapperne med en analyse af, hvor meget det vil koste Danmark, både på eksportindtægter og arbejdspladser, hvis minkavlen slås ned.

- Vi vil blive ved med at presse på - det bliver vi nødt til. Og jeg tror da også på, at fornuften vil sejre til sidst, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Minkfarm på Thyholm ramt af corona: Avler savner klare svar fra Fødevarestyrelsen

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: TTH genfandt den defensive formel og satte Lemvig på plads

Annonce