Annonce
Læserbrev

Fødevarearbejdspladser er dansk, når det er bedst

Privatfoto

Debat: At Danmark er et foregangsland, hører vi ofte. Men det kræver både knowhow, knofedt, teknisk kunnen, hårdt arbejde og politisk medspil at bevare denne position.

Dansk landbrug har igennem mange år ligget i førerfeltet både produktionsmæssigt, miljømæssigt og klimamæssigt. Det har vi, fordi vi ligger i et smørhul rent klimamæssigt, fordi vi har veluddannede landmænd, dygtige forskere og en innovativ forædlingssektor.

Derfor har danske fødevarer erobret verdensmarkedet og fyldt både indenlandske og udenlandske butikker med sikre og sunde fødevarer. Danske landmænd har siden 1990 mindsket CO2-udledningen med 56 procent pr. kilo fødevare. Landbruget er for længst i gang med den grønne omstilling.

Annonce

Alligevel jagtes erhvervet af visse politikere, der i det grønnes hellige navn vil spænde ben for denne produktion. I weekenden var det Enhedslisten, der vil omlægge over en femtedel af det danske landbrugsareal til skov, vild natur, græsarealer og energiafgrøder.

Et sådant forslag vil koste tusindvis af arbejdspladser specielt i udkantsdanmark. Det vil koste eksportindtægter – og de penge kan vi vel godt finde anvendelse for i coronaudgifternes tegn.

Det vil skade det globale klima, når produktionen flyttes til andre områder, hvor man ikke er så klimaeffektive. Og de sikre danske fødevarer vil blive en mangelvare. Vores førerposition vil glide os af hænde.

Vi kan hverken opretholde vores forskning, vores teknologiudvikling med eksport af landbrugsteknik- og maskiner eller vores produktion, hvis den danske landbrugsproduktion ikke har en tilstrækkelig muskelkraft til at være medspiller.

Derfor er vi landmænd ikke tilhængere af et bredt forlig på landbrugsområdet, såfremt det indebærer de store produktionsindskrænkninger, som den yderste venstrefløj er fortaler for.

Landbruget ser frem til et realistisk, produktivt forlig mellem ansvarlige politikere, der ønsker liv på landet.

Støt disse ansvarlige politikere – de er i mange partier. Vi vil fortsat have arbejdspladser, produktion og liv på landet – bæredygtigt og ressourceoptimeret, som dansk landbrug nu engang er mestre i.


Danske landmænd har siden 1990 mindsket CO2-udledningen med 56 procent pr. kilo fødevare. Landbruget er for længst i gang med den grønne omstilling.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce