Annonce
Struer

Først var det vindmøllerne: Nu kommer solcellerne til Vestjylland

Solcellerne larmer ikke, og de rager heller ikke op i landskabet - men de fylder og breder sig over en langt større areal end vindmøllerne - som her ved Nees i Lemvig Kommune. Arkivfoto: Morten Stricker
I Lemvig Kommune er det første anlæg forlængst i drift. I Holstebro er der flere på vej, og nu skal Struer Kommune også til at tage stilling til, om der er plads til solceller i landskabet, og hvor de i givet fald skal placeres.
Annonce

Nordvestjylland: Først var det vindmøllerne, der kom til at sætte sit præg på landskabet, og nu kommer solcellerne.

Struer Kommune har fået den første ansøgning om at få etableret et større solcelleanlæg ved Holmevej, cirka fire kilometer vest for Linde.

Teknik-, miljø- og klimaudvalget har haft ansøgningen på udvalgets dagsorden, og projektbeskrivelsen vil nu blive sendt ud til fri debat med en frist på fire uger til at komme med indsigelser, forslag og andre relevante kommentarer.

- Så må vi se, hvordan det udvikler sig, siger udvalgsformanden, Marianne Bredal (V) uden at hun som udgangspunkt vil tage stilling til, om projektet skal gennemføres eller afvises af Struer Kommune.

- Det er som sagt den første ansøgning, vi får. Nu må vi se, hvordan det bliver modtaget, siger hun.

Et eller andet sted skal de jo være, hvis vi vil den grønne omstilling.

Karsten Filsø (SF), formand, natur-, miljø- og klimaudvalget, Holstebro Kommune

Annonce

Nabokommunerne et skridt foran

Ansøgningen kommer fra energifirmaet European Energy, som vil etablere et solcelleanlæg på et 47 hektar stort areal med et forventet udtræk af energi på cirka 40 millioner KWh om året.

Dette svarer til det årlige elforbrug i op mod 10.000 husstande med et gennemsnitligt årsforbrug på et sted mellem 4000 og 5000 kWh, og i modsætning til vindmøllerne rager det ikke højt op i landskabet, og der skal heller ikke tages hensyn til støjgener fra anlægget, når Struer Kommune skal tage stilling til, om forslaget skal godkendes i byrådet.

Men et solcelleanlæg på 47 hektar kommer til at lægge beslag på et ret så stort areal, og i Holstebro Kommune har det givet anledning til en del indsigelser mod en plan om at opføre en mere end fire gange så stor solcellepark på 210 hektar jord ved Bur.

- Vi skal tage endelig stilling til forslaget på et udvalgsmøde i næste uge, fortæller formanden for natur-, miljø- og klimaudvalget i Holstebro Kommune, Karsten Filsø (SF).

Holstebro Kommune er dermed et skridt foran, og i Lemvig Kommune er det første store solcelleanlæg allerede i drift ved Nees.

Annonce

Et eller andet sted skal de jo være

- I Struer Kommune skal vi først nu til at forholde os til, hvordan vi skal håndtere de ansøgninger, vi får, konstaterer Marianne Bredal.

Som udgangspunkt vil det blive med en udpegning af områder i Struer Kommune, hvor det på alle måder ville være uhensigtsmæssigt at placere et større solcelleanlæg.

Det kan eksempelvis være områder, hvor der er store natur-interesser eller i andre bevaringsværdige landskaber, og så er det desuden meningen, at der skal udpeges en række områder, hvor det måske kan lade sig gøre. Såkaldte neutrale områder på kommune-kortet.

- Vi afholder os altså fra at udpege nogle enkelte områder og reservere dem til et anlæg, hvor der kan etableres solcelleparker, forklarer Marianne Bredal.

Struer Kommune vælger dermed en lidt anden indfaldsvinkel end natur-, miljø- og klimaudvalget i Holstebro Kommune.

Her er nogle områder udpeget som velegnede til såkaldte energilandskaber.

- Det er områder, hvor vi i forvejen har mange vindmøller, forklarer Karsten Filsø med en forventning, at der i løbet af de kommende par år bliver etableret flere solcelleparker i Holstebro Kommune.

- Vi har sat vindmølleprojekterne lidt på pause. Nu er det solcellerne, der er interessante for både investorerne og Holstebro Kommune, vurderer han.

Dette stiller så nye krav til planlægningen i de enkelte kommuner.

- Et eller andet sted skal de jo være, hvis vi vil den grønne omstilling, konstaterer Karsten Filsø.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Livreddere gør op med myte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Der var den forsvundne flise

Lemvig

Brand i udhus i Thyborøn

Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Lemvig

Fire sigtelser til knallertkører

Annonce