Lemvig

Hjem til Vestjylland: Med små børn var tiden i Aarhus forbi

Parret har købt hus på Tingvej i Fabjerg, hvor de har planer om at blive boende, til de en dag skal pensioneres. Og skal huset på sigt have plads til tre børn. Foto: Johan Gadegaard
Ungt par slår sig ned i Fabjerg med tanke om, her vil de blive boende til de en dag skal pensioneres

Fabjerg: Da Tina Steenberg Schou en dag gik på gaden i Aarhus, gik det op for hende. Hun så forældre komme gående med børn på fortorvet langs med de stærkt trafikerede veje. Det gik op for hende, at hun ikke brød sig om tanken, at hendes barn en dag selv skulle gå gennem byens heftige trafik for at komme til eller fra skole. Hendes tid i Aarhus var ved at være forbi.

Derfor bor hun og kæresten Eskild i dag på Tingvej i Fabjerg, hvor de langt ude på landet har fundet et hus med et tilhørende, lille stykke jord, som de nu kalder deres blivende hjem. Dermed er hun én blandt flere, som har valgt at komme tilbage til rødderne - endda så meget tilbage, at hendes mor blot bor et par husnumre der fra.

- Jeg troede egentligt ikke, at jeg skulle tilbage til Lemvig. Men vi fandt begge ud af, hvad vi kan få af hus og plads til børn for pengene, siger hun.

Tina og Eskild Steenberg Shou og deres søn er flyttet fra Aarhus helt ud på landet et stenkast fra Tinas barndomshjem, hvor hendes mor stadig bor. Foto: Johan Gadegaard

Fraflytningen

Tina Steenberg Schou forlod Lemvig straks efter, at hun satte studenterhuen på hovedet. Verden kaldte, og Oslo var første destination, hvor hun i et år arbejdede på et hotel. Hun blev glad for at arbejde i en stor by, hvor der var rig mulighed for at besøge restauranter og udnytte byens mange tilbud. Da året var gået, var hun reelt i tvivl, om hun skulle tage tilbage til Danmark.

- Men det er jo i Danmark, jeg både har min familie og mit netværk. Desuden var aftalen, at jeg blot skulle være i Norge i et år, så derfor var perioden i Oslo nærmest en bobbel i mit liv, fortæller hun.

Opholdet gav hende råd til at rejse i nogle måneder og opleve verden, inden hun kom tilbage til Lemvig for at arbejde som betonarbejder i sin fars virksomhed, Søren V. Jensen. Derefter gik turen til Aarhus, hvor hun altid har haft en ide om, at hun skulle bo.

- Nogle af mine kusiner bor i forvejen i Aarhus. Derfor kendte jeg Aarhus som en by af en overskuelig størrelse samtidigt med, at det er en behagelig og tryg by. Så her skulle jeg også prøve at bo, siger hun.

Så kom Eskild

Tina Steenberg Schou har en særlig interesse for restaurationslivet, så derfor var det her, hun søgte og fik arbejde. Først på en café i Århus, men snart også i form af lederstillinger i både Aarhus og Aalborg. Hun pendlede blandt andet mellem Aarhus og Aalborg for at hjælpe med at starte en ny restaurant, inden hun begyndte at læse serviceøkonomi. Det er et studium, hun endnu ikke er færdig med, så derfor foregår det nu som fjernstuderende over nettet.

Mens hun boede i Aarhus, mødte hun Eskild, som var i færd med at skrive speciale i antropologi på Moesgaard Museum. De flyttede snart sammen i en toværelses lejlighed, hvor de overvejede fremtiden sammen. Tanken var, at lejligheden ville være stor nok, hvis de en dag fik et barn eller to sat i verden. Derefter kunne de overveje, hvor de skulle flytte hen for at få den nødvendige plads.

Men så kom dagen, hvor Tina Steenberg Schou bemærkede familierne med børnene på gaden.

- Jeg kunne ikke se mig selv være der, når jeg så dem komme gående ad fortorvet fra skole, siger hun.

Og Eskild var enig.

- Da Tina blev gravid, kunne vi mærke, at Aarhus ikke ville være det bedste sted. Vi ville gerne, at vores barn skulle vokse op et sted, hvor der var lys og luft og en stor have. Vi ville gerne på landet, hvor vi begge kommer fra, siger Eskild Steenberg Schou.

Der er højt til himmelen i Vestjylland. Foto: Johan Gadegaard

Ud på landet

Derfor begyndte overvejelserne om fremtidens bosætning.

Parret havde først planer om at flytte til Silkeborg-området, hvor Eskild oprindeligt stammer fra, men det blev alligevel Lemvig-området, der vandt. Husene var billigere, det var tæt på Tinas familie, og desuden var der udsigt til en god skole.

- Muligheden for at få Ask i Fabjerg Friskole var ret vigtig for os, da vi valgte stedet. Huset her ligger, så skolebussen kører lige forbi, siger Tina Steenberg Schou.

- Tina gik selv i skolen, inden det blev en friskole, og var meget glad for den. Desuden er det en udefriskole, og den er relativ lille. Det betyder meget for os, der godt kan lide at komme ud og være ude, siger Eskild Steenberg Schou, der selv har gået på en friskole i Silkeborgområdet.

Reelt er han måske den, der lider størst afsavn ved at tage til Vestjylland. Han var dog afklaret med, at han på et tidspunkt ville flytte fra Aarhus, for efter studietiden var en stor del af vennekredsen fra universitetet flyttet til andre egne af landet. Afstanden til Silkeborg-området, hvor hans mor stadig bor, ser han heller ikke som et problem. Det er blot en god times kørsel i bil. Til gengæld finder de det begge vigtigt, at de er kommet tæt på Tinas familie.

Når vi bliver gamle

- Det er vigtigt i forhold til børnepasning, at der er nogle til at hjælpe, siger han og slår fast: - Jeg er ikke på nogen måde trukket her over. Men da jeg så, hvor meget vi kunne få for pengene, var det værd at flytte efter. Nu har vi et økonomisk råderum, der også giver mulighed for at rejse. Og hvis Tina på sigt gerne vil være selvstændig, så er der også mulighed for at prøve det af, siger Eskild Steenberg Schou.

Parret købte huset for 1,1 millioner kroner. Det økonomiske råderum er stort nok til, at de kan sætte huset i stand, som de ønsker det.

- Vi vil gerne bo her på lang sigt, så det vi huset i stand efter, siger Eskild Steenberg Schou.

Han var selv heldig at finde arbejde stort set med det samme. Han blev ansat som virksomhedskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, og derfor kunne han tage på arbejde stort set samme dag, som de overtog huset på Tingvej.

Der er dog også afsavn ved at være flyttet fra Aarhus efter seks år i byen.

- Jeg savner muligheden for at tage ud af spise. Jeg savner restaurationslivet, fordi jeg er lidt nørdet på det område. Derfor vil vi blive ved med at besøge Aarhus, når der er mulighed for det, siger Tina Steenberg Schou.

- Der er altid fordele og ulemper ved at flytte til et nyt sted. Men Lemvig har jo faktisk mange tilbud, når vi taler om specialforretninger. Der er slagter, ostebutik, vinspecialisten, og vi bruger dem alle, siger Eskild Steenberg Schou.

Så parret bliver boende.

- Vi forestiller os at blive boende her til vi skal pensioneres. Her er plads til de ting, vi gerne vil lave. Og vi er ikke begrænset af mulighederne her ude, siger Eskild Steenberg Schou.

0/0
Annonce
Lemvig

For sent at lave om - yngste skolebørns skoledag bliver ikke ændret

Lemvig For abonnenter

Kvinder mødes til grin, tåhylere og sved på panden

Lemvig

Færre deltagere løb stafet rundt om søen

Lemvig For abonnenter

Godt med motion i den friske luft

Lemvig

Mindehøjtidelighed for søslaget

Lemvig For abonnenter

Politikere afkrævet svar: Hvornår renses høfde 42 op?

Lemvig

Helmig meldte afbud til Haze - nu er afløser klar

Annonce