forside

Fagforeninger: Nedslidte skal have kortere til pension

3F formand Per Christensen har sammen med FOA-formand Mona Striib lagt deres bud frem på, hvordan man kan ændre det danske pensionssystem. De foreslår en tidligere tilbagetrækning for grupper med hårdt fysisk arbejde, ligesom Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har foreslået. Netop Mette Frederiksen ses her i baggrunden, mens Per Christensen præsenterer hende ved 3F's kongres i 2016.

Sygdom og barsel skal tælle med, når et arbejdsliv med fysisk arbejde skal gøres op i år.

I et indlæg i Jyllands-Posten efterlyser 3F's formand, Per Christensen, og FOA's formand, Mona Striib, at det bliver nemmere for nedslidte at finde en afkørsel fra arbejdsmarkedet.

- Det betyder, at man skal åbne velfærdsforliget og kigge på, at der de seneste 10 år ikke er kommet et bedre helbred for dem, der er 60 år og op efter, siger Mona Striib.

- Den seniorførtidspension, som der er i dag, fungerer ikke. Man har de samme helbredskriterier som til en førtidspension. Det er for stramt.

- Vi foreslår, at den skal man kunne bruge, hvis man er nedslidt, når man er 60 år.

Ifølge Per Christensen skal der ske en vurdering af, hvorvidt man er nedslidt.

- De arbejdsmedicinske kliniker kan se sammenhængen mellem job og lidelse. Jeg kan sagtens forestille mig, at de skal vurdere det, siger han.

- Hver femte 3F'er er ikke på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. Det er rigtig mange. De er enten døde eller slidt ned.

Derudover skal nogle grupper på arbejdsmarkedet have adgang til folkepension efter et bestemt antal år på arbejdsmarkedet og ikke ved en bestemt alder.

- Det må være muligt at lave en model, hvor man iagttager hvilke faggrupper, der nedslides fysisk. De skal have mulighed for at gå fra på folkepension tidligere end andre grupper, siger hun.

Når der skal tælles år på arbejdsmarkedet, skal barsel, sygdom og ledighed tælles med, mener de to fagformænd.

I indlægget skriver Mona Striib og Per Christensen, at pengene til ændringer skal findes på en "samfundsansvarlig måde".

Mona Striib peger på det økonomiske råderum samt at kigge på skatter og afgifter.

- Det er hul i hatten, at en lystjagt skal være billigere beskattet, og at dyre biler og mandler skal have mindre afgifter. Der prioriterer vi mennesker før systemet, siger hun.

- Eller man indser, at hvis vi skal have et anstændigt velfærdssamfund - og det mener vi, at vi skal - så kan det da godt være, at vi ender med at betale en procent mere i skat alle sammen. So be it (Så må det være sådan, red.).

Den del af forslaget fortjener kritik ifølge Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos den borgerligt-liberale organisation Cepos.

- Det er meget vigtigt at få kommunikeret ud. Det betyder, at danske lønmodtagere på arbejdsmarkedet skal betale mere i skat, og danske familier får udhulet deres budget.

- Samfundsøkonomisk betyder det et mindre arbejdsudbud, siger han.

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

SSP: De unge skal passe på hinanden

Lemvig

11 partier klar til valgdyst på gymnasiet

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Lemvig For abonnenter

Thyborøn vil åbne udeareal

Kultur For abonnenter

Anne, Sanne og Lis triumferede: Fortræffelig fredagsfest med toptunet trekløver

Forrygende: De 7000 publikummere i Ceres Arena i Aarhus genererer en elektricitet, som forplanter sig ned i halgulvet, allerede inden Anne, Sanne og Lis indtager scenen. Med dette publikum i ryggen kan det ikke gå galt, tænker jeg et par minutter før kampstart. Den forudsigelse viser sig at holde stik. Lyden i arenaen er fremragende (omend til den høje side), bandet spiller nærmest fejlfrit og de tre kvinder, som alles øjne og ører hviler på, leverer ikke mindre end en pragtpræstation. Allerede fra åbningsnummeret, Anne Linnet Bands "You're Crazy", konstaterer jeg, at de tre ikoniske, danske sangerinder synger markant bedre end flertallet af deres jævnaldrende mandlige kolleger. I de første sange er det især Sanne Salomonsens soulede stemme, som imponerer mig. Jeg har ikke hørt hende synge bedre i 15 år. Det er sikkert, selvsikkert og sprudler af determination. Da hun alene på scenen trakterer med "Det er ikke det, du siger", er det svært ikke at få gåsehud i den glohede arena. Ufatteligt, at hun kan proppe så meget nerve og sjæl ind i et nummer, hun må have fremført mange hundrede gange.

Lemvig

Håber på penge til nyt projekt: Thyborøn skal sikres mod vandmasserne

Lemvig

Havne går sammen om at bekæmpe affald fra havet

Annonce