x
Annonce
Danmark

FAKTA: Ny hastelov skal kunne forhindre forsamlinger på over to

Stjæler man håndsprit, skal man direkte i fængsel op til 30 dage, hvis det står til regeringen.

Det går stærkt i politik i disse dage, fordi Folketinget ønsker at afbøde konsekvenserne fra coronavirus i Danmark.

Torsdag fremsættes to nye hastelovforslag, der indeholder fængsel for at stjæle håndsprit, og at forsamlinger på over to personer skal kunne forbydes.

Der ventes at være flertal i Folketinget, men enkelte ting kan stadig blive pillet ud. Læs mere om forslaget her:

* Regeringen vil kunne skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer. Det er blevet justeret flere gange. Fremover skal der være mulighed for forbud mod, at mere end to personer samles. Det ventes ikke indført foreløbigt, men regeringen vil have mulighed for det.

* Familier, familiesammenkomster, arbejdspladser, kollegier, begravelser og politiske forsamlinger er undtaget. Regeringen foreslår, at bøden for ikke at overholde forbuddet hæves fra 1500 kroner til 2500 kroner.

* Politiet vil få mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

* Regeringen foreslår at flerdoble straffen for at stjæle håndsprit til en værdi af 200 kroner fra et hospital eller apotek. I dag koster det en bøde på 500 kroner, men fremover skal det takseres med ubetinget fængsel på mellem 10 og 30 dage. Støttepartierne er dog skeptiske og kræver en anden bagatelgrænse.

* Kriminelle, der udnytter coronakrisen og begår tricktyverier og snyder sig ind i private hjem for at stjæle værdier for 1500 kroner, skal kunne få op mod 80 dages fængsel. I dag er strafferammen 40 dages fængsel.

* En erhvervsdrivende, der svindler sig til offentlig støtte fra regeringens hjælpepakker og får udbetalt 1 million kroner, skal kunne straffes med 4 års fængsel. Det er en firdobling i forhold til i dag.

* I dag koster det en forretning 5000 kroner, hvis den trodser forbuddet og holder åbent. Med lovforslaget skal små virksomheder med under ti ansatte fremover betale 10.000 kroner for at overtræde loven første gang.

* For mellemstore virksomheder med under 50 ansatte skal bødestraffen være 20.000 kroner første gang. Og for større virksomheder skal bøden være 40.000 kroner for første gang. Den kan blive op til 150.000 kroner i alt.

* Lovforslaget hastebehandles første gang torsdag og ventes anden- og tredjebehandlet tirsdag 31. marts, hvorefter det vil træde i kraft. En hastebehandling af et lovforslag kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget, hvilket der er.

* De udløber 1. marts 2021, medmindre et politisk flertal forlænger dem.

Kilder: Regeringens to hastelovforslag per 26. marts, L 157 og L 158.

/ritzau/

Se lovforslag her
Se lovforslag her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Struer

En drømmebolig - langt ude i skoven

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce