Annonce
Holstebro

Faldende priser presser svineproducenter

Svinepriserne har været faldende siden toppunktet i foråret. Det begynder at kunne mærkes hos landmændene. Arkivfoto: Morten Stricker
Priserne skal snart begynde at stige igen for at undgå en alvorlig krise, mener Sagro-direktør.
Annonce

Holstebro: Den totale nedlukning af minkbranchen har fyldt alt den seneste måneder.

Men i skyggen af den nedlukning, begynder det også at gøre ondt i andre dele af landbruget.

Svineavlerne kunne i februar og starten af marts juble over rekordpriser for svinekød på mellem 14 og 15 kroner pr. kilo. Nu hedder den seneste notering 9,50 kroner.

- Det er klart, at det kan mærkes, at prisen er faldet så meget siden foråret, hvor der ikke var grænser for optimismen. Det var guld og grønne, siger Palle Høj, der er direktør i Sagro, der rådgiver lokale landmænd.

Han ser med bekymring på det markante fald i priserne for inden for grise-sektoren. Men de gode priser fra 2019 og starten af 2020 gør, at mange har haft mulighed for at konsolidere sig og afdrage gæld.

- Vi skal meget snart begynde at se en stigning i priserne. Det her niveau skal ikke vare for længe, hvis det ikke skal have for alvorlige konsekvenser, vurderer Palle Høj, der følger markedet nøje.

Annonce

Tyskland og Kina

Forklaringen på nedturen skal ikke mindst findes i Tyskland og Kina.

- Kollapset på det tyske marked koster dyrt. Det er helt gået i stå, og det gør det meget svært at afsætte smågrisene. Det kinesiske marked er også hårdt ramt, siger Palle Høj.


Vi skal meget snart begynde at se en stigning i priserne. Det her niveau skal ikke vare for længe, hvis det ikke skal have for alvorlige konsekvenser.

Palle Høj.


Faldet på fire kroner pr. kilo på et halvt år betyder, at likviditeten hos den enkelte svinebonde kan være presset netop nu. Det kan være medvirkende til at udskyde investeringer og indkøb hos svineproducenterne.

- Forventningen er, at mange svineavlere vil komme ud med et fornuftigt regnskab for 2020 på grund af den meget fine start på året, lyder vurderingen fra Palle Høj.

Som i mange andre brancher kan udsigten til en coronavaccination være med til at sprøjte ny optimisme ind i markedet, hvilket også kan åbne porten til Tyskland og Kina igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Opbakning til Høfde 42-kæmperne

Annonce