Holstebro

Familie passer på sig selv - men ikke stedkendte overser farlig jernbaneoverkørsel

Familien har fra dag et passet godt på hinanden, og de standser hver gang, de passerer Lemvigbanen flere gange om dagen i dette kryds uden blink eller bom. Lars Røn og Karin Freiberg med de to døtre Isabella og Sille-Sofie er dog glade for, at overkørslen snart bliver lukket - for folk, der ikke kender stedet, overser ofte, at de skal kigge efter toget. Foto: Morten Stricker

Familie købte for fem år siden en ejendom, hvor de flere gange dagligt skal krydse en farlig jernbane. De husker altid at standse - men oplever, at gæster let overser stoppet.

Bækmarksbro: Jernbaneoverkørsler, som ikke er sikret med en bom, kan være livsfarlige. Det blev understreget ved en ulykke ved Varde i sidste uge, hvor en 80-årig kvinde fra Holstebro og chaufføren blev dræbt. Og især på Lemvig-banen er der fortsat mange overkørsler, som ikke er sikret. Helt præcis 34, og én af dem er ved en ejendom ved Kræmmergårdvej lige syd for Bækmarksbro, hvor Lars Røn og Karin Freiberg flyttede ind for fem år siden med deres to døtre.

- Vi vidste jo, at vi skulle krydse banen, men vi tænkte også, at det nok ville blive løst på sigt, siger Lars Røn.

Fra første dag har de selv sørget for at få nogle gode vaner, når de skal passere banen adskillige gang om dagen. Faktisk hver gang, de skal hjemmefra.

- Især i forhold til børnene har vi fra starten talt meget om, at de skal standse hver gang, og at de skal passe på, siger Karin Freiberg.

De to døtre Isabella og Sille-Sofie er ni og 13 år gamle.

- Vi har gjort det til en vane at standse hver gang, vi kommer til banen. Det er faktisk én af de værste overkørsler, fordi der er et læbælte, så man ikke kan se toget på særlig lang afstand, når det kommer fra Vemb, siger Lars Røn, som er elektriker.

- Nu siger børnene det til os, hvis de synes, vi kører for stærkt hen mod banen, tilføjer han.

Mens de selv har lært sig at passe på, så kan det give problemer, når de får besøg af nogen, som ikke kender stedet.

- Vi har da konstateret, at flere slet ikke har opdaget, at de er kørt over et ubevogtet jernbaneoverkørsel, fortæller Karin Freiberg, der er bankrådgiver.

Lars Røn klipper nu selv græsset omkring jernbanen for at forbedre oversigtsforholdene.

- Gæster tænker ofte ikke over, at det er et ubevogtet kryds, så jeg har da et par kammerater, som er blevet overrasket, siger Lars Røn.

I nabolaget bor også Leo Møller med familie og to børn, og de bruger den samme baneoverkørsel.

- Jeg er ikke bekymret for os selv men for dem, der ikke kende stedet. Det er et farligt sted med dårlig oversigt, så jeg ser gerne, at det blive lukket, siger han.

Har selv presset på

Over årene er der sket flere ulykker på Lemvig-banen i de ubevogtede jernbanekryds - herunder ulykker med dødelig udgang.

Familien har da også været opmærksom på, at Folketinget har haft fokus på at få nedlagt de farlige jernbaneoverkørsler.

- Derfor har jeg også flere gange skrevet til Lemvigbanen, og opfordret dem til at sætte bomme eller advarselsblink op i krydset, siger Lars Røn.

Nu er der dog udsigt til at der snart sker noget. Det fortæller Marta Vrist, som er direktør for Lemvig Banen.

Planen er at lukke overkørslen, og anlægge en ny grusvej langs jernbanen mod syd, så familien skal krydse jernbanen på et sted, hvor der allerede er en bom. Samtidig vil der blive sat cykelbomme op, hvor den nuværende vej krydser banen, så børnene ikke får en længere omvej i skole.

- Det tilbød Lemvigbanen os, og det synes vi er en god løsning, når vi ikke kunne få blink eller bom her, siger Lars Røn.

Marta Vrist forventer, at projektet bliver gennemført i år. Det kræver dog, at lodsejerne accepterer vejændringerne og skriver under.

I gennemsnit koster det knap 550.000 kroner at lukke en baneoverkørsel, men her bliver udgiften godt 1,2 millioner kroner, da der skal laves stikveje op til flere berørte ejendomme.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Lemvig

Stuvende fyldt til markedet

Lemvig For abonnenter

Bøvling byder på boksning i biler

Sport

Klinkby byder endnu engang på fodbold i mudderet

Lemvig

Politiet efterlyser vidner: Bilist havnede i bækken

Annonce