Struer

Fanget under fly: Pilot modtager medalje for heltemodig indsats

Leif Johannsen var frivillig pilot for faldskærmsklubben, da uheldet skete. Det er han stadig, og det er ikke mange dage siden han sidst var oppe i luften med nogle udspringere. Arkivfoto: Morten Stricker.

Leif Johannsen fra Hobro var pilot den skæbnesvangre dag i maj 2017, da en faldskærmsudspringer fra Holstebro-Lindtorp Faldskærmsklub sad fast under et fly i en time. Nu har han fået en medalje for sin indsats, som han dog ikke synes er udelukkende hans.

Lindtorp: Det var det, der bare ikke måtte ske. Det, man som faldskærmsudspringer frygter. Og det, der er en pilots værste mareridt.

Ikke desto mindre var det lige præcis det, der skete for pilot Leif Johannsen og faldskærmsudspringeren Michael Ellegaard den 3. maj 2017. Leif Johannsen var pilot på et faldskærmsfly ved Lindtorp Flyveplads, hvori to faldskærmsudspringere fra den lokale klub, Holstebro-Lindtorp Faldskærmsklub gjorde klar til at springe. Den første kom afsted uden problemer. Men da Michael Ellegaard hoppede ud til det, der skulle have været hans 22. spring, viklede en line sig rundt om hans ben. Han endte med at hænge fast under flyet, fanget.

Fra sin plads i cockpittet kunne Leif Johannsen ikke gøre meget. Og alligevel begik han en heltegerning, der nu har udløst en medalje og en præmie på 25.000 kroner fra foreningen Carnegies Belønningsfond for Heltemod.

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Bestyrelsen for Carnegies Belønningsfond for Heltemod består af en formand og tre medlemmer. Formand er direktør Nina Koch. Bestyrelsesmedlemmer er kabinetssekretær Henning Fode, ambassadør Christian Ulrik Helweg-Larsen og fhv. statsforvaltningsdirektør Bente Flindt Sørensen.

Det er ikke første gang at indsatsen ved Lindtorp Flyveplads bliver hædret. To måneder efter hændelsen var det politiet, der anerkendte alle tre involverede. Fra venstre: Karsten Kokholm, Leif Johannsen og Michael Ellegaard. Foto: Morten Stricker.

Brugte ressourcer

- Det er stadig en stor glæde for mig, at det hele gik godt. Men det var da en voldsom oplevelse for os begge to, ingen tvivl om det, siger Leif Johannsen, da Dagbladet fredag morgen fanger ham i telefonen.

I dag kalder han både oplevelsen den 3. maj 2017 for "spændende" og "noget man aldrig glemmer". Men dengang vidste ingen, hvordan det ville ende.

Da Leif Johannsen i cockpittet opdagede udspringeren, der svævede i luften under flyet, prøvede han at skære ham fri med en kniv, der befandt sig i flyet. Men på grund af designet på kniven kunne den ikke anvendes. Nu var gode råd dyre. På utrolig vis fik Leif Johannsen flyet landet med Michael Ellegaard under sig efter en time i luften. Var han landet forkert, kunne Michael Ellegaard have mistet livet eller førligheden. Faldskærmen kunne have foldet sig ud og medført, at flyet ville miste fart og styrte. Men med hjælp fra jorden slap både Leif Johannsen og Michael Ellegaard fra situationen uden skrammer. Fra Michael Ellegaards mislykkede spring og til han stod på jorden igen gik der en time.

- Som pilot lærer man at gøre brug af CRM (Crew Ressource Management, red.), fortæller Leif Johannsen.

- Det betyder, at man bruger de ressourcer, man har, og ikke afviser forslag på mulige løsninger.

Derfor lød det heller ikke umuligt for Leif Johannsen, da han sammen med sin sin makker, Karsten Kokholm, der var koordinator på jorden under hændelsen, besluttede sig for at lande med faldskærmsudspringeren under sig.

- Vi sagde "Okay, hvad har vi af løsninger tilbage", og så gjorde vi os mentalt klar på, at vi skulle lande. Og da Michael Ellegaard havde det ok fysisk, så var tid ikke en direkte afgørende faktor, forklarer Leif Johannsen.

Leif Johannsen har været pilot i mange år. Foto: Morten Stricker.

Hjælp fra jorden

Leif Johannsen modtog medaljen og præmien fra Carnegies Beløningsfond for Heltemod torsdag med posten. Det kom som en overraskelse for ham.

- Jeg havde ikke nogen fornemmelse af, at der var noget på vej. Men det betyder enormt meget, at nogen sætter pris på sådan noget. Og så får det da en til at tænke en ekstra tanke på alt det, man går og gør, og hvordan man måske kunne hjælpe nogen en anden gang, siger Leif Johannsen.

Han tilskriver selv især den store hjælp han fik fra blandt andre Karsten Kokholm på landjorden, at det hele endte lykkeligt. Hvad han vil bruge pengene på, ved han endnu ikke.

- Jeg tror, jeg sætter dem til side. Det kunne jo være, man kunne gøre noget gavn med dem på en måde, men jeg har ikke rigtig tænkt over det endnu, fortæller han.

0/0
Annonce
Struer For abonnenter

Når nogen har fødselsdag, laver vi en hel flagallé herude

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Ulv eller sjakal? Noget er på færde på Tangen

Lemvig

Ungdommen går sammen på Tangen

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

Lemvig

FCM-spillere skal træne i Harboøre

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Sport For abonnenter

- Nu er det mig, de andre holder øje med og måler sig op imod

Lemvig For abonnenter

Skal der spares eller ej: Vi aner ingenting

112

Ville undvige dyr - endte på taget

Annonce