forside

Far og datter får bøde og undgår fængsel i kartelsag

Anklager ville have far og datter i fængsel i kartelsag. I stedet skal de betale 300.000 kroner hver i bøde.

Endnu en gang er det glippet for anklagemyndigheden at sende personer i fængsel i sager om mulig karteldannelse.

Fredag har Retten i Hillerød afgjort, at det koster en far og en datter en bøde hver på 300.000 kroner, at de har udvekslet priser med konkurrenter i nedrivningsbranchen.

Dermed undgår de en tur i fængsel, hvilket senioranklager Robert Hansen ellers gik efter.

Sagens kerne handler om, hvorvidt den 49-årige kvinde og 72-årige mand har kunnet sætte den fri konkurrence ud af spil ved i al hemmelighed at aftale priser på både offentlige og private tilbud.

Anklager Robert Hansen har argumenteret for, at deres firma har lånt priser til og fra konkurrenten.

Problemet ved det er, at man ikke må tale sammen inden et tilbud, da man ellers kan tilpasse sin pris i strid med konkurrenceloven.

Men retten har altså ikke vurderet, at udvekslingen af tilbud mellem de dømtes firma og konkurrenterne er så alvorlig, at det kan straffes med fængsel.

Den 49-årige kvinde har i retten forklaret, at hun ganske rigtigt har sendt og modtaget tilbud på nedrivningsjob fra konkurrenten Søndergaard Nedrivning. Men det handlede ikke om at fikse priser.

Hun gjorde det, når hun var i tidsnød. På den måde kunne hun sende et urealistisk tilbud til en kunde, som så ikke ville blive fornærmet eller straffe firmaet, hvis de slet ikke fik et tilbud.

Netop Søndergaard Nedrivning har en nøglerolle i sagskomplekset. En leder i firmaet har været whistleblower.

Som tak for indsatsen har han selv fået et tiltalefrafald. Han straffes altså ikke. Men betingelsen er, at manden hjælper med at afgive forklaring i retten.

I alt otte direktører og ledere i nedrivningsbranchen er blevet mødt med krav om fængsel for at have aftalt priser i smug.

I sagen fra Hillerød er den samlede entreprisesum omkring ti millioner.

Det er den anden sag i en række, hvor anklagemyndigheden går efter fængsel i kartelsager.

Tidligere er der i den slags sager blevet givet bøder, men Folketinget strammede skruen i 2013 og gjorde det muligt at skærpe straffen til fængsel.

I den første sag slap en 76-årig med en bøde på 100.000 kroner i både byret og landsret.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Lemvig

Landsbyhøjskole for 24. gang: En uge med et hav af aktiviteter

Sport For abonnenter

Fra nummer 40 til nummer 1: Og sæsonens bedste spiller er...

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Annonce