Annonce
Navne

Far til Scarface og De uovervindelige

Den amerikanske filminstruktør Brian De Palma fylder 11. september 80 år. Arkivfoto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
Fredag den 11. september fylder filminstruktør Brian De Palma 80 år. Det gør han med flere Hollywood-storfilm på samvittigheden.
Annonce

80: Med mere end 40 film på samvittigheden er det en af de tunge drenge, der i skikkelse af Hollywood-instruktør Brian De Palma fylder 80 år den 11. september.

Særligt i 1980'erne slog De Palma igennem med storfilm som "De uovervindelige", hvor forbryderjægeren Elliot Ness spillet af Kevin Costner fik kål på gangsteren Al Capone, der blev spillet af Robert De Niro. Og gangsterdramaet "Scarface", der gav skuespilleren Al Pacino sin udødelige stjernestatus.

Brian De Palma sad også i instruktørstolen, da Tom Cruise i 1996 spillede hovedrollen i den første "Mission Impossible".

I forbindelse med en af sine nyere film boede den amerikanske instruktør en periode i København.

Det var, da han i 2017 indspillede filmen "Domino", der har danske Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen. Hverken filmen, den danske del af holdet bag eller opholdet i den danske hovedstad vandt dog Brian De Palmas hjerte.


Det var min første oplevelse i Danmark og sandsynligvis min sidste.

Brian De Palma, instruktør


I et efterfølgende interview med filmsitet The Playlist tog han afstand fra den måde, "Domino" var endt med at blive i de danske producenters hænder. Han sagde desuden i den forbindelse:

- Det var min første oplevelse i Danmark og sandsynligvis min sidste.

Gennem karrieren er Brian De Palma flere gange blevet kaldt "spændingens mester", og han er ofte sammenlignet med gyserlegenden Alfred Hitchcock.

Ud over film til det store lærred er han kendt for at have lavet musikvideoen til "Dancing in the Dark" fra Brian De Palmas idol Bruce Springsteen, der ligesom instruktøren er fra New Jersey.

Senest har han arbejdet på to film, der endnu ikke har ramt biograferne: Mordmysteriet "Sweet Vengeance" og "Catch and Kill", der baserer sig på Harvey Weinstein-skandalen i Hollywood.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Efterårsmarked er også aflyst

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce