Annonce
Debat

Fattige skal ikke fordele fattigdom imellem sig

Karsten Hønge

Debat: Vi skal have færre fattige børn i Danmark, og derfor skal loftet over kontanthjælpen rives ned. Det er kravene, hvis SF skal være med i en ny aftale om kontanthjælp. Børn, som har blå mærker efter mødet med de borgerliges økonomiske politik, har brug for hjælp. Jeg vil ikke være med til bare at røre rundt i gryden og flytte penge fra fattige til de endnu fattigere.

Efter sommerferien går forhandlingerne i gang på baggrund af rapporten fra Ydelseskommissionen. Der er flere gode ideer i udspillet, men ambitionerne er alt for små. Det skyldes naturligvis, at regeringen på forhånd havde besluttet, at kommissionen skulle holde sig strengt indenfor de eksisterende økonomiske rammer.


Annonce

Fup og fidus, for fattigdom gør først og fremmest mennesker apatiske og med mindre selvtillid.


Men vi kan ikke rykke ved antallet af fattige børn gennem et ”nulsumsspil”. Vi kan starte med at regne pengene fra den midlertidige børneydelse ind i budgettet. De 250 millioner er ikke alverden, men dog en begyndelse. SF vil også i disse forhandlinger atter foreslå flere rettigheder til borgerne, konkret i form af en ”afklaringsgaranti”. Alt for mange mennesker bliver hængende i systemet i årevis, uden at der er fremdrift i deres personlige sag. Hvis der ikke er progression i tiden på kontanthjælp, skal kommunen hurtigere prøve nye veje, som f.eks. revalidering, ressourceforløb eller førtidspension.

En lang række foreninger med tilknytning til børneområdet sendte på et tidspunkt ”et nødråb” til Folketinget. De skrev, at tusindvis af børn, hvis forældre er omfattet af lave ydelser, rammes så hårdt, at der må spares på mad, vigtig medicin, vintertøj, offentlig transport og sociale aktiviteter. Sådan lød ordene fra organisationer, som hver dag er i nærkontakt med familier, hvor børnene betaler den største pris for at vokse op i socialt udsatte familier.

Det er mange gange dokumenteret, at børn der har levet i fattigdom risikerer dårligere uddannelse, får længere perioder som arbejdsløse, får en lavere indkomst som voksne, og risikoen for at ende på førtidspension er større. Jo flere år børn lever i fattigdom, des dårligere klarer de sig i skolen. Det koster at spare! Dårlige vilkår for børn her og nu koster samfundet på længere sigt.

Argumenterne for den lavloftede kontanthjælpskælder og andre lave ydelser, er den falske sang om ”at det får folk i arbejde”. Fup og fidus, for fattigdom gør først og fremmest mennesker apatiske og med mindre selvtillid. I en ny undersøgelse svarer 77 procent af socialrådgiverne, at de lave ydelser direkte er en forhindring for at flytte mennesker videre i livet.

Erfaringerne med at sætte ydelserne ned viser, at det stort set ikke har nogen betydning for at få folk i arbejde. Vejen til job går gennem uddannelse, tryghed og at virksomhederne åbner portene for de modtagere af kontanthjælp, som kan arbejde.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Landmandspar i Lomborg fejrer 40 års jubilæum: De kan nu noget, de Jersey-køer...

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Holstebro For abonnenter

Tidligere ejer genser Borbjerg Mølle Kro, hvor 600 års historie blev fortæret af flammerne: - Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor trist det er

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Leder For abonnenter

Ja tak! Vi køber både de gode tilbud og de gode idéer

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Vestjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Annonce