Annonce
Lemvig

Fejrede ny kostskole med kage:  - Det er en fantastisk mulighed for os

Lederen af HF-uddannelsen i Nørre Nissum, Tina Gade, skar selv for af kagen, da personalet onsdag fejrede, at der fra det kommende skoleår er mulighed for at drive kostskole. Foto: Jesper Lundsgaard
Leder af HF-uddannelsen har flere ideer til, hvordan ny kostskoleafdeling kan blive indrettet

Nørre Nissum: Morgensamlingen for lærere og administrativt personale på hf-uddannelsen i Nørre Nissum blev onsdag lidt sjovere end andre dage.

Tina Gade, der er pædagogisk administrativ leder på HF-uddannelsen, kunne nemlig skære for af den store kage, der var indkøbt i dagens anledning. Her fejrede personalet nemlig, at uddannelses- og forskningsministeriet i sidste uge gav tilladelse til, at der kan laves en kostskole-afdeling i Nørre Nissum.

Beskeden om dispensationen kom i sidste uge, og den var kulminationen på et par års arbejde med at indsende ansøgninger og argumentere for, at uddannelsen i Nørre Nissum skulle have en dispensation til at oprette kostskole-afdelingen.

- Det er en fantastisk mulighed for os at kunne tilbyde et lokalt bo- og studiemiljø. Det er et ønske, vi har haft længe, men som vi ikke har haft økonomien til. Men nu får vi mulighed for at lave de tilbud, vi gerne vil til de studerende på kostskoleafdelingen.

Processen har været i gang i et par år. Så sent som i foråret 2018 fik HF-uddannelsen, der er den eneste i landet, der er tilknyttet en professionsuddannelse, et afslag på at oprette en kostskole-afdeling, og så sent som i februar i år var svaret fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) til den socialdemokratiske undervisningsordfører, Annette Lind, at der ikke var mulighed for at give dispensation.

Alligevel gav uddannelses- og forskningsministeriet så dispensationen i sidste uge.

- Vi har nok benyttet os af en god gang jysk stædighed for at få det igennem, griner Tina Gade, der nu skal i gang med at lægge rammerne for kostskolen.

I dispensationen er der givet mulighed for, at det allerede fra det kommende skoleår er muligt at oprette kostskolen. Det regner Tina Gade med, at man vil være klar til, og den første elev har allerede meldt sig.

- Vi har i forvejen elever fra hele landet her på stedet, og tidligere på ugen optog vi en elev fra København. Hun havde hørt en masse godt om os, og vil gerne begynde her, siger Tina Gade.

Blandt andet er det hendes forventning, at flere ordblinde vil søge mod kostskolen og tage den tre-årige HF-linje, der er særligt tilrettelagt for ordblinde.

Tina Gade regner med, at HF-uddannelsen vil tage de bedste elementer fra efterskolerne ind i planlægningen af kostskole-afdelingen, og hun har allerede de første tanker om, hvordan kostskolen kan indrettes.

- Jeg tænker, at vi kan tage nogle elementer ind som stilletime, introforløb, men også at tilbyde aktiviteter om eftermiddagen, uden at der nødvendigvis skal være noget hver eneste dag. Men vi skal også være iderige omkring indretningen, og jeg har blandt andet gjort mig tanker om forskellige ideer. Det kunne være, at vi arbejder på at blive bæredygtige, hvor vi producerer vores egne grønsager og eleverne har mulighed for at komme på køkkenhold, siger hun.

Landet over findes der i dag 14 kostskoler på gymnasieniveau. Ud over i Nørre Nissum har Struer Gymnasium også en kostskoleafdeling tilknyttet.

Tina Gade har flere ideer til, hvordan den kommende kostskoleafdeling kan indrettes i seminariebyen i Nørre Nissum. Foto: Jesper Lundsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvem skal aflive en hval på stranden?

Lemvig

Kæmpede for at redde strandet delfin

Lemvig

Ny præst med respekt for traditionerne

Annonce