Annonce
Navne

Filmens frankofile femme fatale

Charlotte Rampling er blevet belønnet med et hav af priser og titler. Her er hun fotograferet på Berlin Festivalen i 2019, hvor hun modtog en ærespris. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
Skuespilleren Charlotte Rampling er kendt for sine modige rollevalg og en karriere, der har udviklet sig igennem 50 år som langt mere end et smukt ansigt.
Annonce

75: Den engelsk-franske skuespiller Charlotte Rampling, som fylder 75 år den 5. februar, har i en lang karriere bevaret sin gådefulde aura.

"The Look" er hun blevet kaldt med forførerblikket under de tunge øjenlåg og en power med samme volt som andre franske filmdivaer som Catherine Deneuve. Rampling har da også levet i Frankrig i de sidste 40 år som inkarneret parisienne. Mestendels har hun forsaget Hollywood, hvor hun ikke følte sig hjemme.

Hun kom ind i filmbranchen i en tidlig ungdom som model og stilikon i swinging Londons vilde 60'ere. Men søsterens selvmord, da hun selv blot var 20 år, fik hende til at søge mod mørkere og mere kunstneriske film.

Blandt andet vakte hendes rolle i filmen "Natportieren" som en tidligere kz-fange, der har en sadomasochistisk affære med en nazistisk bøddel, opsigt og furore. Hun har ofte pointeret, at det ikke interesserer hende at underholde. Men at hun vælger sine roller også for at overskride sine egne grænser. Og gentagelser er no go, fordi hun let keder sig.


Rampling har flere gange medvirket i danske produktioner såsom Lars von Triers "Melancholia", Bille Augusts "Nattog til Lissabon" og senest den kritiserede serie "DNA" med Anders W. Berthelsen i hovedrollen.


Selv er hun særlig stolt af film som "Under Sandet", som hun lavede i 2000 med instruktøren François Ozon. De gentog samarbejdet tre år senere med "Swimming Pool". Ozon er blot en af flere, der har haft Charlotte Rampling som sin muse. Det samme gælder designeren Yves Saint-Laurent og fotografen Helmut Newton.

Hendes mange kunstneriske og udfordrende roller har sikret Rampling en lang stribe af priser og nomineringer. I 2016 var hun også indstillet til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for det mesterlige kærlighedsdrama "45 år".

Men midt i den daværende højspændte debat om manglen på sorte nominerede fik Rampling i et interview eksplosivt kaldt debatten for racistisk over for hvide nominerede. Og detonerede et ramaskrig. Rampling fik ikke den gyldne statuette det år.

Rampling har flere gange medvirket i danske produktioner såsom Lars von Triers "Melancholia", Bille Augusts "Nattog til Lissabon" og senest den kritiserede serie "DNA" med Anders W. Berthelsen i hovedrollen.

Hun udgjorde i knap 20 år et powerpar sammen med den franske elektrokomponist Jean-Michel Jarre. Siden var hun i 17 år forlovet med journalist og forretningsmand Jean-Noël Tassez, der døde i 2015. Hun har to sønner og en steddatter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny audiolog hos Vestjyllands Hørecenter

Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce