Annonce
Mærkedage

Filmmand med musik i blodet

Per Fly, filminstruktør og manuskriptforfatter fotograferet den 9. januar 2018. Filminstruktør Per Fly fylder 60 år tirsdag den 14. januar 2020.. (Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix) Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Filmmanden Per Fly, der stammer fra Skive-egnen, var oprindeligt på sporet af en musikalsk karriere, men blev dansk folkeeje med trilogien "Bænken", "Arven" og "Drabet". Nu fylder han 60 år.
Annonce

60 Som ung var han gademusikant og drømte om at blive uddannet fra musikkonservatoriet.

Når Per Fly tirsdag den 14. januar fylder 60, kan han imidlertid se tilbage på en karriere, der i stedet har været fuld af levende billeder og hårdkogt realisme.

Allerede med sin første spillefilm, "Bænken", fra 2000 var filmmanden Per Fly en succes.

"Bænken" vandt både publikum og anmeldernes hjerter og blev fulgt op af de to øvrige film i hans socialrealistiske trilogi, "Arven" fra 2003 og "Drabet" fra 2005.

Siden er det gået slag i slag for instruktøren, der er rundet af en barndom i den lille by Brårup i bunden af Skive Fjord.

Her drev hans far den lokale købmandsforretning og husede i baglokalet flere drikfældige eksistenser som hovedpersonen i "Bænken".

Både som instruktør og manuskriptkonsulent har Per Fly de seneste to årtier bidraget til en række film og dansksprogede tv-serier.

Hans på papiret største udfordring hidtil var hans seneste spillefilm, "Dobbeltspil", der er engelsksproget og har flere Hollywoodstjerner på plakaten.

Heriblandt den nu 76-årige Ben Kingsley, der blandt andet er kendt fra titelrollen i storfilmen "Ghandi" fra 1982.

Privat er Per Fly gift med skuespilleren Charlotte Fich, som han som ung fandt sammen med under et højskoleophold på Vestbirk Højskole ved Horsens.

Parret har sammen to sønner, Anton og Aksel.

I et åbenhjertigt interview i BT forrige år, fortalte Per Fly, hvordan de travle år omkring tilblivelsen af hans socialrealistiske trilogi nær havde kostet ægteskabet.

Ikke mindst fordi hustruen Charlotte Fich på samme tidspunkt havde mere end travlt med at spille rollen som Ingrid Dahl i DR-serien "Rejseholdet".

- Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke er blevet skilt. Men det har jeg aldrig villet, og det har hun heldigvis heller ikke, sagde Per Fly i interviewet.

Selv om Per Fly nu har prøvet kræfter med både børnefilm, ungdomsfilm og voksenfilm på både dansk og engelsk, er det sidste næppe set fra hans hånd.

I hvert fald har han tidligere givet denne karakteristik af sig selv:

- Jeg må indrømme, at jeg er en ambitiøs mand. Der er en drift i mig for at sætte noget i gang. Der skal være en udfordring i det, og det skal helst være et bjerg, jeg ikke har kravlet op ad før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Spillet om Tannebækvej sættes i gang

Lemvig

Cyklist dræbt i trafikulykke

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Lemvig

Nyt arbejdsår - nyt præsidium

Lemvig

Næste skridt mod legeland i Lemvig

Annonce