forside

Finansminister: S griber pensionsfinansiering ud af den blå luft

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterede sit forslag til tidligere pensionsalder for visse grupper på plejecenter Sølund på Nørrebro, hvor flere af beboerne var mødt op for at høre med.

S sætter tre milliarder af til lavere pensionsalder for nogle. Men det er meget dyrere, siger finansminister.

Det skal være muligt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid. Men kun hvis man er nedslidt.

Med det budskab giver finansminister Kristian Jensen (V) en kold skulder til Socialdemokratiets forslag om at indføre en tidligere førtidspension, som borgerne skal have ret til, hvis de lever op til nogle bestemte kriterier - uanset om de nedslidte eller ej.

- Økonomien er uklar, og finansieringen er rigtig uklar, siger Kristian Jensen om Socialdemokratiets forslag.

- Hvis pensionsalderen for faglærte og ufaglærte falder med tre år, koster det over fem milliarder kroner. Det er penge, der bliver taget ud af den velfærd, vi kunne give, den sundhed og den ældrepleje, vi kunne have.

Socialdemokratiet har sat tre milliarder kroner af til sit forslag. Pengene skal blandt komme fra højere skat på store aktieindkomster og fra et ekstra "samfundsbidrag" fra den finansielle sektor.

- De finansieringskilder, de peger på, er fuldstændig uklare og grebet ud af den blå luft. Det minder mig mest af alt om de 12 minutter, der skulle finansiere deres luftige planer tidligere.

Spørgsmål: Men en skat på kapitalgevinster og et samfundsbidrag fra den finansielle sektor - hvad er der ukonkret ved det?

- Hvad er det for et samfundsbidrag? Hvordan skal det opkræves? Hvem skal betale det? Hvad er det for nogle finansielle virksomheder, der skal bidrage? Det er der ikke nogen svar på, siger Kristian Jensen.

Socialdemokratiets forslag handler om, at man skal kunne lade sig pensionere et antal år - for eksempel to eller tre - før den almindelige folkepensionsalder, hvis man lever op til nogle objektive krav.

Det vigtigste af dem er, at man skal have været længe på arbejdsmarkedet - over 40 år, muligvis mere. Kristian Jensen oplyser, at der tidligere har været regnet på en tilsvarende model tilbage i 2011.

Det er derfor, han har tal for, hvad konsekvenserne kan være, forklarer han.

- Sætter man pensionsalderen ned, kan det blive rigtig, rigtig dyrt. Hvis man fremskriver regningen til 2035, vil regningen for forslaget her blive langt større, op over 11 milliarder kroner i 2035.

Spørgsmål: Men hvis man forholder sig til det principielle - at pensionsalderen er for høj, og det er for hårdt for nogle - hvad mener du så om det spørgsmål?

- Jeg mener, at det skal være muligt at trække sig tilbage før tid, hvis man er nedslidt, siger Kristian Jensen.

- Men idéen om, at man skal sænke pensionsalderen generelt, betyder bare, at det vil koste penge, uden at det betyder noget for dem, der måtte være nedslidte.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Lemvig For abonnenter

Lemvig-projekt får EU-penge til videreudvikling

Kultur For abonnenter

Verdenspremiere i Horsens på film om Daniel Ryes 13 måneder som gidsel

Premiere: I 13 måneder sad den da 25-årige fotojournalist Daniel Rye fanget som gidsel i Syrien. Tilbageholdt, ydmyget og tortureret af Islamisk Stat. I 2014 lykkedes det at få ham bragt hjem til Danmark, og efterfølgende blev hans skrækkelige og ufattelige pinsler beskrevet af Puk Damsgaard i bogen "Ser du månen, Daniel". Denne bog er nu filmatiseret og en uge inden den officielle danmarkspremiere kan horsensianerne som de første se Daniel Ryes rædsler på det store lærred og i samme forbindelse høre hovedpersonen i hans gribende foredrag om begivenhederne. Daniel Rye har været inde over filmmanuskriptet og har og haft en klar holdning til, hvem der skulle lave filmen, og hvordan historien skulle fortælles, men derudover har han ikke haft noget med filmatiseringen at gøre. Han er godt tilfreds med resultatet - Det er aldrig det samme. Jeg sad ikke og tænkte, at det er mig. Men det var sjovt at se noget, som mindede om min historie. Esben overbeviste mig om den karakter, han spillede, mere, end det var tanken om, at det var mig, siger han. - Det, der har betydet noget for mig, er, at filmen er blevet lavet på en respektfuld måde over for mig og min familie og dem, jeg sad sammen med i Syrien, for eksempel James Foley, som ikke er her mere. Hans familie skal også kunne se filmen. Alle de, der har været følelsesmæssigt involverede, må ikke tænke, at det er noget bras, understreger han.

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce