Annonce
Lemvig

Finansministerens ambition: Høfde 42 er renset i 2030

Det gamle giftdepot ligger ved foden af Høfde 42. Foto: Johan Gadegaard
Finansminister Kristian Jensen har været med til at forhandle ny aftale på plads, der skal sikre en oprydning af Høfde 42 og den gamle fabriksgrund

Tangen: Finansminister Kristian Jensen (V) har en forventning om, at der nu kan blive ryddet op på Høfde 42 og på Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange.

- Den nye forurening på den gamle fabriksgrund gør,a t jeg ikke kan sige, at vi kommer fuldstændig i mål inden 2030, for vi kender ikke beløbet, det vil koste, siger Kristian Jensen.

Hans optimisme bunder derfor i den aftale, som Regeringen søndag indgik med Dansk Folkeparti. Den indbærer, at staten overtager ansvaret for jordforureninger i Danmark fra regionerne i forventning om, at man samtidigt kan spare 500 millioner kroner på arbejdet frem til år 2030. Disse penge vil staten sammen med 100 millioner kroner ekstra bruge på at rense en række af de store jordforureninger i Danmark frem mod år 2030. I år og næste år vil staten alene øremærke 150 millioner kroner til en oprensning af høfde 42 samt den gamle fabriksgrund.

Det vil næppe være nok, for Region Midtjylland anslår selv, at en oprensning af Høfde 42 alene vil koste mellem 250 og 600 millioner. Oprensningen af den gamle fabriksgrund ventes at koste et tilsvarende beløb, og det er årsagen til, at Kristian Jensen er forsigtig med at love noget.

- De seneste undersøgelser af den gamle fabriksgrund gør, at jeg ikke kan give nogle garantier. Den nye forurening er en "joker", der ikke viser, hvad det reelt vil koste at rydde op, men jeg har et stort ønske om at få ryddet op. Høfde 42 og Cheminovagrundene har været en øm tå på vores samvittighed meget længe, siger Kristian Jensen.

De danske regioner har ikke selv pengene til at rense op efter de omfattende jordforureninger. Det har de ved flere lejligheder slået fast og har derfor bedt staten om at bidrage til til de større rensningsopgaver.

- Og det tager vi dem på ordet for. Staten var med til at skabe problemet ved Høfde 42, og derfor skal vi også være med til at rydde op, siger Kristian Jensen.

Det er da også første gang, at staten reelt øremærker penge til at rense op på Harboøre Tange, og derfor kalder Kristian Jensen regeringens udspil for et "gigantisk skridt i forhold til tidligere". Også selv om det afsatte beløb formentligt ikke er stort nok.

- Så er det et spørgsmål om at prioritere de statslige midler, når der skal forhandles finanslov. Så må vi prioritere op, så vi får et økonomisk råderum på. Jeg har i hvert fald et ønske om at få ryddet op, siger han.

Planen kan dog spoleres af, at et folketingsvalg er nært forestående. Derfor er det ikke afgjort, at regeringen kan fortsætte og planen dermed bliver realiseret.

- Det afhænger selvfølgelig af, hvad folk vælger. Det er demokratiets spilleregler. Jeg kan ikke garantere, hvilke love eller finanslove der ligger så langt frem i tiden, men det står mig frit for at sige, hvad jeg vil vælge. Og jeg har en ambition om at få ryddet op inden år 2030, siger Kristian Jensen.

Men det vil også afhænge af, hvad der eventuelt bliver fundet af nye forureninger i fremtiden.

- Vi har set, der kan ligge mere, end vi regner med. Er man på et sted, hvor man finder ny forurening hver gang, man stikker en spade i jorden, er det selvfølgelig et problem. Men regionen siger, at de ikke kan løfte det - og så må det ske på en anden måde. Derfor bliver det nu statens opgave, siger Kristian Jensen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce