Annonce
Debat

Fire borgerlige partiledere i fælles opråb: Restriktioner skal helt væk med sidste stik

Illustration: Gert Ejton

Endelig lysner det. Du kan igen gå på restaurant, til håndbold og børnene er tilbage i skolen. Alt imens flere og flere bliver vaccineret, og færre og færre indlægges, kan vi se frem til en mere normal sommer.

Det betyder ikke, at coronaen er væk. Vi skal stadig tage ansvar for os selv og hinanden. Men det betyder, at vi tydeligt kan se lyset for enden af tunnelen. Faktisk så tydeligt, at vi fire partier er enige om, hvornår vi senest skal normalisere det danske samfund. Vi bør allerede tage store skridt i den retning, når alle over 50 er tilbudt vaccinen.

Vi står endvidere sammen om, at alle de indenlandske restriktioner skal være helt væk den dag, hvor den sidste dansker over 16 år har fået tilbudt vaccinen. Vi kan allerede se, at vaccinerne gør en kæmpe forskel på dødelighed og antal indlæggelser, og derfor må målet være klart: Danskerne skal have deres hverdag tilbage.

Annonce

Det har været en lang kamp for at få genåbnet Danmark på en ansvarlig måde. Her har vi stået sammen i den borgerlige lejr, og det har fået sat gang i genåbningen og flyttet Danmark fremad. Den indsats viser sig allerede ved, at økonomien igen er i fremgang.

Den fælles borgerlige indsats for et normaliseret Danmark har også vist sig på andre områder. Tag hele den succesfulde tanke om fleksibel genåbning – altså at alle skoler, virksomheder eller foreninger ikke skal være lukkede, fordi smitten nogen steder er voldsom. Men at man i stedet kan nøjes med at lukke ned lokalt. Den tanke slog hul på regeringens tilgang med total nedlukning af Danmark.

Tag vores insisteren på, at børnene skulle hurtigere tilbage i skole. Selv om rød blok af flere gange modsatte sig i Folketingets Epidemiudvalg, så fik vi fremrykket skolebørnenes tilbagevenden. Det var oplagt, da både hensyn til trivsel, indlæring og social udvikling burde veje tungere.

Tag tanken om en begrænset anvendelse af coronapas. For det giver rigtig god mening, at vi dermed kan åbne samfundet mere, uden at det kammer over i kontrolhysteri. Derfor er vi også enige om, at passet skal kontrolleres som et kørekort: Altså at det er et individuelt ansvar for dig, mig og alle andre danskere, at vi har styr på vores ting, når vi vil til koncert eller en større sportsbegivenhed.

Hvor regeringens resolutte handling i marts 2020 var på sin plads, så havde statsministeren svært ved at slippe egenrådigheden efterfølgende. Oppositionen har derfor ageret nødvendig modvægt til en regering, hvis skræmmebilleder og syn på udviklingen i smitten og antal indlagte gang på gang har vist sig ikke at holde vand. Der har været brug for det borgerlige sammenhold til at flytte Socialdemokratiet.

Det gælder i forhandlingerne. Det gælder, når vi skulle have flere proportioner ind i diskussionen om genåbning, og det er håndgribeligt kommet til udtryk i Folketingets nye Epidemiudvalg, der har været et klart skridt frem i forhold til at bringe demokratiet tilbage i håndteringen af coronaepidemien.

Med sidste aftale om genåbning fik vi – trods betydelig modstand – skrevet ind, at der skal være udløbsdato på både mundbind og coronapas. Det bliver en del af de kommende forhandlinger i starten af juni. Her vil vi stå sammen om, at når alle voksne danskere har fået tilbudt en vaccine, så skal restriktionerne rulles tilbage. Ikke halvt og ikke lidt, men helt væk.


Med sidste aftale om genåbning fik vi – trods betydelig modstand – skrevet ind, at der skal være udløbsdato på både mundbind og coronapas. Det bliver en del af de kommende forhandlinger i starten af juni.


For selv om der selvfølgelig har været politisk uenighed om, hvor hurtigt, hvordan og hvor der skulle genåbnes, så burde der ikke være uenighed om målet: Danskerne skal have deres hverdag tilbage. Det har vi alle brug for efter en svær tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce