Annonce
Kultur

Fire kunstnere giver bud på en verden i forandring

Kunstneren og sangeren Gry Bagøiens bidrag til udstillingen er en ni minutter lang video-installation, skabt i Nordnorge. Gry Bagøien tog ud med en fiskerbåd og nedsænkede undervandshøjtaler og en undervandsmikrofon - og så sang hun til pukkelhvalerne. Og optog lydene i vandet. Efter et par dage samledes hvalerne helt stille omkring fiskerbåden - lyttede de? Foto: Johan Gadegaard
Fire samtidskunstnere har skabt værker til en ny udstilling på Holstebro Kunstmuseum. En udstilling, der handler om at vores opfattelse, af at vi er verdens centrum og kan kontrollere jorden, er ved at bryde sammen.
Annonce

Holstebro: I midten er der mørke.

I hvert fald omkring de oplyste, håndkolorerede søkort fra 1600-tallet og de 17 raderinger af kunstneren Rembrandt van Rijn, der også levede i 1600-tallet.

Rummet er centralt i Holstebro Kunstmuseums nye udstilling, "Navigeringer - på kanten af en verden i forandring", som er skabt i samarbejde med Vejle Kunstmuseum.

Det er en forskningsbaseret udstilling, der udspringer af den måde, vi forstår os selv i verden på. Et verdenssyn, der mere eller mindre blev grundlagt i 1660-tallet, da man begyndte at kortlægge verden omkring os, blandt andet via søkort, og hvor kunstnere - med Rembrandt som foregangsmand - begyndte at afbillede mennesket som et individ med sjæl og følelser.

Der er 17 raderinger af den berømte kunstner Rembrandt van Rijn med på udstillinger. Fire er udlånt af Statens Museum for Kunst, men resten er ejet af Vejle Kunstmuseum. Foto: Johan Gadegaard

- Men den forståelse af os selv, som centrum i en kortlagt verden, er under forandring. Klimakrisen skaber ændringer i verden, der er udenfor vores kontrol, og skabelsen af kunstig intelligens sætter de landskaber, vi er vant til at begå os i under pres, forklarer museumsinspektør og kurator ved Holstebro Kunstmuseum, Teresa Østergaard Pedersen.

Annonce

Stort budget

Museerne i Holstebro og Vejle har inviteret fire samtidskunstnere til at forholde sig til emnet om, hvilke udfordringer vi som art står overfor? Kunstnerne - Kristoffer Ørum, Rikke Benborg, Ferdinand Ahm Krag og Gry Bagøien - har skabt deres værker direkte til udstillingen.

- Det er en udstilling med et stort budget, blandt andet på grund af den megen teknik, forklarer Teresa Østergaard Pedersen.


Den forståelse af os selv, som centrum i en kortlagt verden, er under forandring.

Teresa Østergaard Pedersen, kurator.


Udstillingen har kostet "på den gode side af millionen", men kun en lille del er betalt af museerne selv.

- Langt de fleste penge kommer fra fonde. Den type udstilling kunne slet ikke realiseres, hvis ikke der var fonde, der velvilligt støttede, oplyser Teresa Østergaard Pedersen.

En sjov detalje

Museerne har valgt at udgive udstillingskataloget formet som en baedeker.

Karl Baedeker var en tysk forlægger, der i 1830’erne begyndte at udgive rejseguider. Det var nyt, at rejseguider indeholdt både kort, forslag til ruter og transport samt tips om overnatningsmuligheder, restauranter, seværdigheder og priser.

Rejseguiderne, der hurtigt blev så populære, at de bare blev kaldt baedekers, ændrede verden og dens tilgængelighed for de rejsende.

Baedekers havde rødt omslag med guldtryk – akkurat som museernes udstillingskatalog har det.

Hvis man har set den engelske film ”Vindue med udsigt”, der blandt andet omfatter en rejse til Venedig, kan man måske huske hovedpersonerne vandre rundt i den italienske by med deres baedekers i hånden.

"Navigeringer - på kanten af den verden i forandring" åbner på lørdag ved på Holstebro Kunstmuseum, hvor den kan opleves frem til den 17. januar 2021.

- Udstillingen har været længe undervejs. Den handler om en verden i forandring og nåede lige at være åben i Vejle i fire dage - så forandrede verden sig via corona, siger Teresa Østergaard Pedersen med et lille smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fiskeredskaber forsvundet fra fjorden

Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce