Annonce
Navne

Fire venner fra Lem, Tim og Hee har solgt alt, spinket, sparet og købt hotel i Malawi: Vi hungrer efter eventyr

Fra venstre ses Sune Thuesen, Maiken Kirk Andersen, Lars Sønderby,  Betina Lund Sønderby og lille baby Etta. De fire venner er på vej til det afrikanske land Malawi for at udleve drømmen om en anden livsstil som familier. Det gør de ved at åbne og drive hotel og højskole. Foto: Karina Lodberg
Fire venner fra Lem, Tim og Hee har solgt alt, spinket, sparet og købt en lodge i Malawi, hvor de åbner for både højskolekursister og turister.

Ringkøbing-Skjern: For rigtig mange unge familier, som er omkring de 30 år og nybagte forældre, handler det om at få et dejligt hus og måske et par biler, så jobbene kan passes. Der skal tjenes penge til et par ferier, lækkert porcelæn til skabene og godt tøj til børnene.

Sådan er det ikke for de to par Lars Sønderby og Betina Lund Sønderby samt Maiken Kirk Andersen og Sune Rahbek Thuesen.

De har solgt alt, hvad de har. De har stort set ikke købt nyt i to år og bor lige nu gratis eller billigt i familiesommerhuse i Vestjylland.

Annonce

- Vi hungrer efter eventyr, siger Betina Lund Sønderby som forklaring på den voldsomme spareiver.

De fire venner har nemlig købt Mayoka Village i det afrikanske land Malawi. Stedet er en lodge, der i 25 år har været hotel for turister. Mayoka Village består af 15 hytter med plads til 40 gæster, så de fire venner vil drive det som turisthotel i turistsæsonen og som højskole for danske unge, når der ikke er så mange turister i det danske forår og efterår.

Mayoka Village - hotelresort og snart også højskole med fokus på bæredygtighed. Stedet ligger ned til Malawisøen og er en del af lokalsamfundet Nkhata Bay. Privatfoto.

- Den overordnede drøm er, at vi gerne vil en anden livsstil. Hvis vi "bare" flyttede til eksempelvis Barcelona, ville vi fortsætte med samme livsstil som i dag med job, travlhed og ingen tid sammen. Det er ikke det, vi vil, siger de.

Det, de derimod gerne vil, er at have tid sammen som familier og som venner. De har kendt hinanden stort set hele livet: Maiken og Sune blev kærester ved en Fjordfest for mange år siden, Sune og Lars har spillet fodbold sammen i RIF, Lars og Betina har gået i skole sammen i Lem - og da de alle flyttede til København, blev firkløveret endnu mere fasttømret.

En aften i november 2019 kom Lars og Betina til middag hos Sune og Maiken. De sad igen og snakkede om, at de gerne ville noget andet med deres liv, og Lars og Betina spurgte så direkte:

- Mente I det, da vi sidst snakkede om, at I gerne vil en anden livsstil?

Ja, lød det absolut fra Sune og Maiken, og straks kom Afrika-kortet frem for at blive studeret.

- Det har altid ligget i kortene, at vi skal bo i Afrika. Sune er vokset op i Namibia - men det har ikke været klart, hvordan eller med hvad vi skulle der. Men det begyndte vi så at arbejde på, fortæller Maiken Kirk Andesen.

Snakken gik, drømmene fik luft, og endelig besluttede de sig for at gå i gang i Gambia, hvor Sune havde et godt netværk. De fandt en byggegrund og var klar, da corona satte en kæp i hjulet.

Vennerne måtte genoverveje beslutningen om byggeri i Gambia og begyndte at kigge sig omkring andre steder.

- Vi gik efter et land i opblomstring, et land i fred og et engelsktalende land, og så foreslog jeg Malawi, fortæller Sune, som har læst Afrika-studier.

Højskole med mening

Da de begyndte at kigge nærmere på Malawi, så de en salgsannonce for Mayoka Village - et sted hvor alle drømme kunne leves ud - uden de først skulle i gang med byggeri.

- Det er vi virkelig glade for i dag, siger de lettede.

Mayoka Village bliver en danske højskole - bare placeret i Afrika.

- Det bliver en højskole med morgensamling og fællessang, hvor vi vil arbejde med bæredygtig dannelse og fællesskab, fortæller de.

Skolens fokus er bæredygtighed og FNs Verdensmål. Bæredygtighed her skal forstås både i forhold til klima men også i forhold til retfærdighed.

- Vi vil gerne gøre noget, der giver mening. Vi vil gerne bidrage til lokalsamfundet og skabe muligheder for de lokale unge. Så når de danske unge kommer herned på højskole, kommer de til at deltage i en masse projekter og aktiviteter sammen med de lokale unge, siger Sune og Maiken.

Højskoleeleverne kommer til at arbejde sammen med de lokale unge om forskellige projekter og aktiviteter. Privatfoto.
Annonce

Hoteldrift

Sidst i november rejser Lars og Betina Sønderby sammen med deres otte måneder gamle Etta til Malawi sidst i november. De har en måned sammen med de nuværende ejere, hvor de skal lære at drive hotel og være leder for 22 ansatte.

Det bliver altså dem, der primært står for hoteldriften, mens Sune Thuesen og Maiken Kirk Andersen skal have ansvaret for højskole-delen.

Maiken og Sune venter tvillinger i november, så de kommer først til Malawi til foråret, når de lige har lært at have tvillinger, som de siger.

Turisterne er velkomne allerede fra nu - og så håber de, at de første højskolekursister tjekker ind til september 2022.

- Vi var ikke selv på højskole, for vi valgte alle at tage ud og rejse i stedet for. Her kan vi tilbyde de unge at kombinere et højskoleophold med en spændende rejse, siger de.

Annonce

Gamle venner

De fire venner har købt Mayoka Village kontant for deres opsparede penge hjemme fra. Lokale banker giver ikke lån til køb af lodges i Malawi - men det er faktisk en god ting, er de blevet enige om.

- Vi skal ikke tjene en masse penge på det her for at betale et banklån. Vi skylder ikke nogen noget, og vi gør det ikke for at blive rige. Vi gør det for at kunne være sammen som familier og for at leve en anden livsstil, lyder det fra de fire.

- Vi er meget mere komfortable ved at leve på den her måde end den, hvor man er afsted på arbejde hele dagen, mens børnene er i institution. Vi vil gerne give vores børn nogle andre værdier og introducere dem til en anden livsstil, hvor man ikke behøver det nyeste legetøj. Her kommer vi til at være sammen, siger Sune Thuesen.

Men altså. Venskab. Babyer. Højskole. Hotel. Penge. Det kan lyde som et mix med indbygget risiko for, at noget går galt. Men vennerne er enige.

- Vi kender hinanden rigtig godt, så vi har også plads til, at en af os kan være svag i en periode, siger Sune.

Vi skal ikke tjene en masse penge på det her for at betale et banklån. Vi skylder ikke nogen noget, og vi gør det ikke for at blive rige. Vi gør det for at kunne være sammen som familier og for at leve en anden livsstil.

Maiken ser styrken i, at de er fire.

- Vi skal selvfølgelig finde vores rolle og snitflader, men vi har meget forskellige kompetencer, så vi behøver ikke alle have meninger om alt, siger hun.

- Men vi kender hinanden og hinandens reaktionsmønstre så godt, at vi ved, vi kan være konstruktive og komme tilbage til vores fælles mål, som er passionen og vores venskab, siger Lars Sønderby.

Man kan også komme til Mayoka Village som turist. Stedet har allerede taget imod turister i 25 år og er klar til mange flere. Privatfoto.
Annonce
Lemvig For abonnenter

Regionen skyder halv million i flere undersøgelser om kræft i Thyborøn og Harboøre

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Støtteperioden ophører men Tuskær fortsætter med strandrensning: Det giver god mening

Leder For abonnenter

Smil til de ansatte gennem mundbindet

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Lemvig

Kommunen griber ind: Grund under sommerhus skal reetableres

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Navne

Tog på mini-turné på fire plejehjem

Holstebro

De fik 'kun' bøder, men i dag anker corona-festdeltagere alligevel: - Bliver jeg dømt, betaler jeg

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Navne

Carlo Hald ny formand for Stiftsrådet

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

Hvem skal sikre mod forurening? Politikere vil køre retssag mod staten hvis anke ikke giver resultat

Annonce