Annonce
Erhverv

Firma har godt øje til Thorsminde: Ambition om servicehavn for vindmøller

Firmaet NorSea vil gerne servicere den kommende Thor Havmøllepark fra Thorsminde - men det forudsætter dog, at det firma, som skal opstille vindmølleparken, spiller med. Fra venstre projektchef Hans K. Jepsen og logistikchef Anders Aalund Olsen, begge NorSea, havnechef Lisette Sønderby og bestyrelsesformand Poul Willadsen fra Thorsminde Havn samt borgmester H.C. Østerby (S). Pressefoto: Ole Mortensen
Esbjerg firma er klar til at etablere servicehavn for den kommende Thor Havmøllepark i Thorsminde, og det vil give 30-40 jobs. Det forudsætter dog, at NorSea får kontrakt med det konsortium, der vinder projektet med de mange vindmøller.

HOLSTEBRO: Kommunen har en klar ambition om, at Thorsminde skal være servicehavn for den kommende Thor Havmøllepark. Og nu har firmaet Norsea, der servicerer og vedligeholder havvindmøller, lavet en aftale med havnen om at etablere en base i Thorsminde. Dog under den klare forudsætning, at Norsea ender med at få kontrakten på vedligeholdelse.

Seks firmaer og konsortier er forhåndsgodkendt til at byde på at opføre Danmarks hidtil største havmøllepark med cirka 100 kæmpestore vindmøller i havet mindst 20 kilometer fra kysten.

- Vi er dialog med flere af de seks firmaer, og regner også med at komme i dialog med de resterende om at stå for service og vedligeholdelse, når vindmøllerne er i drift. Og Thorsminde er en god placering, som vil begrænse transporttiden, siger Anders Aalund Olsen, der er logistikchef hos Norsea, som har årelang erfaring i at levere service på havvindmøller fra en basehavn.

Annonce

Det vil kræve, at der bliver bygget både lager og mandskabsfaciliteter på havnen.

- Lige nu designer vi, hvad der kan bygges, og det viser vi vindmøllefirmaerne. Og herunder er det væsentligt, at kommunen allerede har forberedt, at der kan anlægges en heliport på havnen, sige Anders Aalund Olsen.

20-30 ekstra jobs

Han forventer, at service på møllerne vil kræve 20-30 mand. Dertil kommer kaptajn, styrmænd og mandskab til at sejle de fire-fem 20 meter lange mandskabsbåde, som skal sejle mandskab og grej ud til møllerne, når de står færdige.

- Der vil også være behov for overnatningsfaciliteter, siger Anders Aalund Olsen.

Forventningen er, at selve vindmøllerne vil blive udskibet fra Esbjerg, når de skal opstilles. Service på møllerne er relevant, når møllerne kommer i drift fra 2024 og senest i 2027.

Logistikchefen forventer en afklaring i 2022 på, om Norsea vinder serviceopgaven.

Det vil også være muligt fra Thorsminde at servicere vindmøllerne i Vesterhav Syd og Nord, som Vattenfall skal opføre.

- De har eget mandskab, men vi vil kun yde ekstra services, siger Anders Aalund Olsen, som vurderer, at der kan blive placeret en helikopter permanent i Thorsminde.

- Det vil gøre det langt hurtigere at komme ud til havmøllerne, siger Anders Aalund Olsen.

Norsea er også i dialog med Hvide Sande og Thyborøn havne om at etablere service på andre havmøller derfra.

- Thorsminde har både den fordel, at det er tættere på Thor Havmøllepark, og at det er en mindre havn, som ikke er helt så trafikkeret.

Borgmester H.C. Østerby (S) er glad for aftalen med Norsea.

- De er de største på markedet med service af vindmøller fra Esbjerg, og det er helt vildt vigtigt i målet om, at Thorsminde skal være servicehavn og med forsyningskæder til havmøllerne, siger H.C. Østeby, som tror og håber, at det vil lykkes at komme helt i mål.

Til efteråret går byggeriet i gang af Thorsminde Seafood, som skal opdrætte cirka tre millioner kilo ørreder i det nye anlæg.

- Det vil være en kæmpestor omstilling i Thorsminde med ørredproduktion og måske vindeventyr oveni, og det vil give mange nye jobs oveni den turisme og fiskeri, der i forvejen er i byen, siger H.C. Østerby.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Landmandspar i Lomborg fejrer 40 års jubilæum: De kan nu noget, de Jersey-køer...

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Holstebro For abonnenter

Esther Jensen tilbage ved Borbjerg Mølle Kro: - Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor trist det er

Vestjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Leder For abonnenter

Ja tak! Vi køber både de gode tilbud og de gode idéer

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Annonce