Erhverv

Fiskere: Vindmøller vil koste gode fiskepladser

Tre nye store havvindmølleparker skal ligge 20 kilometer fra kysten - og der er fire placeringer i spil i Nordsøen. Der kan komme op mod 100 store vindmøller hver møllepark, og den nordligste er en strækning på 25 kilometer nord og syd for Thorsminde. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fiskeriformand Kurt Madsen er ikke begejstret for udsigten til mulige vindmøller i havet ud for Nissum Fjord. Vi kan ikke kæmpe imod vindmøller, men kan måske påvirke placeringen, siger han.

Thorsminde: Det huer ikke Kurt Madsen, formand for Thorsminde-Thyborøn Fiskeriforening, da han ser kortet over mulige placeringer af en kæmpestor havvindmøllepark i Nordsøen ud for Nissum Fjord.

- Det ser ud til at ramme nogle af vore rigtig gode fiskepladser, hvor vi fanger torsk om vinteren og især søtunger og rødspætter om sommeren, siger Kurt Madsen.

Den nordligste placering af fire mulige er en trekant, som strækker sig over 25 kilometer fra Vedersø Klit i Syd til Bovbjerg i nord. Østsiden er 20 kilometer fra land, og møllerne vil derfra stå i en trekant, som går 15 kilometer længere ud i havet.

- Der er banker, hvor det er særligt godt at fiske på siderne. Men det er også disse lavvandede steder, som de foretrækker til vindmøller, siger Kurt Madsen og tilføjer:

- Men man skal huske, at man stjæler fiskefarvand, hver gang man opstiller vindmøller. Det vil især ramme det kystnære fiskere men også ramme andre fiskere.

Først til foråret beslutter politikerne, om det bliver dette sted, at den første af tre store havvindmølleparker på hver 800 megaWatt skal opstilles. Det svarer til 100 vindmøller på hver otte mW, og at vindmølleparken vil fylde cirka 200 kvadratkilometer. Tre andre placeringer i Nordsøen er også i spil - samt en placering i Østersøen.

Der er også udpeget et muligt område lidt mere mod syd, hvor møllerne vil stå på rækker fra 20 til cirka 45 kilometer ude i havet.

- Denne placering vil formentlig genere os lidt mindre, vurderer han.

Kurt Madsen mener dog ikke, det nytter at fiskerne kæmpe imod vindmølleparker på havet.

- Det vinder vi ikke noget ved. Men vi kan gå i en dialog og søge at påvirke placeringen, så vindmøllerne generer fiskepladserne mindst muligt, siger Kurt Madsen.

Det er i forbindelse med en energiaftalen frem til 2030, at det er besluttet, at der skal opstilles tre store havvindmølleparker fra 2024 og frem, som hver især bliver blandt verdens største.

- Men man skal huske, at man stjæler fiskefarvand, hver gang man opstiller vindmøller. Det vil især ramme det kystnære fiskere men også ramme andre fiskere.

Kurt Madsen, formand for Thorsminde-Thyborøn Fiskeriforening

Ikke begejstret men

For Mogens Damgaard, formand for Thorsminde Borgerforening er det også nyt, at der kan komme vindmøller 20 kilometer fra land.

- Det er svært, for el skal vi bruge mere af i fremtiden - også til elbiler. Og jeg vil hellere have vindmøller på havet end på land, siger Mogens Damgaard.

- Men hvis det er økonomisk muligt at flytte møllerne ud på måske 30-40 kilometer, så man ikke kan se dem i horisonten, så var det bedre, siger Mogens Damgaard.

Også Karsten Filsø (SF), formand for Holstebro Kommunes natur, miljø og klimaudvalg har det dobbelt med udsigten til mulige møller på havet.

- Man vil nok kunne se møllerne i horisonten, og det er altid skønt med en uforstyrret horisont. Det vil også blive mere bøvlet for fiskerne, fordi møller typisk står på relativt lavt bund, hvor der også fiskes, siger Karsten Filsø og tilføjer:

- Men der er klimaudfordringer, og vi kommer til at leve i en anden tid, hvor vi kommer til at leve med vindmøller på havet for at undgå, at vandstanden stiger.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bil kilede sig fast i anden bil

Lemvig For abonnenter

Nu kan nye elever blive kørt til og fra friskole

Holstebro

De er fra Grønland, på uddannelse i Holstebro - og takker for Trumps tilnærmelser

Lemvig

Turist-tallet overgår rekorden

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Lemvig

Foreningen Klimatorium: - Vi skal nok få medspillere

Lemvig

Den gemte og glemte fjord kommer frem i lyset: Naturpark indvies på søndag

Annonce