Annonce
Holstebro

Flere går i parterapi efter jul - er dit forhold i krise?

Sebastian og Anna-julie holder i hånd.

Juleroen sænker sig ikke altid, selvom kalenderen skriver december. Højsæsonen for parterapi er lige efter jul, og ifølge parterapeut Else Marie Pedersen handler det om, at vi skal have tid til vores forhold.

Nordvest: Det er meningen, at juletiden skal være sød og dejlig og brugt sammen med dem man elsker højst. Men for mange par ender det ud i noget helt andet: Skilsmisse. Ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Psykoterapeutforening viser en ny opgørelse fra onlineportalen GoMentor.dk, at antallet af parterapi-bookinger steg med 42 procent i januar og februar i forhold til årets andre måneder.

Den tendens kan parterapeut og psykoterapeut Else Marie R.R. Pedersen nikke genkendende til. Hun har omkring 12 års erfaring fra sin klinik i Harboøre, og tager også selv ud til sine klienter, og hun fortæller, at det ikke kun er efter juleferien, hun plejer at have travlt.

- Jeg har altid travlt efter ferierne. Det er her, vi kommer ned i gear og får lidt bedre tid til at tænke os om. Vi kommer jo aldrig rigtig i dybden med noget i hverdagen, fordi vi alle har så travlt, så det, der skal snakkes om, bliver let udsat. Men når man har ferie slapper man af, og så opdager man måske nogle ting, som man godt nok kan have haft en mistanke om var der i forholdet, men ikke har haft overskud til at gøre noget ved før, siger hun.

Vi kommer som mennesker under pres, når vi skal være sammen med folk omkring os i dybden på den måde, som man kan være på en juleferie, hvor man ikke lige kan smutte ind på kontoret og være på arbejde et par timer. Her er man sammen meget længe, og det er vi ikke vant til fra en travl hverdag, lyder det fra parterapeuten.

- Jeg får opkald fra flere i januar måned, som efter juleferien ikke længere synes at kærligheden er så stærk mellem dem selv og deres partner, og det forstår de ikke altid selv, siger Else Marie Pedersen.

Derudover gør det mere ondt, fortæller hun, hvis man i julen har en konflikt med en man elsker, end det for eksempel vil gøre med en konflikt på arbejde.

- Det går dybt ind i en, når det er en man elsker. Så kan man virkelig få en følelse af ikke at være holdt af eller af at være forkert. Der er mange flere følelser på spil, når man er i konflikt med en tæt relation.

Skilsmisser i Nordvestjylland

Antal skilsmisser i Holstebro:2012: 1082013: 1022014: 1482015: 100Antal skilsmisser i Struer:2012: 422013: 492014: 602015: 50

Antal skilsmisser i Lemvig:2012: 362013: 392014: 432015: 31

I 2015 blev 16.343 skilt i hele Danmark. Gennemsnitligt blev flest skilt i 2015 i region Sjælland - her gik 4874 par fra hinanden. På andenpladsen kommer region Midtjylland med 3431 skilsmisser. Generelt ligger skilsmisseraten på 48 procent.

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce

Mange skilsmisser

Ifølge Else Marie Pedersen er det vigtigt at være tilstede i sit forhold og forsøge at tage problemerne i opløbet. Mange tilfælde kan reddes med terapi eller god kommunikation mellem parret - men mange vælger også at blive skilt. I 2014 lå antallet af skilsmisser på landsplan på 19 387, mens det året efter lå på 16 290. I Holstebro blev 100 par skilt i 2015, hvilket dog var et fald på 48 fra året før. I Struer lå tallet i 2015 på 50 par, mens det i 2014 hed 60 fraskilte par. I Lemvig blev 31 par skilt, mens tallet i 2014 var 34. Til sammenligning blev der i Holstebro i 2015 registreret 272 ægteskaber, 88 i Struer og 65 i Lemvig.

Annonce

Hjælp at hente

Men før man griber sit NemID og i løbet af ingen tid kan underskrive sin egen skilsmisse på nettet, så er der hjælp at hente. Ifølge Else Marie Pedersen handler det for mange om at blive opmærksom i hinanden, finde en forståelse for sin partners reaktioner og ikke mindst give sig tid til at løse det.

- Det fleste par vil hinanden det bedste, og det der sker, sker som regel ikke af ond vilje. Hvis man vil arbejde på sit forhold, skal man simpelthen trevle en situation op, for det er tit der, man kan finde frem til problemet. Find ud af, hvorfor din partner reagerer, som han gør. Ofte ligger der nogle dybere ting bag det, som ikke nødvendigvis har noget med dig at gøre. Det kan tage sin tid, men det er det værd, når man lærer at forstå hinanden, siger hun.

Og gør man det ikke kan det få konsekvenser ikke bare for parforholdet, men også for en selv, fortæller Else Marie Pedersen.

- Når man ikke føler sig forstået af sin partner, eller ikke føler at man kan kommunikere, så kan man let komme til at føle sig utilstrækkelig, uelsket og ikke respekteret, siger hun.

Derfor er det vigtigt at man overfor sin partner får sat ord på, hvad det er man har brug for, savner eller hvad det er ved partneren, der gør en vred.

- Kommunikation er alfa omega, og det kan man få hjælp til hos en parterapeut, siger Else Marie Pedersen.

Hun fortæller også, at man ikke behøver at komme der hver uge: Nogle par kan klare sig med en eller to konsultationer. Det vigtigste er at man får styr på kommunikationen.

- Det man ved, kan man gøre noget ved. Det man ikke ved, kan man ikke gøre noget ved, siger Else Marie Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce