Annonce
Udland

FN-chef opfordrer til beskyttelse af kvinder under lockdown

Loey Felipe/Ritzau Scanpix
På verdensplan er der sket en markant stigning i vold mod kvinder i hjemmet de seneste uger, siger FN-chef.

FN's generalsekretær opfordrer regeringer over alt i verden til at beskytte kvinder som en del af deres reaktion på den dødbringende coronaviruspandemi.

- Vold er ikke begrænset til slagmarken.

- For mange kvinder og piger lurer truslen der, hvor de ellers burde være sikrest. I deres egne hjem, siger António Guterres i en video frigivet med undertekster på flere sprog.

- I løbet af de seneste uger, efterhånden som det økonomiske og sociale pres er vokset, har vi set en rædselsvækkende stigning i vold i hjemmet på globalt plan, siger Guterres.

- Jeg opfodrer alle regeringer til at tage forebyggende skridt og sikre, at vold mod kvinder i hjemmet bliver en central del af deres nationale handlingsplaner for Covid-19.

Generalsekretæren opfordrer regeringer til at oprette advarselssystemer på apoteker og i dagligvarebutikker, således at "kvinderne kan bede om hjælp, uden at deres misbrugere ved det".

António Guterres gentager samtidig sin opfordring til en global våbenhvile.

En global våbenhvile skal beskytte sårbare civile i konfliktzoner fra de problemer, som coronavirus fører med sig.

Eksperter og diplomater forudser, at pandemien kan skabe kaos i konfliktlande, da landene ofte er meget fattige og har skrøbelige sundhedssystemer.

Især sårbare i konfliktzoner risikerer at blive hårdt ramt, har António Guterres tidligere udtalt.

- Virusset er ligeglad med nationalitet, etnicitet eller tro. Det angriber alle ubarmhjertigt. Imens raser væbnede konflikter rundtom i verden.

- De mest sårbare - kvinder og børn, personer med handicap, de marginaliserede og folk på flugt - betaler den højeste pris. De har også størst risiko for at lide de største tab fra Covid-19, sagde Guterres i slutningen af marts.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce