Annonce
Holstebro

Folketallet stiger kun lidt i Holstebro: Brug for flere børnefamilier

Befolkningstallet i Holstebro stiger nu langt mindre end i tidligere år. Borgmester H.C. Østerby (S) lægger dog vægt på, at der fortsat er en stigning - og at der er mange børnefamlier og dermed mange nye børn. Arkivfoto: Morten Stricker
Der blev kun 86 flere borgere i Holstebro i 2019 - og det er andet år i træk, at stigningen er under forventningerne. Borgmesteren er dog glad for, at folketallet ikke falder, og håber at genvinde farten.
Annonce

HOLSTEBRO: Når man medregner både de mindste babyer og de ældste borgere, boede der 58.594 borgere i Holstebro Kommune ved udgangen af 2019. Det er ganske vist 86 flere end ét år tidligere - men det er andet år, at stigningen i folketallet er under prognosen.

- Det vigtige er, at folketallet fortsat går frem, som det gør i Viborg og Herning Kommune. Og at det ikke går tilbage, som det gør i flere af vores nabokommuner, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Befolkningstallet er steget halvdelen af prognosen - og det er andet år i træk, at der er færre nye borgere end forventet. I 2018 steg befolkningstallet med 119 borgere - og begge år har der været en reel fraflytning, fordi der hvert år fødes flere børn, end der dør af ældre.

- Det afgørende er, at der fortsat er mange unge familier, som slår sig ned i kommunen og får børn. Vi har fortsat et højt fødselstal på cirka 700 nye børn i kommunen - og i januar i år forventes 70 nyfødte, siger H.C. Østerby med henvisning til, at andre kommuner netop har et problem få børnefamilier og mange ældre.

- Vi sælger fortsat mange byggegrunde i kommunen, og vi ligger også i top ti, når det gælder omsætningen af boliger, siger H.C. Østerby med henvisning til tal fra Boliga.

Annonce

Vil vende udviklingen

I 2016 og 2017 fik kommunen samlet 716 flere borgere - men det høje tal skyldes især de mange flygtninge fra især Syrien og Eritrea, som kom til landet.

Tidligere forventede kommunen cirka 300 flere borgere om året - men de tal er nu justeret til omkring 200, så kommunen vil passere de magiske 60.000 indbyggere i 2026.

- Det helt afgørende for skatteindtægterne er, at vi får nye børnefamilier. Men det kræver også, at vi har de nødvendige skoler og institutioner, siger borgmesteren, som dog håber på en større tilvækst i fremtiden.

- Vi skal i år i gang med at lave forpligtende samarbejde med både erhvervslivet og med uddannelsessteder, og målet er både at tiltrække flere virksomheder og få flere arbejdspladser og studerende. Men det er altid svært at finde ud af, hvad der virker, siger borgmesteren, som fortsat har tiltro til, at motorvejen vil gøre en forskel.

- Desuden vil vi få flere attraktive boliger i midtbyen. Det gælder både seniorboliger ved Møllevej og boliger på Slagteriet og på sygehusgrunden, når sygehuset lukker. Det tror jeg, vil rykke rigtig meget.

Borgmesteren er altså ikke helt tilfreds med 100 flere borgere, som især er påvirket af unge, der flytter til en universitetsby for at studere.

- Vi oplever, at flere unge flytter tilbage, når de stifter familie. Men jeg ser da gerne en tilvækst på i hvert fald 150 nye borgere om året, siger Østerby.

I øvrigt viser Danmarks Statistiks tal, at der det seneste år er blevet færre polakker i kommunen - men til gengæld flere fra Rumænien og Ukraine. Også antallet af borgere fra Syrien, Eriktrea og Somalia er steget, mens der er færre fra Irak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Rykkede ud til brand i skorsten

Lemvig

Fiskeren: Vi mærker ikke giften

Annonce