Annonce
Danmark

Folketingsudvalg udskyder rejse på grund af smittefare

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Myndighederne fraråder ikke rejser til Israel, men Sundheds- og Ældreudvalget har udskudt en rejse dertil.

Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har udskudt en planlagt rejse til Israel grundet frygten for coronavirus. Det skriver Berlingske.

Annonce

Til Ritzau uddyber udvalgsformand Jane Heitmann (V), at det er ikke er rejsemålet Israel, men selve rejsen til og fra landet, der fik hende til at ville aflyse.

- Det er udramatisk. Vi har aflyst rejsen efter en diskussion om coronavirus. En ting er, at der er registreret et par tilfælde i Israel, men det springende punkt er, at vi skal igennem flere internationale lufthavne på vej ned og hjem, siger hun.

Uge ti er i Folketinget traditionelt mødefri, så medlemmerne af de forskellige udvalg har tid til at rejse ud i verden for at lære mere om et givent emne.

Ingen andre udvalg har aflyst studieture, oplyser Folketinget.

Udvalget skulle have været i Tel Aviv og Jerusalem for at blive klogere på det nære sundhedsvæsen i Israel og landets erfaringer med medicinsk cannabis.

- Det er ikke bydende nødvendigt, at vi kommer til Israel i uge ti, det kan sagtens vente, siger Jane Heitmann.

Hverken Udenrigsministeriet eller Sundhedsstyrelsen fraråder dog rejser til Israel, selv om der for nylig blev konstateret smittede med coronavirus.

Hun afviser, at det er et udtryk for, at udvalget ikke stoler på myndighederne.

- Jeg har fuld tillid til de vejledninger, som Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen lægger frem. Jeg har bare mærket efter, og jeg behøver ikke tage til Israel nu, jeg kan godt vente, siger hun.

Jane Heitmann mener ikke, at der er en uoverensstemmelse mellem at aflyse rejsen og sige, at man stoler på sundhedsmyndighederne.

Har man orienteret sig hos myndighederne, er det op til hver enkelt, om man vil rejse ud, mener hun. Hun opfordrer generelt til god håndhygiejne, at undgå tætpakkede områder og at bruge albuebøjningen, hvis man skal nyse.

Eksperter vurderer, at der er moderat smitsomhed forbundet med coronavirus.

Læge og ph.d. Ida Donkin har udtalt, at Covid-19, som den rettelig hedder, ikke udgør nogen større fare for danskere med normalt helbred.

Coronavirus smitter fra person til person, og smitten sker hovedsageligt ved direkte spredning gennem nys eller host.

Corona er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

Siden december 2019 har der været udbrud i Kina med en ny type conoravirus, som ikke tidligere er set hos mennesker.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Mindre opgaver rykkes frem

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Annonce