Annonce
Debat

Folkevalgte er folkets repræsentanter – ikke systemets

Annonce

Betegnelsen ”minister” stammer fra latin og betyder tjener eller undergiven.

Måden, man udøver ministergerningen på, kan så være forskelligt.

Nogen mener, at det er en ministers opgave at fortælle befolkningen, hvad systemet mener.

Andre at opgaven for en folkevalgt er at fortælle systemet, hvad befolkningen mener. Altså at det er befolkningen man tjener og dermed er undergiven.

Danmark har et dygtigt, uafhængigt og ikke politiserende embedsværk. Det kunne i hvert fald have været værre.

Men de er hverken ansvarlige over for eller valgt af befolkningen. Og de er heller ikke fejlfrie.

Man har som folkevalgt pligten til at lytte til dem. Men endnu mere har man en politisk forpligtigelse til at udfordre dem. Både i forhold til hvad der kan lade sig gøre. Men også i forhold til hvad der er muligt og umuligt. Alt sammen selvfølgelig inden for lovens rammer.

Gør man ikke det som folkevalgt, kunne man ligeså lade være med at have dem og nøjes med embedsmænd til at drive samfundet. Og så skal man ikke glemme at embedsmænd også kan tage fejl eller lave fejl.

Omfanget af fejl fra embedsmænd er ikke stort. Men jeg er sikker på, det bliver mindre af, at folkevalgte udfordrer deres anbefalinger eller vurderinger.

Jeg har været med til at gennemføre byggeri af både motorvej og psykiatrisk sygehus som offentlig-privat-partnerskab. Noget de fleste – også embedsmændene – i dag roser. Men første gang ideen blev præsenteret var vurderingen fra flere – ikke mindst embedsmænd – at det ikke kunne lade sig gøre og nogle mente også, at det var ulovligt.

Måske havde omfanget af fejl og antallet af teststrategier fra Sundhedsstyrelsen været færre, hvis man politisk havde stillet flere og gerne kritiske spørgsmål til styrelsens vurderinger og anbefalinger.

Et andet eksempel er debatten om barnebrude. Her har regeringen nedsat en kommission til at undersøge om Inger Støjberg bevidst har handlet imod loven.

Før 2015 blev alle barnebrudepar, der kom til Danmark, indlogeret sammen på centrene. Dog ikke piger under 15 år. Men for mig er en 16-årig pige mere barn end brud, når man er gift med en for eksempel 26-årig mand.

Inger Støjberg ønskede at adskille alle par. Hurtigst muligt. Der var også stort og bredt politisk flertal i folketinget for at gøre det. Det viste sig, at man juridisk ikke mente, man kunne gøre det uden partshøring. Man ændrede derfor praksis.

Hvad er der er op og ned i forhold til, om der er handlet bevist i modstrid med loven vil tiden vise. Men jeg oplever en tendens til, at man finder det sensationelt, når embedsmænd fortæller, at ministeren udfordrede deres vurderinger. For sådan må det ikke blive. Det er derfor, vi har folkevalgte. Eller ministre, som skal tjene befolkningen.

Carl Holst
Annonce
Annonce
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Lemvig

Nyt tag kostede overskud i LGF

Annonce