Annonce
Lemvig

Fond uddelte 400.000 kroner - stort beløb gik til nyt klokkespil i Harboøre Kirke

Modtagere og medlemmer af fondsbestyrelsen samlet til den næstsidste uddeling i Harboøre Sogns Sparekasses Almennyttige Fond. Til højre ses bestyrelsens formand, Eigil Flyvholm. Foto: Allan Damgaard
Harboøre Sogns Sparekasses Almennyttige Fond uddelte 400.000 kroner, hvoraf 150.000 kroner gik til et nyt klokkespil i Harboøre Kirke. Fonden skal nedlægges, og næste år uddeles de sidste 250.000 kroner i fonden.

Harboøre: Mange foreninger i Harboøre har gennem tiden nydt godt af de årlige uddelinger fra Harboøre Sogns Sparekasses Almennyttige Fond.

Men nu er det slut. Eller i hvert fald næsten. Det er nemlig besluttet, at fonden skal nedlægges, og tirsdag eftermiddag fandt den næstsidste uddeling sted. Næste år uddeles de sidste cirka 250.000 kroner i fonden.

Den næstsidste uddeling af fondens midler var samtidig også den største i fondens historie. Der blev uddelt 400.000 kroner ved en lille højtidelighed, hvor repræsentanter for modtagerne var mødt op i Harboøre Centeret.

Annonce

150.000 af de 400.000 kroner gik til et nyt klokkespil i Harboøre Kirke, og det betyder, at klokkespillet nu kan blive en realitet. Formanden for Harboøre Menighedsråd, Ebbe Ravn Sørensen, var til stede på mødet, og han takkede for beløbet.

- Det betyder, at vi nu kan bestille klokkespillet, der kommer til at bestå af 16 klokker, der skal støbes i Frankrig, fortalte Ebbe Ravn Sørensen på mødet.

Nu koster et klokkespil betydeligt mere end 150.000 kroner. Men det var lige det beløb, menighedsrådet manglede for at nå op på de 1,1 millioner kroner, som det ønskede klokkespil løber op i.

Modtog en stor arv

Det hele begyndte med en arv til menighedsrådet i Harboøre. Rådet arvede 960.000 kroner efter Anders M. Vejlby, der boede i Lemvig og var født og opvokset i Vrist. Pengene skulle bruges på enten et kirkeur eller et klokkespil.

- Det blev vurderet af fagfolk, at det ønskede klokkespil ville koste 800.000 kroner. Men så gik der stop i det hele på grund af corona, og i mellemtiden er prisen steget til 1,1 millioner kroner. Det fik os til at søge fonden om de manglende 150.000 kroner, sagde Ebbe Ravn Sørensen, der tilføjede, at man nu har sagt ja til tilbuddet, så prisen ikke kan stige yderligere.

Fonden

Harboøre Sogns Sparekasses Almennyttige Fond blev dannet i forbindelse med fusionen mellem Harboøre Sogns Sparekasse og Nordvestbank i 1983 med Nordvestbank (i dag Vestjysk Bank) som det fortsættende selskab.

Sparekassen havde en formue på 504.000 kroner, som Nordvestbank rundede op til 600.000, der udgjorde fondens kapital. Den første uddeling fandt sted i december 1984.

Det er fondens formål at yde støtte til velgørende og almennyttige formål i sparekassens oprindelige virkeområde.

Det er afkastet i fonden, der er blevet uddelt hvert år.

Fonden nedlægges, og de sidste 250.000 kroner uddeles næste år.

Modtagerne af den næstsidste uddeling på 400.000 kroner var følgende: Harboøre Menighedsråd, Harboøre Centeret, Harboøre IF, FDF, Indre Missions Ungdom, Harboøre Missionshus, Harboøre Omsorgscenters Vennekreds og Lokalhistorisk Arkiv.

Eigil Flyvholm er formand for fondens bestyrelse, og han forklarede indledningsvis, hvorfor fonden nu skal nedlægges.

- Civilstyrelsen, der er fondsmyndighed for en fond som vores, har anbefalet, at vi nedlægger fonden, fordi renteniveauet er lavt og man derfor bruger en forholdsmæssig stor andel på at administrere fonden - blandt andet med udgifter til revisor, sagde Eigil Flyvholm.

Bestyrelsen havde håbet, at man kunne have strakt nedlæggelsen - og dermed uddelingerne -  over en længere årrække, men Civilstyrelsen sagde, at det skulle ske over højest tre år. Nu er det ene år gået med corona-restriktioner, så derfor er der to år tilbage - og nu altså blot én uddeling tilbage.

Annonce

2,2 millioner kr. i alt

- Efter den sidste uddeling næste år vil vi have uddelt i alt 2,2 millioner kroner igennem fondens levetid, og det kan vi godt tillade os at prale lidt af. Det er en pæn sum, der er kommet Harboøres foreninger og lokalbefolkningen til gode, sagde Eigil Flyvholm.

Foruden de 150.000 kroner til et klokkespil, så var uddelingen til Harboøre Centeret blandt andet øremærket til en ny hjertestarter i centeret.

Der var i alt otte modtagere af de 400.000 kroner. Det blev ikke nævnt, hvilket beløb de andre modtagere fik.

- Modtagerne har fået et beløb i forhold til deres medlemstal og det frivillige arbejde, sagde Eigil Flyvholm.

Fonden var også glad for at kunne bidrage til klokkespillet.

- I bestyrelsen havde vi talt om, at en del af den næstsidste uddeling gerne måtte være til noget, der kunne give fonden et eftermæle og samtidig være til gavn for hele byen. Det passer fint i tråd med klokkespillet, sagde Eigil Flyvholm.

I bestyrelsen havde vi talt om, at en del af den næstsidste uddeling gerne måtte være til noget, der kunne give fonden et eftermæle og samtidig være til gavn for hele byen. Det passer fint i tråd med klokkespillet.

Eigil Flyvholm

Bestyrelsen har ikke lagt sig fast på, om den sidste uddeling næste år på 250.000 kroner skal anvendes til noget særligt.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

Debat

Mit møde med den smilende københavner

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce