Holstebro

Forældre på barsel kan nu få kortere og billigere børnepasning

Fra 1. januar kan forældre under barsel eller orlov få deres børn passet billigere ved at vælge en plads på 30 timer om uge. Arkivfoto

Fra 1. januar skal kommuner tilbyde børnepasning 30 timer om ugen til børn, når forældre er på barsel eller på forældreorlov.

HOLSTEBRO: Når forældre er på barsel eller forældreorlov med en lille ny, foretrækker de fleste, at større søskende fortsætter i børnehave eller vuggestue. Både for at barnet har andre børn at lege med og samtidig er med i aktiviteter og bevarer tilknytningen til de voksne og det sted, hvor de plejer at blive passet.

Men hidtil har det været dyrt at betale fuld pris, hvis man har lavere løn under en orlov. Og samtidig er behovet for pasning typisk mindre.

Men nu har Folketinget grebet ind og besluttet, at alle kommuner skal tilbyde en deltidsplads 30 timer om ugen til børnene, mens den ene eller begge forældre er på barsel eller forældreorlov.

Børne og familieudvalget skal nu godkende de principper, som vil komme til at gælde i dagplejen og i institutioner i Holstebro Kommune. Her fremgår blandt andet, at pladsen kan benyttes fra 8.30 til klokken 14.30 hver dag - altså inden for et bestemt tidsrum, som samlet er 30 timer om ugen.

En dagplejeplads på 30 timer bliver 863 kroner billigere end en fuldtidsplads, mens besparelsen i børnehaven er på 543 kroner og 1020 kroner om måneden på en vuggestueplads.

Det fremgår af loven, at børn med deltidsplads skal have mulighed for at deltage i de planlagte pædagogiske forløb og aktiviteter i løbet af dagen.

Kommunen får en kompensation fra staten på cirka 360.000 kroner om året for at levere det nye deltidstilbud.

Det kommer oveni, at kommunen siden juli har skulle levere et nyt tilbud til forældre, som har behov for pasning uden for institutionernes almindelige åbningstid.

De har fået ret til et kombinationstilbud, hvor barnet delvist bliver passet i daginstitution, og hvor forældrene ved siden af kan få tilskud til privat pasning på skæve tidspunkter. Det er for forældre med skæve arbejdstider, som kan dokumentere et sådant behov - og også til dette har kommunen fået et ekstra tilskud fra staten.

Takster - børnepasning deltid

Fra 1. januar har forældre på barsel eller på forældreorlov krav på en 30 timers plads i en daginstitution, hvor prisen er cirka to tredjedel af fuldtidstakst. Pladsen kan kun bruges fra klokken 8.30 til 14.30 og én af forældrene skal have mindst syv timers orlov om ugen for at have ret til pladsen. Når ingen forældre er på barsel eller orlov forsvinder retten.

Pris 2019 fuldtidsplads 30-timers plads

Børnehave 1752 kroner 1209 kr.

Vuggestue 3289 kr. 2269 kr.

2-årige i gruppe 2234 kr. 1541 kr.

Dagpleje 2783 kr. 1920 kr.

0/0
Annonce
Holstebro

Miraklet udeblev: Cecilie tabte kampen

Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Holstebro

To heste aflivet ved Ringvejen: Ikke den frygtede hesteherpes

Holstebro For abonnenter

Nekrolog: En anstændig kvinde skulle jo lære at holde hus

Holstebro

Ulveangreb har kostet vestjysk fåreavler 200 får

Erhverv

Frituregryde skød stikflammer i køkkenet: Hvad gør man så med et fyldt hotel og 168 bryllupsgæster?

Annonce