Annonce
Indland

For og imod formodet samtykke til organdonation

Bolette Marie Kjær Jørgensen. Pressefoto: Det Etiske Råd

Avisen Danmark har talt med to medlemmer af Etisk Råd om fordele og ulemper ved formodet samtykkke. Et samtykke hvor den enkelte betragtes som donor, med mindre vedkommende aktivt melder sig fra.

Thomas Søbirk Petersen: For et formodet samtykke)

Ph.d. i filosofi, professor (mso) i Etik ved Roskilde Universitet.

1. Større registrering. Alt peger på, at hvis formodet samtykke indføres, vil det betyde, at flere organer kommer i spil. Undersøgelser viser nemlig, at når man fører en anonym samtale med danskerne om organdonation, så svarer over 70 procent, at de bakker op om organdonation. Så et formodet samtykke vil faktisk bare hjælpe folk til at træffe det valg, der giver mening for dem.

2. Vi bestemmer stadig selv. Formodet samtykke stemmer fint overens med menneskets autonomi, og det faktum, at vi alle har ret til at bestemme over vores egne anliggender. For der er ingen, der siger, at du skal være organdonor. Det kræver blot en afregistrering. For at blive ved emnet selvbestemmelse, så giver det mere mening at fremhæve de mennesker, der dør på venteliste. For det er de mennesker, der får ødelagt deres autonomi, når de ikke længere er herre over eget liv.

3. Liv. Jeg synes, det er meget klart, hvad der er det rigtige at gøre. Alt peger på, at et formodet samtykke vil hjælpe folk til at tage stilling, og det vil redde liv. Det vil hjælpe de mange hundrede mennesker, der er på venteliste lige nu. Det vil give dem et større håb om at få lov at fortsætte livet.

Thomas Søbirk Petersen. Pressefoto: Det Etiske Råd.
Annonce

Bolette Marie Kjær Jørgensen: Imod et formodet samtykke)

Næstformand for Etisk Råd, journalist, cand.mag i historie og medievidenskab.

1. Opretholdelse af frihedsbegrebet. Ved formodet samtykke har staten truffet en beslutning for dig. Men man ejer sine egne organer, også når man er død. Donation kommer fra hjertet, og det er et sundhedstegn, at den enkelte selv kan tage stilling til spørgsmålet om organdonation. Der skal også være respekt til dem, som ikke har lyst til at tage stilling til organdonation eller ikke kan forholde sig til det.

2. Instrumentalisering. Ved et formodet samtykke sker der en instrumentalisering af os mennesker, da det bliver formodet, at vi gerne vil være organdonorer. Kroppen bliver derpå, på forhånd, stillet til rådighed - og det er forkert. Jeg er bestemt fortaler for organdonation og kan da kun understrege, at det er vigtigt, at man tager stilling, selvfølgelig med respekt for dem, som ikke har lyst til at forholde sig til dette emne. Grundlæggende handler det om, at det er individets egen beslutning.

3. Tvunget krav. Vi må ikke suspendere det informerede samtykke til fordel for det formodede, fordi der deri ligger en bestemt præference fastsat af staten - nemlig at det rigtige er, at man skal afgive sine organer. Det er en overskridelse af menneskets autonomi. Så for mig at se, så ligger det i donationsbegrebet, at borgerne selv skal have retten til at tage stilling.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Ekspert anbefaler mere nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce