Annonce
Navne

Forfatter fylder 70

Forfatteren Niels Hav fylder 7. november 70 år. PR Foto
Niels Hav stak til søs som ung, og strejfer nu kloden rundt i hælene på sine digte.

Holstebro: Forfatteren Niels Hav fylder 70 år torsdag den 7. november.

Niels Hav er født i Lemvig, studerede teologi i Århus og er i dag københavner.

Som ung stak han til søs, så blev han forfatter, og nu strejfer han kloden rundt i hælene på sine digte. Så kort kunne historien godt fortælles.

Niels Hav debuterede som novelleforfatter, men gør sig i dag først og fremmest som lyriker.

Da "Den iranske sommer" i sin tid udkom, blev han af John Chr. Jørgensen i Politiken kaldt "en af de få danske prosaister, der formår at skrive troværdigt om kultursammenstød", og i undervisningssammenhæng er det da også ofte novellerne, der er i brug.

Men i de senere år har Niels Hav mest skrevet poesi. Måske fordi det i særlig grad er digtene, der har vundet genklang uden for landets grænser.

Allerede tidligt blev et udvalg af Niels Havs digte oversat til engelsk og udgivet i Canada. Derfra har digtene rejst kloden rundt, og der er udkommet bøger i blandt andet Beirut, Istanbul, Teheran, Tirana og Toronto.

Senest kom et udvalg af Niels Havs digte på portugisisk i São Paulo, i den forbindelse var han til bogmesse i Brasilien, ligesom han har optrådt med sin poesi på andre kontinenter.

Herhjemme har Niels Havs digte dannet forlæg for ny musik af blandt andre komponisten Andy Pape.

Niels Hav er gift med pianisten Christina Bjørkøe, og fødselsdagen markeres med en koncert torsdag 7. november kl. 19.30 i Christians Kirke på Strandgade 1 på Christianshavn, hvor der er københavnerpremiere på "Animal Universe", et dusin nyskrevne etuder af danske komponister.

Anders Koppels bidrag refererer til et digt af Niels Hav, og rygtet siger, at der under koncerten vil blive reciteret poesi.

Der er fri entré.

Niels Hav

Født 7. november 1949 i Lemvig.

Gift med pianist Christina Bjørkøe.

Student fra Rønde Gymnasium i 1970, teologistudier ved Aarhus Universitet 1970-1974, og herefter arbejde blandt andet som hotelportier, sandblæser, gartner, landmåler og kontrollør.

Forfatterdebut 1981. Næstformand for Danske Skønlitterære Forfattere 1991-93.

Tildelt Statens Kunstfonds 3-årige Arbejdsstipendium 1985; Forfatteren Peder Jensen Kjærgaard og Hustrus Forfatterlegat 1990; Hulda Lütkens og Jacobs Legat 1995.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Kultur

Kunstmuseum klar til at åbne

Annonce