Annonce
Mindeord

Forhenværende gymnasierektor er død, 68 år gammel

Hans Vangsgaard Hansen. Arkivfoto fra 2015: Johan Gadegaard
Hans Vangsgaard Hansen var gennem 27 år rektor for Holstebro Gymnasium & HF.

Holstebro: Torsdag den 19. marts sov tidligere rektor for Holstebro Gymnasium & HF, Hans Vangsgaard Hansen, stille ind.

Hans Vangsgaard Hansen blev født den 22. januar 1952 i Aarhus. De første leveår boede han med familien i en to-værelses inden for Ringgaden, men familien flyttede senere til det nydelige Højbjerg i den sydlige del af byen.

Den fodboldglade Vangsgaard brugte en god del af sin barndom og ungdom på fodboldklubben AGFs baner, og fortsatte i voksenlivet med at være fan af klubben gennem dens op- og nedture.

Han var samfundssproglig student (1971) fra Viby Gymnasium og blev siden cand. mag. i samfundsfag og geografi fra Aarhus Universitet (1979).

Han var ansat ved gymnasiet i Grenaa fra 1979 til 1988, inden han tog en tur til Grønland, hvor han var rektor ved et gymnasium i Aasiaat i Nordgrønland fra 1988 til 1990.

Den 1. august 1990 tiltrådte han som rektor på Holstebro Gymnasium & HF, en stilling han først forlod den 30. april 2017. Han nåede således at fejre 25 års jubilæum med gymnasiet - og endda med musik, reception og fest, noget han ellers ikke var meget for, som han fortalte Dagbladet i den anledning:

- Jeg er ikke meget for stor ståhej, men jeg har ladet mig overtale. Der er stærke kræfter, der mener, at det er nødvendigt. Det er jo en del af min funktion at indgå i lokalsamfundet og være skolens frontfigur i visse sammenhænge.

Uddannelse er væsenligt

Da han tiltrådte ved Holstebro Gymnasium, var gymnasieskolen »statisk, klassisk og på et meget højt niveau«, som han sagde i et interview med Dagbladet i 2015.

Det høje niveau blev bevaret under den nye rektor, men nu blev skolen dynamisk - »og så kæmper vi for at bevare noget af det klassiske, som er under pres,« sagde Hans Vangsgaard Hansen.

Han var med i en periode, hvor gymnasiet blev »voldsomt demokratiseret«, som han kaldte det, især på grund af den mængde unge, der blev optaget.

- Uddannelse er så væsentligt, og de ting, de lærer her, er væsentlige. Altså, man kan godt blive ingeniør uden at kunne tysk, men de ingeniører, der får job i dag, er dem der taler tysk, fordi Tyskland er vores største samarbejdspartner. Det fundamentale bliver mere og mere vigtigt. At kunne læse, at kunne lave en arbejdsplan og at kunne leve op til den. Her lærer man ikke alt om et bestemt edb-program. Vores form for uddannelse er mere almen og generel. Og så kan man da godt sige; »hvad skal jeg bruge latin til?«, men senere i livet ved man jo, at det gør én klogere på dansk, engelsk og tysk, letter hvis man skal lære andre sprog og gør, at man ofte kan gætte kvalificeret på ords betydning« sagde Hans Vangsgaard Hansen til avisen.

Begejstret for Vestjylland

De mange år i Vestjylland gjorde ikke Hans Vangsgaard Hansen til vestjyde, men de gjorde ham til fan af området.
I 2012, da han fyldte 60, sagde han i et interview med Dagbladet:
- Man bliver vist kun holstebroer, hvis man har boet her i generationer. Men jeg synes, at området her er fantastisk. Jeg synes bestemt ikke, jeg bor i periferien eller et andet grimt ord - jeg bor i centrum af det hele. Jeg kan jo slet ikke forstå, at folk ikke bare er helt vilde med at flytte herover. Vi har jo alt her - den skønne natur, så mange kulturtilbud, at man ikke kan nå det hele, et godt handelsliv, og mulighed for at dyrke næsten hvilken som helst sportsgren uden at skulle stå på venteliste i ti år.
Hans Vangsgaard Hansen efterlader sig sin ægtefælle, psykolog Jytte Mielcke, samt parrets fire børn, svigerbørn og børnebørn.
Begravelsen finder sted i stilhed. der vil senere blive afholdt en mindehøjtidelighed.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Mindre opgaver rykkes frem

Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Annonce