Annonce
Kultur

Forkølet roman om utroskab

Sara Bouchet. Foto: Politikens Forlag

Bøger: Et midaldrende ægtepar står over for et nyt kapitel i livet, hvor de skal omdanne et faldefærdigt hus i Frankrig til et hotel, da manden, Karl, dør på Molslinjen.

Hans kone, Susanne, der er rejst i forvejen, forstår ikke, hvad han overhovedet lavede på den færge, da han skulle have været på vej ned til hende, så da hun kommer hjem til Danmark, beslutter hun sig for at finde ud af, om hendes mand kan have haft en affære og med hvem.

Undervejs må Susanne også en tur rundt om sin egen ubehagelige fortid. Så langt så godt.

Bogen har fået betegnelsen ”spændingsroman”, og det er da heller ikke noget dårligt setup, men jeg er nødt til at indrømme, at den for det første kedede mig, og at jeg for det andet havde en mistanke om, hvad ”svaret” nok var, allerede meget tidligt, og så bliver det altså lange 400 sider.

Desuden synes jeg, karaktertegningen er for stereotyp, og at de noget desperate valg, Susanne træffer for at løse mysteriet, er utroværdige.

Uden at røbe for meget, kan det afsløres, at temaet i romanen er menneskers utrolige evne til at fortrænge ubehagelige sandheder og leve på løgne. Det kunne der godt være kommet en spændende roman ud af. Det lykkes bare ikke her. Sara Bouchet: ”Min mands elskerinde”. 404 sider. Politikens Forlag

Sara Bouchet: ”Min mands elskerinde”. Foto: Politikens Forlag
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Portræt

Geologen savnede jord under neglene

Kultur For abonnenter

Bogkassen anbefaler: Når historierne tappes fra evighedens tønde

Bøger: Hvis man er til lyrik, er Einar Már Gudmundssons nye digtsamling ”Til rette vedkommende” en lise for sjælen. Hvis ikke man er til lyrik, skal man se at blive det i en fart. For denne lille, sansende og smukke bog er det tåbeligt at snyde sig selv for. ”Til rette vedkommende” er Gudmundssons fjerde digtsamling gennem 28 år som succesrig forfatter. Romanerne har fyldt mest. Det var også for en roman, ”Universets engle”, at han i 1995 blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. Alligevel er Einar Már ifølge eget udslag mest glad for digtene. Han mener i øvrigt ikke, der er så stor forskel mellem prosa- og lyrikgenrerne. Lyrik skal rumme en historie, siger han, og prosa skal også være poetisk. Den holdning præger forfatterskabet, både når der digtes, og når der skrives prosa. ”Til rette vedkommende” er nok den lyseste, den letteste, den mest livsglade af Einar Már Gudmundssons fire digtsamlinger. Ikke på den måde, at digtene er uden dybde eller alvor - tværtimod. (Manden er jo islænding ...). Men fordi digtene trods tvivl, trods skygger og understrøm rummer en dejlig livsglæde. En samling digte - eller for den sags skyld en stor, episk roman - ville ikke være Gudmundsson, hvis ikke der var et glimt i øjet og en række underfundige formuleringer, der er alt for spændende eller smukke til bare at blive læst. Gudmundsson kræver tanker hos læseren. Alt andet er umuligt. Som når han skriver: Hvis du tapper historier fra evighedens tønde giver jeg kaffe på benzintanken og viser dig forstadskvartererne, småbyerne som sover og småbyerne som holder sig vågne, sindets udkanter, fodgængertunneller og baghaver, byen bag ved tiden ... En smuk strofe, ganske typisk for den nye digtsamling. Den kredser om mennesket i universet, den rummer klare eksistentielle emner - og den skildrer et samfund i evig forandring. Som når digtet fortsætter: Kaffebarerne, hvor kopperne dampede af digte/antikvariaterne som nu er forsvundet/excentrikerne som er døde/og det lille hus på skråningen/som for længst er borte ... Sådan er det jo. Det er en digters skildring af et samfund, der udvikler sig. Og under udviklingen også mister noget. Tiden er ikke til excentrikere - eller skæve eksistenser - og ikke til et lille hus på en skråning.

Annonce