Lemvig

Formænd på vej til krisemøde

Det går hurtigt med at få årets høst i hus, for den langvarige tørke og det varme vejr gør det muligt at køre i markerne, men udbyttet ligger lavt. Arkivfoto: Søren E. Sørensen

Landboformænd i Lemvig og Holstebro-Struer ser frem mod dagens krisemøde, hvor landbruget sammen med ministeren skal forsøge at mulige løsninger på tørkehjælp

Fabjerg: Den langvarige tørke får i dag alle formænd for landboforeningerne til at samles til et krisemøde for at diskutere, hvordan landbruget bedst kan hjælpes. Det sker på et stormøde, hvor også landbrugets minister, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, har meldt sin ankomst.

Enhver hjælp vil i bogstaveligste forstand lande på et tørt sted, vurderer formanden for Lemvigegnens Landboforening, Bent Graversen, som avisen talte med i morges, da han var på vej i tog til stormødet. Han oplyser, at situationen også er alvorlig for de lokale landmænd.

- Men situationen varierer selvfølgelig efter jordtype og de enkelte landmænds mulighed for at vande, siger Bent Graversen.

Det samme siger formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade, der er på vej til samme møde.

- Det er utroligt forskelligt, hvordan det ramt. Derfor bliver der også brug for at tage nogle individuelle hensyn. Det er især møntet på pengeinstitutter, der skal opføre sig pænt. Det bliver jo i 2019, at pengene slipper op for nogle landmænd, siger Kristian Gade.

Tørken har sat sine markante spor på blandt andet høsten på Lemvigegnen, hvor både hvede og raps ligger på 70-80 procent af det normale, mens vårbyggen ser rigtig slem ud.

- Her er høsten nok halveret i forhold til normale. Og netop i år står der meget vårbyg, siger Bent Graversen.

Planteavlerne er faktisk dem, der klarer sig bedst gennem sommeren, mens husdyrproducenterne har det svært. De kan ikke skaffe den grovfoder, de skal bruge til at fodre.

- Specielt svine- og mælkeproducenter, som må ud og købe ekstra foder til deres dyr, siger Kristian Gade.

- Du kan jo bare se på din egen græsplæne og hvor tør den er. Forestil dig, at du skal fodre 500 køer med sådan en mark, tilføjer Bent Graversen.

Han vurderer derfor også, at nogle kvægbrugere kan blive truet på deres levebrød efter årets tørke.

- Det er mest alvorligt for kvægproducenter, der flere steder kører på grænsen af at have grovfoder nok, siger han.

Han tager ikke til krisemødet i dag i håb om, at staten vil åbne for pengekassen og give økonomisk kompensation til de tørkeplagede landmænd.

- Vi efterlyser ikke en erstatning. Det har næppe nogen gang på jorden her i Danmark, hvor landbruget heller ikke selv ønsker at stå med hatten i hånden hele tiden. Vi vil hellere have rettet nogle ting til i systemet, så vi selv kan stå sådan en krise igennem, siger Bent Graversen.

Han efterlyser derfor nogle andre løsninger, der kan lette landmændenes byrder.

- Vi har tidligere peget på områder som jordskatter, pesticidafgifter og nogle af de andre omkostninger, vi har. Men det er også en stor frustration, at vi ikke kan så de efterafgrøder, der er grundlag for at modtage vores EU-tilskud. Der er ikke vand, så vi kan få dem til at spire, så derfor vil det være ren proforma at så dem. Måske kan vi erstatte dem med et tidligt vintersæd, som også kan nå at få bedre fat, siger Bent Graversen.

Kristian Gade peger også på jordskatter og pesticidafgifter som et områder, der kan kigges på.

- De skal måske være der, men så skal det laves, så pengene ruller tilbage til forskning og udvikling indenfor landbruget, siger han.

Desuden ønsker Kristian Gade også at se på reglerne for vanding.

- Vandingsbehovet i år er jo væsentligt større end de tilladelser, der er givet, siger han.

Ministeren har allerede været på banen med nogle forslag forud for dagens krisemøde. Han er klar til at forlænge fristen for at så efterafgrøder og give mulighed for at så rug i græsefterafgrøder, som har lettere ved at spire under tørre forhold. Det kan også sikre foder til dyrene. Der ud over har han udtalt sig positivt om at ændre på nogle skattereguleringer for at lette trykket på landbruget.

Bent Graversen ser positivt på udspillet.

- Det er langt hen ad vejen nogle af de ting, vi efterlyser. Men de er jo ikke vedtaget endnu, siger han.

Kristian Gade betragter det som en her-og-nu hjælp.

- Det er mere vigtigt at få lavet så stærkt et landbrug, at vi kan stå situationer som dette igennem. Derfor skal rammebetingelserne for at drive landbrug være i orden, siger han.

Du kan jo bare se på din egen græsplæne og hvor tør den er. Forestil dig, at du skal fodre 500 køer med sådan en mark.

Bent Graversen, formand, Lemvigegnens Landboforening
0/0
Annonce
Lemvig

Lemvig Kommune har landets laveste sygefravær

Lemvig

10 hold mere vil være med i populær fodboldturnering

112 For abonnenter

Betjent tog slange med hjem fra arbejde

Lemvig

Bedst blandt 400 hold - Oldboys-spillere vandt DM

Lemvig For abonnenter

Thyborøn vil åbne udeareal

Lemvig For abonnenter

SSP: De unge skal passe på hinanden

Lemvig

Håber på penge til nyt projekt: Thyborøn skal sikres mod vandmasserne

Lemvig

Sogneforeninger fik økonomisk hjælp

Annonce