Annonce
Struer

Fornem pris og 250.000 kroner til Struer Statsgymnasium

Her er de så - prismodtagerne fra Struer Statsgymnasium - Brigitte Lene von der Ohe, Michael Kristensen (t.v.) og Jørn Bay Nielsen. Foto: Morten Bang Larsen
Tre undervisere på Struer Statsgymnasium har fået Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris 2020. Et skulderklap, man ikke lige får hver dag
Annonce

Struer: Nu er det så officielt. Det, Brigitte Lene von der Ohe, Michael Kristensen og Jørn Bay Nielsen efterhånden har vidst i et stykke tid.

De tre undervisere på Struer Statsgymnasium er årets modtagere af Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris. En oplysning, de lige akkurat nåede at få, inden Danmark lukkede ned med corona.

Planen var derfor, at de skulle have den overrakt til en stor konference i Odense i midten af marts. Den blev aflyst, og de tre struerboer måtte derfor vente helt til onsdag i denne uge med at få det synlige bevis på prisen.

- Det betyder noget, for det er jo en anerkendelse - og det var også den følelse, vi havde, efter vi havde fået det at vide, fortæller Jørn Bay Nielsen, som underviser i biologi og bioteknologi.

- Normalt ringer forældrene jo ikke lige til os og siger; "hold da op, ungerne er kommet glade hjem i dag", tilføjer han og forklarer, at der med prisen følger 250.000 kroner - 50.000 til deling mellem de tre og 200.000 til selve skolen.

Om prisen

Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris er målrettet engagerede og dygtige gymnasielærere i fagene biologi, kemi, fysik, naturgeografi, bioteknologi, astronomi, geovidenskab, matematik og teknologifag.

Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig indsats inden for naturvidenskabelig undervisning på ungdomsuddannelserne.

Den naturvidenskabelige gymnasielærerpris uddeles årligt og er delt i to priser; én til en gymnasielærer eller et team øst for Storebælt og én til en gymnasielærer eller et team vest for Storebælt.

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond, hvis vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.

Kilde: Novo Nordisk Fonden

Annonce

Det gode samarbejde

I en meddelelse fra Novo Nordisk Fonden kan man læse, at de tre lokale undervisere får prisen for deres arbejde og engagement i forbindelse med at vække unges begejstring for naturfag – også som en mulig karrierevej.

Brigitte Lene von der Ohe, Michael Kristensen og Jørn Bay Nielsen er et yderst kompetent team inden for undervisning i biologi, bioteknologi og kemi, lyder det videre om undervisningsteamet, som hele tiden udvikler nye læringsforløb og projekter, de samarbejder med de omkringliggende folkeskoler om at udføre.

Tanken er, at jo tidligere man får fat i eleverne, jo større er muligheden for at gøre naturvidenskab interessant for dem, så de senere stopper op ved det på deres uddannelsesvej.

- Vi tager ud på skolerne, og de kommer ind til os, hvor vi kan lave nogle forsøg, de ikke har mulighed for, forklarer Jørn Bay Nielsen, der som de to øvrige i teamet mener, at naturvidenskaben er vigtig, fordi den rummer løsninger.

Og problemer er der jo nok af i dagens samfund - global opvarmning og en verdensomspændende pandemi for nu bare at tage et par.

Annonce

Behovet er der

- Hvis vi kan få tændt en ild i nogle af de unge, så kan vi måske også regne med, at der sidder nogle, når den næste store epidemi kommer, som kan gå ind og lave vacciner og nogle af de ting, det er blevet tydeligt, vi har hårdt brug for, siger Jørn Bay Nielsen.

- Der er behov for at få fat på nogle unge, hvis vi skal blive ved med at udvikle os i det her lille land, hvor vi er førende inden for bioteknologi, supplerer Michael Kristensen.

Og de tre undervisere kan allerede mærke en stigende interesse for det naturfaglige i Struer, hvilket ifølge dem ikke mindst skyldes nogle meget dedikerede og dygtige lærere ude på folkeskolerne.

- Det her kan godt være noget, der slår rødder, siger Jørn Bay Nielsen.

De 200.000 kroner, som med prisen tilfalder Struer Statsgymnasium, skal gå til at arbejde videre med naturvidenskaben, formidlingen og undervisningen.

Der var både diplom og blomster i solen onsdag middag på Struer Statsgymnasium. Foto: Morten Bang Larsen
Annonce

Det formår de

Rektor på Struer Statsgymnasium, Mads Brinkmann Pedersen, forklarer videre, at pengene skal bruges på noget, der ligger i tråd med det, underviserne har fået prisen for.

- Det vil være naturligt at bruge dem til noget nyt inden for science bredt. Noget, der kan have appel i forhold til folkeskoleniveau, siger en særdeles glad og stolt rektor:

- Det er en anerkendelse af en flerårig indsats, vi har gjort for at styrke den naturvidenskabelige interesse også i grundskolen, og noget af det, eleverne selv melder tilbage, når de deltager i de projekter her, er, at de prøver noget, som er avanceret, men at det bliver bragt ned til et kort forløb.

De tre nu prisvindende undervisere i Struer formår ifølge rektor at oversætte noget, der er kompliceret og dermed også rigtig spændende, til noget konkret og håndterbart for elever i grundskolen.

- De arbejder med nogle af de nyeste ting inden for naturvidenskaben og oversætter det så til en skolevirkelighed, hvor man også kan have folkeskolen med, fortæller Mads Brinkmann Pedersen.

Annonce
Annonce
Lemvig

Gang i hjulene stadigvæk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce