Annonce
Læserbrev

Forslag til byrådet. Spar på musik, teater, arkitekter og anden kultur

Debat: Indtægter og udgifter skal gå hånd i hånd. En læresætning vi alle lærer fra barnsben, og som de fleste af os har nemt ved at opfylde – men sådan er det ikke for Holstebro Kommune. De går nemlig til budgetforhandlinger for 2020 med et forventet underskud på hele 91.200.000 kroner. Ja, du læste rigtigt: 91,2 millioner kroner for 2019! Det er et underskud, der er dobbelt så stort, som det forventede underskud på 45,6 millioner kroner!

Med et sådant underskud, må man da om ikke andet forvente, at kommunen har spinket og sparet på alle tænkelige områder gennem 2019. At man med udsigt til skærpet tilsyn fra staten og en skattestigning har taget dette underskud aldeles alvorligt. Tja, gid det var så vel! Når man dykker ned i detaljerne, er dette underskud aldeles chokerende.

På budgettet for 2019 forefindes en række absurde udgifter og investeringer, der tager penge fra reel velfærd, og giver dem til prestigeprojekter med dertilhørende arkitekter. De seneste to år er der blevet brugt 38,8 millioner kroner på arkitekter. 38,8 millioner kroner! Skattekroner, der kunne være gået til reel velfærd for både børn, unge og ældre, hvor der flere gange er blevet sparet. Holstebro Kommune er altså den kommune Midt- og Vestjylland, der bruger flest penge på kultur per indbygger. Hvordan kan vi være stolte af dette, når vores nære velfærd og økonomi halter? Burde byrådets fornemste opgave ikke være at sikre velfærd frem for prestigeprojekter og årlige donationer på ti millioner kroner til Musikteatret?

Det synes vi i Liberal Alliance, og derfor vil vi selvfølgelig gerne hjælpe byrådet på vej med et par sparingsforslag:

  • Fjern støtten til Musikteatret og musikarrangementer: 19,654 millioner kroner.
  • Fjern støtten til teatre, der sagtens kan drives privat: 18 millioner kroner.
  • Spar 20 procent på kulturbudgettet samt arkitekter: 33,49 millioner kroner.
  • Spar 25 procent på eksterne konsulenter: 23 millioner kroner.

Liberal Alliance kan altså potentielt finde 94 millioner kroner i kommunekassen til at dække det enorme underskud, som kommunen gennem en lang periode har skabt ved at prioritere prestige og kultur over velfærd og varme hænder. Og skulle vi gøre det mere simpelt, kunne der jo frigøres 236 millioner, r hvis bare vi drev vores kommune lige så godt som landets bedst drevne: Vejle.

Så kære byråd – var det ikke på tide at I hoppede ud af Luksusfælden og prioriterede borgernes velfærd først i stedet for at ty til lån og skattestigninger? Ville det ikke klæde en kommune at værne om borgernes velfærd og økonomien, før de værnede om kultur og prestige? Det synes vi i Liberal Alliance, og skulle I have brug for økonomisk rådgivning en anden gang, siger I selvfølgelig bare til.

Annonce
Kristine Backe Laursen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

VLTJ må klare sig uden reservetog

Lemvig

Nu kan der også dystes i dart og pool

Lemvig

Nye solcelleprojekter planlægges

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.

Annonce