Annonce
forside

Forsvarsminister advarer om cyberkrig

Forsvaret mod digitale angreb opprioriteres. Truslen er »stor og stigende«.

Truslen fra internetbaserede angreb på Danmark og danske institutioner er »stor og stigende«. Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) som reaktion på en rapport om håndteringen af cyberkrigsførelse, som Center for Militære Studier offentliggør i dag.

Det skriver Berlingske.

Forfatteren, folkeretsekspert ved Københavns Universitet, Anders Henriksen, foreslår politikerne at overveje, om Danmark skal udstikke en stående forholdsordre om reaktionen på cyber-angreb på samme måde, som forsvaret har en stående ordre om at besvare angreb med konventionelle våben.

Annonce

- Det forslag vil jeg bestemt ikke afvise, siger forsvarsministeren til Berlingske.

Danmark har siden 2009 oprettet både et civilt og militært center, som skal overvåge og hjælpe til at afbøde cyberangreb. Begge centre hører under Forsvarsministeriets område - den militære del er placeret hos Forsvarets Efterretningstjeneste - men Nick Hækkerup erkender, at det nuværende forsvar næppe er tilstrækkeligt. Til spørgsmålet om Danmark ligger åbent, svarer Nick Hækkerup:

- Vi har jo noget. Men truslerne er store og stigende, og området er i hastig udvikling. Det er, for nu at sige det på den måde, ikke et sted, hvor vi skal spare, siger Nick Hækkerup, der ellers har til opgave at finde besparelser for i alt tre milliarder kroner på forsvaret.

Men cyberforsvar skal der ikke spares på.

Efter regeringsdannelsen sidste efterår blev alle kapaciteter til forsvar mod cyberangreb samlet under Forsvarsministeriet, og Hækkerup ser det som en af sine opgaver at advare danskerne om truslen.

- Opgaven er at forberede danskerne på truslen uden at skabe panik. Men cyberkrig er en ny dimension, som er potentielt lige så farlig som truslerne under den kolde krig. Og man kan jo bare forestille sig, hvad der ville ske, hvis Dankort-systemet blev lagt ned i tre dage. Folk ville ikke have penge til mad, benzin og tilsvarende behov. Danmark ville gå i stå, mener Hækkerup.

Han bekræfter, at der har været adskillige tilfælde af cyberangreb - både af sjældne, som sigter på at ramme samfundet, og af de hyppigere af mere privat oprindelse. Men hvad formålet har været, og hvem afsenderne er, er efterretningsoplysninger.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Ekspert anbefaler mere nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce