Annonce
forside

Forsvarsminister advarer om cyberkrig

Forsvaret mod digitale angreb opprioriteres. Truslen er »stor og stigende«.

Annonce

Truslen fra internetbaserede angreb på Danmark og danske institutioner er »stor og stigende«. Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) som reaktion på en rapport om håndteringen af cyberkrigsførelse, som Center for Militære Studier offentliggør i dag.

Det skriver Berlingske.

Forfatteren, folkeretsekspert ved Københavns Universitet, Anders Henriksen, foreslår politikerne at overveje, om Danmark skal udstikke en stående forholdsordre om reaktionen på cyber-angreb på samme måde, som forsvaret har en stående ordre om at besvare angreb med konventionelle våben.

- Det forslag vil jeg bestemt ikke afvise, siger forsvarsministeren til Berlingske.

Danmark har siden 2009 oprettet både et civilt og militært center, som skal overvåge og hjælpe til at afbøde cyberangreb. Begge centre hører under Forsvarsministeriets område - den militære del er placeret hos Forsvarets Efterretningstjeneste - men Nick Hækkerup erkender, at det nuværende forsvar næppe er tilstrækkeligt. Til spørgsmålet om Danmark ligger åbent, svarer Nick Hækkerup:

- Vi har jo noget. Men truslerne er store og stigende, og området er i hastig udvikling. Det er, for nu at sige det på den måde, ikke et sted, hvor vi skal spare, siger Nick Hækkerup, der ellers har til opgave at finde besparelser for i alt tre milliarder kroner på forsvaret.

Men cyberforsvar skal der ikke spares på.

Efter regeringsdannelsen sidste efterår blev alle kapaciteter til forsvar mod cyberangreb samlet under Forsvarsministeriet, og Hækkerup ser det som en af sine opgaver at advare danskerne om truslen.

- Opgaven er at forberede danskerne på truslen uden at skabe panik. Men cyberkrig er en ny dimension, som er potentielt lige så farlig som truslerne under den kolde krig. Og man kan jo bare forestille sig, hvad der ville ske, hvis Dankort-systemet blev lagt ned i tre dage. Folk ville ikke have penge til mad, benzin og tilsvarende behov. Danmark ville gå i stå, mener Hækkerup.

Han bekræfter, at der har været adskillige tilfælde af cyberangreb - både af sjældne, som sigter på at ramme samfundet, og af de hyppigere af mere privat oprindelse. Men hvad formålet har været, og hvem afsenderne er, er efterretningsoplysninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tyv stak af med værktøj

Lemvig

Ellen Trane Nørby vil være borgmester

Lemvig

Fiskeredskaber forsvundet fra fjorden

Annonce