Annonce
Lemvig

Forsvunden tysk ubåd fundet på Nordsøen

Tårn og periskop er stadig synlig på havbunden. Det er dog kun den indvendige, tryksikrede del af tårnet, der står tilbage. Det yderste har havet allerede ædt. Foto udlånt af Gert Normann Andersen

Historien om den tyske U78 vil blive fortalt på det nye Sea War Museum, der åbner i Thyborøn til sommer.

Den 28. oktober 1918 blev den tyske u-båd U78 sænket på Nordsøen. Ingen har med sikkerhed vidst, hvor ubåden lå, men nu er det lykkedes dykkeren og den marinhistorisk interesserede Gert Normann Andersen at lokalisere båden.

Scanningen af havbunden viser den tyske ubåd U78 på bunden af Nordsøen. ?Den ligger 98 sømil vest for Nr. Lyngvig Fyr. Foto udlånt af Gert Normann Andersen

»Den ligger 98 sømil (ca. 180 kilometer) vest for Nørre Lyngvig Fyr,« fortæller han, og nærmere vil han ikke oplyse positionen.

Sigtbarheden er elendig på bunden af Nordsøen, men på billedet er det muligt at se ubåedens 105 mm kanon på ?agterdækket. Foto udlånt af Gert Normann Andersen

Den ligger fredeligt på havbunden på 47 meter vand, men er indenfor rækkevidde af sportsdykkere. Den er dog aldrig blevet besøgt, inden Gert Normann Andersen og hans team fandt og besøgte vraget, og sådan skal det helst vedblive. Ubåden gik ned med 40 mand ombord, og ingen af dem overlevede. Derfor betragter Gert Normann Andersen det sunkne skib som en krigsgrav, der skal have fred.

Annonce

Ubåden blev lokaliseret og identificeret i forbindelse med et togt på Nordsøen midt i april, hvor Gert Normann Andersens firma JD Contractors assisterede britiske BBC, der er i færd med at lave en udsendelse om verdens største søslag, Jyllandsslaget, i 1916. Turen gik blandt andet rundt til de skibe, der blev sænket i forbindelse med slaget og som stadig ligger på bunden af Nordsøen.

Men der blev også tid til at eftersøge U78, som Gert Normann Andersen vidste, skulle være i området.

Ubåden blev sænket af den britiske ubåd G2, der har oplyst en omtrentligt position.

»Det er ret almindeligt, at positioner for sænkninger kan variere op til 10 sømil fra den rigtige position. Derfor kan vragene være svære at finde. Denne lå indenfor et par sømil af, hvor englænderne havde anført det,« siger Gert Normann Andersen.

Han havde en fornemmelse af, hvor ubåden kunne være.

»Jeg har gennem årene fået masser af positioner på vrag fra fiskerne, der har oplyst, når garnet har sat sig fast i noget på bunden,« fortæller han.

Det var netop sådan en position, som han denne gang tjekkede, og som viste sig at give gevinst.

Gert Normann Andersen har efterfølgende fået området scannet og dermed fået et 3D-billede af, hvad der ligger på bunden.

»Det er et aflangt og smalt objekt, hvilket er typisk for en ubåd. Desuden kan vi tydeligt se både tårnet og kanonen på dækket. Det helt specielle ved U78 er, at kanonen sad agter for tårnet, så derfor var vi slet ikke i tvivl om, at vi havde fundet U78,« fortæller han.

Scanningen giver også et billede af et stort hul i den bagerste halvdel af ubåden. Det svarer til skaderne efter den torpedo, der sænkede U78.

Efterfølgende har både dykkere og undervandsrobotter været på vraget for at filme og med sikkerhed identificere de ting, som scanningen allerede havde påvist. De har alle bekræftet, at det er U78, der ligger på bunden ud for Nr. Lyngvig. Dykkerne så blandt andet flere vragstumper, der lå spredt på bunden efter sprængningen. Ved siden af ubåden er der fundet en såkaldt ubådsventil, der er forgængeren for ubådenes snorkel. Ventilen blev bjærget i et forsøg på at finde kendemærker, der kan være med til at bestemme ubådens identitet.

»Vi har fundet stempler, der viser, det er en ubåd fra den tyske marine,« siger Gert Normann Andersen.

Det er til gengæld det eneste, som er bjærget fra vraget. Dykkere har heller ikke været inde i vraget af hensyn til gravfreden, men blot svømmet rundt om vraget for at se og identificere det.

Ventilen bliver nu renset af og bliver formentlig en del af udstillingen på det nye Sea War Museum, der åbner til sommer i Thyborøn. Udstillingen vil netop have fokus på Jyllandsslaget og ubådenes betydning for søkrigen under første verdenskrig.

Nu er Gert Normann Andersen gået i gang med at skaffe de papirer, der er med til at fortælle ubådens historie. Han har allerede skrevet til tyske arkiver for at få, hvad der ligger hos dem, men han vil også forsøge at få fat i krigsdagbogen. Den blev efter krigen ført til USA, hvor den stadig opbevares.

»Hver gang ubådene kom i havn, afleverede de deres krigsdagbog, som blev skrevet af og arkiveret. Derefter fik de krigsdagbogen tilbage, så de kunne fortsætte med at føre den på deres togter. Derfor ligger der et eksemplar af krigsdagbogen i USA, hvor der også er en beskrivelse af hver enkelt træfning, som ubåden var med i,« siger Gert Normann Andersen.

Han har nu har en komplet oversigt over, hvor vragene fra 1. verdenskrig gemmer sig på Nordsøen.

»Det var formentligt den sidste, vi manglede at finde i området, men vi ved det ikke. Der er også nogle skibe, som bare er forsvundet under krigen,« siger han.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Fjern det pudebump: Kate og Pouls hus slår revner - og de lever med larm og rystelser

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Leder For abonnenter

Regionen må bruge de tilbud, man selv har betalt for at få etableret

Lemvig

Så nåede vi dertil: I dag er sidste dag du kan testes for corona i Lemvig

Annonce