Annonce
Lemvig

Fortum sætter pris på total oprensning af Høfde 42

Fortum har afleveret sin endelige rapport om mulighederne for at rense sandet ved giftdepotet ved Høfde 42. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Prisen for en oprensning af Høfde 42 varierer efter omfang og ønsket renhed af det tilbageværende sand, men en total oprensning vil koste 245 millioner kroner
Annonce

Tangen: Kan staten lægge 245 millioner kroner på bordet, så er Fortum Recycling og Waste klar til en total oprensning af høfde 42.

Det oplyser selskabet i den afsluttende rapport, der netop er overdraget til blandt andet Region Midtjylland og Miljøstyrelsen, der har ansvaret for en eventuel oprensning.

Det er første gang, at Fortum sætter pris på en oprensning, men det kan også gøres billigere. Prisen varierer efter, hvor rent sandet i giftdepotet ønskes, og hvor stor omfang af depotet, der skal renses op.

Fortum har tidligere været på banen og oplyst, at de med en nyudviklet teknologi er i stand til at rense både pesticider og det problematiske kviksølv ud af det forurenede sand.

Teknologien, der i daglig tale kaldes MOPS (forkortelse for Multi-purpose Onsite Phase Separator), kan groft sagt betegnes som en stor industrivaskemaskine med forskellige trin. I processens kerne højtryksspules sandet med en særlig væske, der udskiller de forurenede stoffer i en slamfase. Procesvandet genanvendes i behandlingen. Slammet transporteres til Fortum i Nyborg og brændes af ved høj temperatur. Derefter er sandet renset.

Selskabet har opført anlæg på Rønland for at udføre en storskalatest, hvor 90 tons sand fra giftdepotet blev renset. Den afsluttende rapport, der blev offentliggjort torsdag morgen, beskriver, at metoden virker overbevisende. Det er lykkedes at fjerne 99,5 procent af forureningen i sandet, hvilket betyder, at sandet opfylder alle kriterier for rent jord. Langt hovedparten kan derfor frit anvendes - her under lægges tilbage på stranden, hvis man ønsker det. Den resterende del er fortsat rent nok til, at det må anvendes til konstruktionsformål. Det vil sige, det for eksempel kan bruges som underlag til veje, støjvolde, havnebyggeri eller lignende.

- Op mod 80 procent af det forurenede sand kan vi få rent ved at behandle det én gang i det nye anlæg. De resterende 20 procent skal behandles to gange, hvorefter det i forhold til både kviksølv og pesticider opfylder kriterierne, så det kan nyttiggøres til konstruktionsformål. Det er overbevisende og på linje med, hvad vi havde håbet og forventet, siger R&D Manager hos Fortum Recycling & Waste, PhD Thomas von Kronhelm.

Fortum vurderer, at den nye MOPS-teknologi har stort potentiale både lokalt og globalt, fordi mange jordforureninger kalder på netop denne type renseproces, og så er den effektiv og lokal. Regionerne i Danmark afleverede i marts en samlet plan for prioritering, omkostning og oprensning af de danske generationsforureninger til miljøminister Lea Wermelin. Høfde 42 ved Harboøre Tange, der i årtier har ligget som et uløst miljøproblem, er en af de forureninger, der er undersøgt og klar til oprensning, fremgår det af planen.

Formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland Jørgen Nørby (V) glæder sig over resultaterne fra Fortum.

- Det er meget positivt, at endnu en dansk løsning er i spil, når vi skal fjerne generationsforureninger, og vi glæder os til at nærstudere resultaterne, siger han.

På Harboøre Tange i Vestjylland er der tre store generationsforureninger – to af dem, kemikaliedepotet på Høfde 42 og kemivirksomheden Cheminovas gamle fabriksgrund, er klar til at blive renset op.

- Men vi mangler fortsat, at Folketinget vil prioritere penge, så vi kan komme i gang, siger Jørgen Nørby.

Byggeriet og udviklingen af Fortums storskalatest er økonomisk støttet af Miljøstyrelsen. Da testen nu er afsluttet, vil det tilbageværende anlæg på Rønland bliver taget ned og fjernet i nær fremtid.

Nedenfor kan du se Fortums egen beskrivelse af anlægget.

Det er meget positivt, at endnu en dansk løsning er i spil, når vi skal fjerne generationsforureninger, og vi glæder os til at nærstudere resultaterne.

Jørgen Nørby, formand for udvalget for Regional Udvikling, Region Midtjylland

I 2018 blev en lille del af det mørkfarvede og stærkt forurenede sand i høfde 42 gravet op. Det skulle anvendes til den overståede storskalatest. Pressefoto: Fortum Waste Solution
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Holstebro

Med benzin i blodet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce