Annonce
Læserbrev

Forurening. Jeg græder på naturens vegne

Annonce

Debat: Der er gode penge i oprensning og destruktion af (kemisk) affald - rigtig gode penge. Vi (Thyborøn) får i dag lort fra Norge og husholdningsaffald fra England og GMO-soja fra Sydamerika – hovsa, det var vist ikke affald. Om kort tid får vi måske også kemisk affald fra hele verden. Thyborøn Havn er godkendt til at modtage skibe med farligt kemisk affald. Nu mangler vi blot en virksomhed, der kan oparbejde det kemisk affald, og det er dét, I er vidner til i denne proces. Nu gælder det blot om at finde et sted, hvor man kan få arbejdsro, og det har historien vist, at man kan på Harboøre Tange i Lemvig Kommune. Og det er det, der foregår på Rønland i dag. Fortum er interesseret i at få fodfæste på Rønland, hvor en af deres største leverandører har til huse, nemlig Cheminova. Det har de forsøgt på før – under navnet Kommune Kemi - men dengang (1987) lykkedes det ikke. Men nu ser det ud til at lykkedes under dække af et forsøgsprojekt. Og for at sløre det, sætter politikerne os i udsigt, at forureningen (Høfde 42 depot) måske skal fjernes. Mens etableringen af Fortums oparbejdnings-anlæg foregår, holdes fokus på regeringens/politikernes legen katten efter musen, om en eventuel oprydning af Høfde 42 depotet, alene for at holde befolkningens opmærksomhed fast på en oprensning på Harboøre Tange og ikke på etablering af endnu en forurenende virksomhed på Harboøre Tange. Mandag 25. maj får I en udmelding fra Fortum om, at de – på lige side med Krüger - godt kan oparbejde/rense forureningen på Harboøre Tange.

Det har De i øvrigt kunnet siden 2012, hvor de afgav deres første bud på en oprydning af Høfde 42 depotet, som var på 218 millioner kroner.

Den 3. juni vil I se miljøminister Lea Wermelin, under en forespørgselsdebat på Christiansborg, endnu engang sparke disse generationsforureninger til hjørnespark.

Herefter har vi så fået en ny forurenende virksomhed på Harboøre Tange.

Nej, Fortum forlader højest sandsynlig ikke Harboøre Tange, som Krüger gjorte, efter endt forsøg.

De bliver for at servicere Cheminova og udbygge deres anlæg, eventuelt til import af kemisk affald.

Vi har ikke styr på den forurening, vi har i forvejen, hvorfor så blive ved med at etablere ny forurenende virksomheder?

Resultatet bliver, at forureningen på Harboøre Tange bliver liggende, og der kommer mere til. For det er jo det, som er foregået hele tiden, under dække af to forsøgsprojekter.

Jeg har vidst det i lang tid og har også forsøgt at forklare folk det, men jeg føler mig magtesløs, og jeg græder på naturens vegne.

Jeg har simpelthen ikke været dygtig nok til at forklare folk, hvad der foregår - eller også er de fløjtende ligeglade.

Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce