Annonce
Læserbrev

Forurening. Jeg søger ikke svar for at være en pestilens

Debat: Svar på ”Alarmklokker ringer ikke” i Lemvig Folkeblad.

Her bimler og bamler det. Mit navn er Bjarne Hansen - jeg er pensionist, ravsliber og miljø forkæmper. Jeg bor i Thyborøn på Harboøre Tange og jeg vurderer, at der ikke er styr på forureningen i Thyborøn Havns Slutdepot ved Rønland på Harboøre Tange - og jeg er bekymret for, at forureningen fra depotet spreder sig til Limfjorden. Det skal jeg ikke bekymre mig om, for "Vi vurderer, at der er styr på Thyborøn Havns slutdepot på Harboøre Tange" - sådan nogenlunde udtaler Jørgen Nørby (V) og Morten Flæng (S) fra Region Midtjylland. Ifølge en orientering "Vi" har fået, er der ingen grund til uro, siger de videre. ”Vi skal blot sikre, at der ikke sker udsivning fra slutdepotet og det kontrollerer vi”, siger Jørgen Nørby (V).

Hvis nu jeg fik resultatet af den kontrol, kunne vi spare mange gode kræfter, tænker jeg så. Og som afslutning på forsideartiklen i det lokale dagblad, udtaler de: ”Derfor foretager Regionen sig ikke yderligere i sagen vedrørende slutdepotet”. Jeg gør ikke det her for at være en pestilens.

Jeg gør det, fordi jeg ikke kan få tal fra målinger i fjordbunden, uden for sanddiget mellem slamdepot og Limfjorden. Jeg gør det, fordi jeg kan se, at der går en afvandingskanal på øst siden af depotet over mod Rønland - hvis udløb går ud i Limfjorden. Jeg læser det endda således, at der går eller har gået to 565 m/m pvc drænrør ud i fjorden. Jeg gør det fordi, jeg kan læse, at der ved udgangen af afvandingskanalen er omtalt en blandingszone og en forureningszone med lempelige vilkår i forhold til Vandkvalitets Krav (VKK). Det har man for eksempel også ved de to spildevandsledninger fra Cheminovas rensningsanlæg. Jeg tager det derfor som givet, at der sker en eller anden form for udsivning af drænvand ved slutdepotet. Jeg gør det, fordi jeg kan læse, at det tager mellem 60 og 70 dage for overfladevandet i sedimentdepotet at trække ud i Limfjorden, gennem det 25 meter brede og 2.5 meter høje sanddige. Jeg gør det fordi, ingen andre gør det. Hvis ikke jeg gør det, vil en eventuel udsivning – som ved øst Rønland og Den gl. Fabriksgrund – bare forsætte, som den desværre gør de to andre steder. Jeg takker selvfølgelig både Jørgen Nørby (V) og Morten Flæng (S) fra Region Midtjylland for at tage sagen op til belysning – problemet er blot, at lyset aldrig blev tændt. Jeg mangler stadig undersøgelsesresultater af bundforholdene ud for slutdepotet til Limfjorden. Hvad der forgår inde i selve depotet, er ikke mit problem - endnu. Men det bliver jeres problem, den dag I skal flytte Den gl. Fabriksgrund eller den dag I skal til at stoppe forureningen på vestsiden af jernbanedæmningen, så den ikke trækker ind på Knopper Enge – mere end den gør i forvejen.

Bjarne Hansen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Erhverv

Jernbane lukker sit billetsalg

Lemvig

Døde østers vækker bekymring

Annonce