Annonce
Sport

Fra bølgedal til guldskvulp

Rasmus Nørfjand kom hjem fra de nordiske mesterskaber på Færøerne med hele tre guldmedaljer om halsen. Og så gjorde det knap så meget, at hjemturen kom til at tage lidt længere tid end planlagt. Foto: Morten Strægaard
I foråret kæmpede Rasmus Nørfjand med motivationen og sjuskede med træningen. I sidste uge vandt det 19-årige svømmetalent tredobbelt guld ved de nordiske mesterskaber på Færøerne.
Annonce

Holstebro: Da Rasmus Nørfjand i mandags rejste hjem fra de nordiske mesterskaber på Færøerne, ankom han senere end planlagt til Københavns Lufthavn og missede flyet videre til Karup.

Så i stedet for en kort flyvetur på 50 minutter, måtte den 19-årige svømmer tage den lange togtur hjem til Vestjylland. Men ikke engang det kunne ødelægge humøret, for om halsen på ham hang tre guldmedaljer og en enkelt af bronze.

- Humøret var højt på hele turen hjem, så ikke engang den togtur kunne ødelægge det, fortæller Rasmus Nørfjand.

Den talentfulde svømmer fra Holstebro Svømme Club havde nemlig været flyvende i bassinet i Thorshavn, hvor det blev en individuel guldmedalje på 400 meter fri, samt to gange holdguld og en gang holdbronze i henholdsvis 4x200 fri, 4x100 fri og 4x100 meter medley.

- Det gik bare skidegodt, og især sejren på 400 meter fri var helt vildt. Det var over et år siden, jeg havde svømmet 400 meter fri, så det var på alle måder en kæmpe overraskelse, at jeg tog guldet, forklarer Rasmus Nørfjand, der allerede halvvejs gennem finalen fornemmede, at det lugtede af guld.

- Ved 200 meter kunne jeg godt se, at jeg var i gang med at ligge afstand til de andre, og det gav mig kun ny energi. Så fik den ellers noget kærlighed, og jeg så mig ikke tilbage.

Tre guldmedaljer, ikke to

I mandagsavisen kaldte vi Rasmus Nørfjand for dobbelt nordisk mester, men det var faktisk en fejl. Holstebro-svømmeren kunne nemlig rejse hjem med tre guldmedaljer.

Kort fortalt, tog vi fejl af tidsforskellen og troede mesterskabet var forbi, da vi tjekkede resultatlisterne. Og missede derfor, at Danmark med Nørfjand som en del af kvartetten, tog guld i 4x100 meter fri-stafetten i NMs næstsidste løb.

Annonce

Fra krise til guld

At den 19-årige svømmer i begyndelsen af november skulle stå som tredobbelt nordisk mester lå ikke i kortene tidligere på året.

Patrick Levisen havde trukket sig fra jobbet som cheftræner i klubben som følge af stress, og hullet efter ham blev i første omgang udfyldt af en masse forskellige trænere af varierende kvalitet. Det kostede i forvejen på motivationen hos Rasmus Nørfjand, og da der så blev tilføjet sygdom til regnestykket, gik det i minus for svømmetalentet.

- Fra Danish Open og frem til sommer var jeg virkelig nede i en bølgedal. Oveni blev jeg syg, hvilket satte mig tilbage, og det hjalp ikke på lysten til at træne. Jeg svømmede allerede langsomt, så hvorfor skulle jeg overhovedet komme til træning, husker Rasmus Nørfjand.

Situationen vendte, da Nikolaj Skovmose tog over og igen fik sat træningskulturen i system. Ironisk nok er Skovmose for nylig blevet fyret på grund af en dopingsag, og derfor står klubben igen uden en permanent løsning på trænerposten.

Men denne gang er det dog mindre kaotisk, end det føltes i foråret.

- Vi er selvfølgelig lidt i samme situation igen, men der er meget mere styr på det og i stedet for en masse forskellige trænere ind over, er det Karsten (Winther, red.) og Bo (Jacobsen, red.), som styrer det, forklarer Rasmus Nørfjand.

Annonce

Store drømme

Fremgangen på svømmebassinet giver masser af selvtillid, som Nørfjand håber at kunne bygge videre på. I første omgang ved næste weekends klubmesterskaber, mens drømme på længere sigt rækker helt op til toppen af sporten.

- Et eller andet sted drømmer jeg jo om OL i 2024, men jeg tager det også et skridt ad gangen og så må vi se, hvor langt det rækker, siger Rasmus Nørfjand.

- Så længe jeg føler det går fremad og jeg stadigt synes, det er fedt, så fortsætter jeg i hvert fald med at køre på.

Næsten da, for selv en seriøs sportsmand skal have lov til at tage en pause. Og for Rasmus Nørfjand er der allerede sat et kryds i kalenderen til sommer, når han bliver student fra teknisk gymnasium.

- Man bliver kun student en gang, så derfor springer jeg over DM på langbane til sommer. Det kan ikke rigtigt hænge sammen at give den gas til studenterugen, hvis man skal være i topform til DM lige efter, forklarer Rasmus Nørfjand.

Foto: Morten Strægaard
Annonce
Annonce
Lemvig

Boliger er tættere på en realitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce