Annonce
Mærkedage

Fra sidstevalg til stjernemålmand i NHL

Frederik Andersen debuterede i NHL i sæsonen 2013/2014 for Anaheim Ducks, men vogter i dag buret for canadiske Toronto Maple Leafs. Tirsdag den 1. oktober fylder han 30 år. (Arkivfoto) Dan Hamilton/Ritzau Scanpix
Frederik Andersen lignede i 2010 ikke en mand på vej til en stor NHL-karriere. Tirsdag fylder ishockeykeeperen 30 som en af landets lønførende sportsstjerner.

30 år: Den danske ishockeymålmand Frederik Andersen 1 en af de 31 målmænd i verden, som er førstevalg i NHL, verdens stærkeste og mest prestigefyldte ishockeyliga.

Men da danskeren tilbage i 2010 første gang blev draftet i syvende og sidste runde af NHL-draften af Carolina Hurricanes, tydede intet på en stor karriere i NHL.

Tirsdag den 1. oktober kan han fejre sin 30-års fødselsdag med over 300 NHL-kampe på cv'et og en årlig hyre, der hører til i toppen af dansk idræt.

Som søn af den tidligere landsholdsmålmand Ernst Andersen var vejen ind på isen nærliggende. Og at stille sig mellem stængerne lå også ligefor generne taget i betragtning.

Han indledte seniorkarrieren i 2008 hos Herning Blue Fox, inden han drog videre til Frederikshavn White Hawks.

Det var under opholdet i det nordjyske, at han i 2010 tilmeldte sig NHL-draften for at forfølge drømmen om en kontrakt i verdens største liga.

Den lykkedes, men ad omveje over flere år.

I 2010 valgte Carolina Hurricanes faktisk Andersen, men med holdets sidste valg i syvende og sidst runde af draften. Det kastede ingen NHL-kontrakt af sig.

I stedet tog han til Frölunda HC i Sverige, imponerede stort og vendte tilbage til NHL-draften i 2012.

Denne gang snuppede Anaheim Ducks ham i tredje runde som nummer 87 af alle, og via gode præstationer for holdets farmer-hold Norfolk Admirals endte han med at få NHL-debut i 2013.

Han nåede 125 kampe for holdet på tre sæsoner, inden Toronto Maple Leafs havde udset sig ham som klubbens nye førstemålmand.

I sommeren 2016 underskrev han en femårig kontrakt med det canadiske hold med en årsløn på cirka 33 millioner kroner.

Livet i NHL har betydet, at der ikke har været meget tid til det danske landshold. Han var dog med ved VM på hjemmebane i 2018, men før det var slutrunden i 2012 hans seneste VM.

NHL-sæsonen indledes i oktober, og i august var Andersen på visit i Danmark sammen med NHL-kollegerne Lars Eller og Mikkel Bødker til opvisningsturneringen Hockey Stars.

Formålet var at give lidt tilbage til ungdomsarbejdet i dansk ishockey, som også ligger Frederik Andersen meget på sinde.

- Jeg vil gerne være med til at støtte dansk ishockey. Den er årsagen til, at vi er der, hvor vi er i dag, sagde Frederik Andersen ved den lejlighed.

Privat har han også valgt en tilværelse med ishockeyen tæt inde på livet, da han danner par med den amerikanske ishockeyspiller Hilary Knight fra Les Canadiennes de Montreal. Hun betragtes af mange som en af verdens bedste kvindelige spillere.

Annonce
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce