Annonce
Holstebro

Fravær: Byrådsmedlemmer melder ofte afbud til møder

Anita Støve (DF) og Jytte Ø. Dideriksen (S) er de to, som har mest fravær i Holstebro Byråd. Pressefoto

Et år efter, at det nye byråd i Holstebro trådte sammen for første gang, har 25 procent af byrådet mere end ti procents fravær - det tilladte fravær på landets ungdomsuddannelser.

HOLSTEBRO: Hvis de gik i gymnasiet, ville flere af Holstebros 27 byrådsmedlemmer stå til en alvorlig samtale ved rektor på grund af deres fraværsprocenter.

Syv af de 27 byrådsmedlemmer har mere end ti procents fravær, hvis man gør alle udvalgs- og byrådsmøder op. Det viser en optælling, som avisen har foretaget.

I top ligger Dansk Folkepartis Anita Støve. Hun har været fraværende til 28 procent af alle møder, hun skulle have deltaget i. Hun er udover byrådet medlem af henholdsvis Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- og Familieudvalget. I løbet af hendes første år som medlem af Holstebro Byråd, skulle hun i alt have deltaget i 46 møder, hvoraf hun har været fraværende til 13 møder.

- Da jeg stillede op, vidste jeg jo ikke om, jeg ville blive valgt. Derfor havde jeg taget elever ind til et fuldtidsarbejde. Jeg kan ikke bare aflyse en elev, der skal op til køreprøven. Det er dog klart, at jeg har skaleret mine elever ned nu, så min fraværsprocent også gerne skulle falde, siger hun.

- Hvis I kigger på, hvornår jeg har haft fravær, så vil I også kunne se, at det mest var i begyndelsen af perioden, da jeg lige skulle lære det hele, og jeg havde mange elever, siger Anita Støve.

Selvom hun nu har tilpasset sit virke som kørelærer med sit byrådsarbejde, forventer hun ikke at hendes fraværsprocent rammer nul.

- Jeg tror, det er tæt på umuligt, hvis man skal have nul i fraværsprocent. Der er mange ting, der skal gå op, siger hun.

Disse fem byrådsmedlemmer har mest fravær


  1. Anita Støve (DF). Hun skulle have deltaget i alt 46 møder, men har været fraværende til de 13. Det giver en fraværsprocent på 28,3.
  2. Jytte Ø. Didriksen (S). Socialdemokraten skulle have deltaget i 42 møder, men hun har været fraværende til ni møder. Det giver en fraværsprocent på 21,4.
  3. Søren Frøstrup-Agger (S). Han skulle have deltaget i 45 møder, og har været fraværende til syv. Det giver en fraværsprocent på 15,6.
  4. Pernille Bloch (K). Hun har været fraværende til syv møder, men skulle have deltaget i 46. Det giver en fraværsprocent på 15,2.
  5. Bodil Pedersen (S). Hun skulle have deltaget i 42 møder, men har været fraværende til seks. Det giver en fraværsprocent på 14,3.
Chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, har gennem flere år forsket i kommunalpolitik. Arkivfoto: Morten Stricker

Sygdom og kalenderproblemer

En anden af dem, som har en høj fraværsprocent i Holstebro Byråd, er Socialdemokratiets Jytte Ø. Didriksen. Hun fortæller, at hun gennem det første år har været hårdt ramt af sygdom.

- Jeg har haft øresten, og så er jeg blevet opereret for noget flimmer ved hjertet. Det er alt sammen noget, der skulle være bedre nu, og derfor ikke påvirke mit byrådsarbejde i fremtiden, siger hun.

Jytte Didriksen fortæller samtidig, at hun har oplevet et andet problem, når det kommer til hendes arbejde i byrådet.

- Det er sket, at møderne i Erhvervs- og Turismeudvalget, hvor jeg er medlem, er blevet rykket, så de ligger samtidig som mine møder i Social- og Sundhedsudvalget, hvor jeg er næstformand. Dermed har jeg været nødt til at prioritere, hvad jeg deltog i, siger hun og tilføjer:

- Selvfølgelig er det ikke særligt hensigtsmæssigt, og det er også derfor, at jeg nu vil tage fat i forvaltningen for at se, om vi kan gøre noget, så det ikke sker igen, siger hun.

Disse fem byrådsmedlemmer har mindst fravær


  1. Både Aksel Gade (V) og Klaus Flæng (S) har ikke haft noget fravær i denne byrådsperiode. Venstremanden har deltaget i 28 møder, mens socialdemokraten har deltaget i 26 møder.
  2. Rasmus Gamst Beltofte (RV). Beltofte har en fraværsprocent på 2,4. Han skulle have deltaget i 42 møder, og har været fraværende til et enkelt.
  3. Kenneth Tønning (V). Venstremanden skulle have deltaget 39 møder. Han har været fraværende til et enkelt. Det giver en fraværsprocent på 2,6.
  4. Anders G. Jacobsen (V). Han skulle deltage i 37 møder, men har været fraværende til et enkelt. Det giver en fraværsprocent på 2,7.
Annonce

Flæng har intet fravær

Socialdemokraten Klaus Flæng og venstremanden Aksel Gade er de eneste, der ikke har noget fravær i denne byrådsperiode.

- Der er mange mennesker, som har stemt på mig, og så skal jeg være der for dem. Jeg er et menneske, som har det bedst med at deltage i alt, siger Klaus Flæng.

Han vil ikke pege fingre af sine kolleger i byrådet, da han ikke mener, at der er en rigtig og forkert måde at bedrive sit byrådsarbejde på.

- Jeg kan sagtens forstå, at man har fravær. Som person er jeg bare ikke en type, der vil have fravær. Når jeg melder mig til noget, så går jeg også ind i det med 100 procent, siger han.

Han understreger også, at han, i modsætning til mange af sine andre byrådskolleger, har et arbejde, der gør det nemt for ham at deltage.

Annonce

Mange forskellige årsager

Roger Buch er chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han har blandt andet forsket i partier og kommunalvalg.

Chefforskeren forklarer, at man ikke kan forvente, at byrådsmedlemmerne har nul procent i fravær, da de er ligesom alle andre mennesker.

- Byrådsmedlemmer er som andre mennesker, de kan have barnets første sygedag, selv blive syge eller ikke få det til at passe med deres civile arbejde, siger han.

Han fortæller også, at det kan have konsekvenser for byrådsmedlemmerne, hvis de har for meget fravær, da de kan blive trukket i deres vederlag.

- Det er mig bekendt aldrig sket, at der er nogen byrådsmedlemmer, som er blevet trukket i deres vederlag, fordi de havde for meget fravær, fortæller han og fortsætter:

- Men hvis man vurderer, at et byrådsmedlem har for meget fravær, så vil byrådsmedlemmets bagland typisk først gribe ind, ligesom en udvalgsformand eller i sidste ende borgmesteren kan tage sagen op.

Roger Buch mener også, at der måske kan være nogle byrådsmedlemmer, der spekulerer i, hvilke møder der er vigtige at deltage i.

- Det er klart, at byrådsmedlemmerne nok har mindre fravær, når der skal vedtages budget, mens sagen kan være en anden, når det er før sommerferien, og der måske ikke er noget, der er så vigtigt på dagsordenen, siger han.

--------------------------------

Af artiklen fremgik det, at over halvdelen af Holstebro Byråd har mere end 50 procent fravær. Det er rigtigt, hvis man kigger på antallet af udvalgsmøder. Her er der 66 procent af Holstebro Byråd, som har mere end ti procent fravær. Hvis man derimod medregner byrådsmøder, er det kun 25 procent af Holstebro Byråd, der har mere end 10 procent fravær.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Sport

Klavs Bruun i ny bog: Ensomheden i Holstebro førte til usund livsstil og for meget alkohol

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce