Indland

Fremtiden ligger i Gudsø: Energiløsninger skal udtænkes i jysk landsby

Skærbækværket i horisonten var i en fjern fortid tiltænkt en ombygning til atomkraftværk. Nu producerer værket varme med biomasse og drives af Ørsted, som også bliver en af de interessante samarbejdspartnere for Center Danmark på marken i Gudsø. Foto: Peter Leth-Larsen

På en mark ved Lillebælt skal skabes et nationalt og internationalt forskermiljø, hvor styring og udnyttelse af bæredygtig energi skal udtænkes. Kollegier, uddannelsesfaciliteter og mindre procesanlæg skal give de realistiske rammer.

Gudsø: Med klimaeksperternes seneste udmeldinger truende i baghovedet gav det mening, at champagnen fik lov at springe i en kold ridehal mellem Fredericia og Kolding tirsdag middag. Her præsenterede initiativtagerne bag Center Danmark deres ambitiøse plan om at etablere et forsknings- og testcenter, der skal bane vejen for den grønne omstilling.

I fire år har initiativtager Henrik Thorsen fra Fredericia haft drømmen om et testcenter af omstilling til grøn energi, og ideerne begyndte for alvor at tage form, da Danmarks Tekniske Universitet for to år siden kom ind over projektet. Siden koblede energikoncernen Ewii A/S sig på, og tirsdag kunne planerne præsenteres for offentligheden.

- Vi har holdt kortene tæt til kroppen, men har nu været ude at præsentere ideen flere steder, og vi er blevet mødt med en enorm opbakning. Så vi er meget optimistiske i forhold til at få finansieringen på plads, siger Henrik Thorsen, der har mødtes med energi-, klima-, og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), og han har vist stor interesse og velvilje.

Center Danmark midt i Danmark

Center Danmark skal være centrum for forskning og test af den grønne omstilling.Bag projektet står DTU, initiativtager Henrik Thorsen, Fredericia, og Ewii A/S.

Investeringen bliver fuldt udbygget på en halv milliard kroner.

Centret placeres på en 30 hektar stor mark i landsbyen Gudsø på grænsen mellem Fredericia og Kolding.

Her opføres et arkitektonisk grønt byggeri tegnet af arkitekten Jan Utzon.

Studerende fra de tekniske fakulteter i Aalborg, Aarhus, Odense og DTU skal ligesom forskere fra ind- og udland kunne mødes i Gudsø for at knuse problemer.

Center Danmark skal være stedet, hvor teknologiske løsninger kan præsenteres, deles og ikke mindst testes i forholdet 1:1.

Det skal kunne ske ved at koble kollegieboliger, studiefaciliteter, beboelse og procesanlæg sammen, så det er muligt at teste ideer og opsamle data under realistiske forhold.

Det overvejes også at knytte de omkringliggende lokalsamfund i Skærbæk og Taulov på centret.

Placeringen i Gudsø er nøje overvejet. Det er tæt på store energiselskaber som Energinet.dk, Ørsted, Ewii A/S og Dansk Fjernvarme.

Med to timers afstand til alle dele af Danmark vil det være muligt at modtage skoleklasser, der på en skoledag kan blive præsenteret for grøn omstilling i Center Danmarks formidlingscenter.

Der blev skålet i champagne og givet bidrag til historien om Center Danmark fra initiativtager Henrik Thorsen (t.v.), direktør for Ewii A/S Lars Bonderup Bjørn, direktør for DTU Claus Nielsen og professor Henrik Madsen, DTU. Foto: Peter Leth-Larsen

Utzon skal tegne

Der er tale om samlede investeringer på en halv milliard kroner, og selv om finansieringen ikke er på plads krone til krone, garanterer både Henrik Thorsen, DTU og Ewii, at Center Danmark bliver realiseret.

- Vi har de første tilsagn, og vi har ansøgninger inde hos store fonde. Vi er så vidt, at vi har haft Jan Utzon ude at se på omgivelserne, så vi kan få et forslag til, hvordan der kan bygges. Det skal være bæredygtigt og grønt. Vi placerer det i et meget smukt område, så det skal være et byggeri, der passer ind, siger Henrik Thorsen.

Centret bliver placeret på grænsen mellem Fredericia og Kolding Kommuner, der bakker fuldt op.

- Jeg synes, det er fantastisk, at man netop her, hvor det oprindelig var tænkt, at Danmarks første atomkraftværk skulle placeres, nu placerer et center, der har en helt grøn dagsorden. Det er tankevækkende, siger formand for miljø- og teknikudvalget i Fredericia Kommune, Christian Bro (S).

I fire år har Henrik Thorsen fra Fredericia tumlet med ideerne om et nationalt test- og forskningscenter. Han driver selv virksomheden Energy Cool i Fredericia, og har gennem årene været i dialog med forskerne fra DTU. Det udviklede sig til konkrete planer for Center Danmark, som blev helt konkrete, da Ewii A/S gik ind i projektet som medstifer af fonden Center Danmark og sikrede driftskapital på foreløbig fem mio. kroner. Foto: Peter Leth-Larsen

Mønster på hovedet

Centret får både et nationalt og internationalt sigte, lover professor og centerleder fra DTU Henrik Madsen.

- For nylig havde vi besøg af forskere fra Australien, USA, Korea og Indonesien for at drøfte de problemstillinger, som vi vil have fokus på i centret. Så vi ved, at der internationalt er sigte på, hvordan vi får sikret den grønne omstilling, siger Henrik Madsen.

Populært sagt handler det om at vende forbrugernes mønster på hovedet. I dag står vindmøllerne stille, hvis det blæser for meget, fordi det ikke er muligt at afsætte energien eller lagre den. Det skal ændres, fastslår han.

- Det giver måske et øget energiforbrug, men gevinsten er en CO2-reduktion. Og det er der, vores sigte skal være, siger Henrik Madsen.

Ewii forudser en kæmpe stigning i efterspørgslen på strøm de kommende år, og skal udgifterne ikke eksplodere, skal der tænkes klogt, påpeger direktør Lars Binderup Bjørn som et af argumenterne for, at Ewii har involveret sig i Center Danmark.

- Hvis vi ikke finder på kloge løsninger, skal vi ud at investere milliarder for at kunne efterkomme behovet for strøm, og det vil blive dyrt for forbrugerne. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt kommer i gang med at forske og teste nye løsninger, siger han.

Sådan kunne Center Danmark komme til at passe ind i naturen ved Gudsø Vig. Det er et bud fra en lokal arkitekt, men også arkitekt Jan Utzon har været forbi for at gøre sig tanker om området og centret og vil slå streger. Foto: Peter Leth-Larsen
Interessen for Center Danmark har været overvældende for initiativtagerne. Men projektet lanceres samtidig med FN's klimaforskere kommer med dystre profetier og regeringen barsler med et klimaudspil, hvilket gør det høj aktuelt. Foto: Peter Leth-Larsen
0/0
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Annonce