Annonce
Holstebro

Fugleinfluenza udløser forbud: Storslagteri bliver ramt på eksporten

Fjerkræslagteriet HK Scan ved Vinderup  bliver ramt på eksporten på grund af skærpede regler efter konstateret fugleinfluenza i Danmark Foto: Morten Stricker
Fjerkræslagteriet HK Scan i Vinderup står til at miste 30 procent af eksporten i de kommende måneder på grund af forbud mod salg af fjerkræ uden for EU.
Annonce

Vinderup: Åh nej.

Nu gik det ellers lige så godt med fremgang og forbedrede regnskaber for fjerkræslagteriet HK Scan i Vinderup efter en stribe hårde år.

Men nu får fugleinfluenzaen negativ indflydelse på eksporten for det lokale slagteri, hvor direktør Jukka Nikkinen har fulgt situationen tæt i længere tid.

- Vi er forberedt på, at fugleinfluenzaen ville komme til Danmark. Det har været undervejs i længere tid, men det er en meget uheldig situation. Det giver anledning til bekymring, men det er en del af gamet. Vi må arbejde hårdt for at undgå konsekvenserne, siger Jukka Nikkinen, der understreger, at HK Scan ikke modtager dyr fra den ramte besætning i Østjylland, hvor der skal slås 25.000 høns ihjel, så der ingen risiko ved at spisen maden fra slagteriet.

Men den internationale regel, der træder nu  i kraft, får stor betydning for Vinderup-slagteriet. Konsekvensen er, at der ikke må eksporteres fjerkræ til lande uden for EU i de næste tre måneder. Eksporten til EU kan fortsætte som hidtil.

- Det er klart, at det rammer os. Vores største marked er Danmark, men 30 procent af vores eksport går til lande uden for EU. De største lande er Sydafrika, Sydkorea og Hongkong, siger slagteridirektøren.

Annonce

Bedre rustet

På nuværende tidspunkt er det vanskeligt at vurdere konsekvenserne for slagteriet og de ansatte.

- Vi vil overleve det. Vi står bedre nu, end hvis det var sket for to år siden. Situationen er en helt anden i dag. Men det er afgørende, hvor længe eksportmarkedet er lukket ned. Vi skal forfølge vores strategi og arbejde hårdt at for at finde nye kunder og markeder. Den bedste hjælp vi kan få er, at danskerne køber mere kylling, siger den finske direktør, der har stået i spidsen for de seneste års omstilling på fjerkræslagteriet, der har finske ejere.

Hvis nedlukningen ikke bliver længere end tre måneder, vil det ikke få betydningen for antallet af arbejdspladser på slagteriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce