Annonce
Danmark

Funding: Løkke kan blive presset til et 'Hail Mary'

Thomas Funding, politisk redaktør, avisen Danmark. Foto: Michael Nørgaard

Det er svært at forestille sig, at Lars Løkke Rasmussen lige nu skulle være fristet til at udskrive valg. Blå blok sakker bagud i meningsmålingerne, og statsministeren har mistet grebet om den politiske dagsorden. Men timeglasset er ved at rinde ud. I dag er der præcis fire måneder til, at der skal være afholdt valg. Det kan presse Løkke til at gamble.

I amerikansk fodbold opererer man med et begreb, der hedder et Hail Mary. Det er noget, et hold gør, hvis det er bagud på point og kampen er i de døende sekunder. I et sidste desperat forsøg på at vinde kampen kaster quaterbacken bolden alt, hvad han kan op ad banen og beder til jomfru Maria om, at en medspiller griber den og laver et touchdown.

Lars Løkke Rasmussen er endnu ikke en desperat mand. Og måske bliver han det heller ikke. Men som sandet løber ud af timeglasset, og meningsmålingerne går i den forkerte retning, kan han ende der, hvor han kan blive nødt til at overveje et Hail Mary. Nemlig at slå valgene til Folketinget og Europa-Parlamentet sammen.

Man har tidligere set folketingsvalg lagt sammen med kommunalvalg, men aldrig sammen med et europaparlamentsvalg. Det er derfor reelt umuligt at sige noget sikkert om, hvilke dynamikker det vil føre med sig, og for hvem det vil være en fordel. Alene af den grund vil de fleste politikere forsøge at undgå scenariet. De hader usikkerhed.

Men bedrer meningsmålingerne sig ikke for Venstre de kommende måneder, kan det pludselig blive tillokkende alligevel. Hellere satse på det usikre end at udskrive et valg, der ikke kan vindes.

For selv om usikkerheden ved et dobbeltvalg er stor, er der argumenter for, hvorfor det kunne være til Lars Løkke Rasmussens fordel.

Et af dem er, at europapolitikken vil komme til at fylde mere i valgkampen, end den ellers ville have gjort. Temaet ligger umiddelbart godt til Løkke af den simple årsag, at han er statsminister. Han taler med tyngde, når det kommer til udenrigspolitik.

Løkke vil på den måde kunne give den som statsmand over for den relativt uprøvede S-leder Mette Frederiksen. Bagtæppet vil være brexit, russisk aggression, og Trumps Amerika. Statsministeren vil forsøge at tilbyde vælgerne det modsatte: erfaring, ro og sikkerhed.

Det er da også tydeligt, at man i Venstre ser udenrigspolitikken som en arena, der er til Lars Løkke Rasmussens fordel. Statsministerens nytårstale handlede således nærmest ikke om andet. Mange undrede sig over, hvorfor Løkke ikke havde valgt et indenrigspolitisk fokus i talen, men ender han med at slå de to valg sammen, vil det pludselig give mening.

Et andet argument for et kombivalg 26. maj er, at det potentielt kan styrke Dansk Folkeparti. En af de helt store årsager til, at blå blok lige nu står til at tabe valget, er, at Dansk Folkeparti har mistet vælgere til Socialdemokratiet. Løkkes genvalgschancer hænger derfor uløseligt sammen med, at DF vinder noget af det tabte terræn tilbage.

Her vil et forøget fokus på EU måske kunne gøre tricket. Dansk Folkepartis klare EU-skeptiske linje har et ikke ubetydeligt publikum blandt vælgerne. Emner som grænsekontrol, social dumping og østeuropæiske tyvebander vil være benzin på DF-motoren i en valgkamp. Så alt imens Løkke vil markedsføre sig som proeuropæisk statsmand, vil Kristian Thulesen Dahl kunne samle de knap så EU-begejstrede vælgere op.

Men desværre for statsministeren kan argumenterne for et dobbeltvalg også bruges som argument imod et dobbeltvalg.

Således har vi endnu til gode at se en statsminister vinde et valg på at være statsmand. Nyrup forsøgte det i 2001, men tabte med et brag. Dengang og nu er det indenrigspolitik, danskerne vægter højest, når de skal sætte deres kryds. Og lader man DF få plads til at markedsføre sin EU-skepsis i valgkamp, vil det få den afledte effekt, at det vil udstille, hvor splittet blå blok er, når det kommer til europapolitik.

Men til syvende og sidst er det hele spekulationer. Vi kan gætte på, hvad konsekvenserne ved at slå valgene sammen vil blive, men vi ved det ikke. Det er jomfruelig grund.

I amerikansk fodbold lykkes et Hail Mary langtfra altid. Det er nærmest mere reglen end undtagelsen, at det går galt. Men når det ender i et touchdown, er det altid spektakulært. På samme måde vil Løkke blive udråbt til geni, hvis han med ryggen mod muren ender med at satse på et kombivalg og vinder det.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Hendes fremgangsmåde er på et så lavt niveau. Det er et forsøg på snusket politisk muldvarpearbejde uden at ville stå ved det.Venstres gruppeformand i regionsrådet i Region Syddanmark, Bo Libergren, skød med skarpt i Fyens Stiftstidende, efter Jyllands-Posten kunne fortælle, hvordan partifællen, folketingsmedlem Jane Heitmann anonymt havde stillet 19 spørgsmål til Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor hun blandt andet ville vide, hvad regionsrådsmedlemmer bruger på taxa, Ipads og rejser

- Spørgsmålene har vakt forundring, og nogen har følt sig mistænkeliggjort. Det har ikke været min hensigt, derfor har jeg valgt at trække spørgsmålene.

Jane Heitmann (V) afviste her i avisen, at hendes 19 spørgsmål var et forsøg på at sværte regionrådspolitikerne til i den verserende debat om sundhedsreformen. Hun valgte dog alligevel at trække spørgsmålene tilbage

- Hun skal have en næse, fordi hun har indrømmet, at arbejdet med lovgivningen kunne være gået hurtigere. Dermed kunne vi have undgået den hamstring af kvoter, vi har set.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, fortalte til TV/Midtvest, at DF vil støtte en næse - altså en skriftlig kritik - af fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V). Det betyder, at der er flertal for en sådan næse

- Det er ikke noget, som jeg ønsker. Men det er ikke sådan, at man starter med at udelukke noget i den forbindelse.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ville ikke over for Ritzau afvise, at det potentielt kan blive nødvendigt at benytte atomvåben over for Rusland. Danmark besidder ikke atomvåben

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Debat

Debat: Aggressioner med støtte fra Trump.

Israel går igen til valg, og det vil være en ulykke for både israelere og palæstinensere, hvis Benjamin Netanyahu vinder. Han ligger selv langt ude på højrefløjen og vil der ud over basere sin regering på religiøse fundamentalister fra det endnu mere ekstreme højre. Der er i bogstaveligt forstand ingen grænser for Netanyahus aggressioner. Han er desuden opmuntret af støtten fra Trump, der sjældent undgår at puste til konflikten. Netanyahu leger som sædvanlig med ilden og har i valgkampen spillet ud med et kynisk stunt. Nu vil han inddrage de israelske bosættelser i Jordan-dalen og på den måde udvide Israels territorier yderligere. Dette brud på Folkeretten og international ret vil bombe fredsprocessen langt tilbage. Lige her og nu til ubodelig skabe for den palæstinensiske befolkning, men også til stor skabe for israelerne selv på bare lidt længere sigt. Palæstina reduceres til en endnu mindre enklave midt i Israels territorium, og palæstinenserne står tilbage som taberne med færre rettigheder. FN advarer mod udviklingen, og Danmark må også på banen med klare meldinger. En to-stats-løsning med sikre grænser og gensidig respekt mellem befolkningsgrupperne er den eneste langtidsholdbare og civiliserede vej at gå. Netanyahu er farlig for israelere, palæstinensere og muligheden for fred.

112

21-årig måtte ikke køre bil

Annonce