Annonce
Danmark

Funding: Støjberg på vej i rigsret, men ingen vil have blod på hænderne

Inger Støjberg (V) sidste år efter afhøring ved Retten på Frederiksberg. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce

1. På vej i rigsret

Hvem skal have blod på hænderne? Det virker til at være det spil, der foregår på Christiansborg lige nu. Skal det være Jakob Ellemann-Jensen eller Mette Frederiksen, der først går ud og konkluderer, at Inger Støjberg skal for en rigsret?

Dermed også sagt, at det virker afgjort, at det er der, det ender. Inden jul støttede både Socialdemokratiet og Venstre, at to uvildige advokater blev sat til at læse Instrukskommissionens 8.000 sider lange rapport igennem. Efterfølgende skulle de så fortælle politikerne, om der var grundlag for en rigsret.

Advokaterne er nu vendt tilbage, og deres besked er relativ klar. Så klar som det nu bliver, når man har med advokater og jura at gøre. Der er grundlag, og hvad lige så interessant er, der er ”rimelig formodning” om, at Inger Støjberg vil kunne blive dømt.

Og når man har sagt A, må man også sige B. Både Socialdemokratiet og Venstre får overordentlig svært ved ikke at stemme for en rigsret med den konklusion.

Men hvem skal sige det først? Ingen har rigtig lyst. Socialdemokratiet har de afgørende mandatar, så pilen peger på dem. Men det ligner, at de spekulerer i at lade Jakob Ellemann stege i de interne uenigheder i Venstre, så de trækker tiden. Engang i næste uge, vil partiet melde ud, lyder beskeden.

Men lige meget hvem der blinker først, så virker det givet, at Inger Støjberg ender i en rigsret.

2. Er Støjberg en død sild?

Man dør ikke af at blive stillet for en rigsret. Ordene er Inger Støjbergs. Og det er rigtigt nok, det gør man ikke. Men ens politiske liv kan meget vel afgå ved døden i Højesterets sale.

Da Erik Ninn Hansen tilbage i 1995 blev dømt til fire måneders betinget fængsel, var det således en politisk dødsdom. Han var færdig. Det er dog mere usikkert, om Inger Støjberg også er.

Man må selvfølgelig formode, at hun er forhistorie i Venstre, hvis hun bliver dømt. Særligt hvis hun ikke accepterer dommen. Men meget er sket i dansk politik siden 90’erne, og partier som Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti ser ikke ud til at have et problem med at tage imod en politiker med plettet straffeattest.

Det bliver naturligvis ikke den samme store karriere, Inger Støjberg vil kunne videreføre i et af disse to partier, og hendes renomme vil da også være alvorligt skadet, men hendes politiske liv vil måske kunne fortsætte i en eller anden form. Og som mange, der kender hende, bemærker. Politik er Inger Støjbergs liv.


Mange anser det for værende usandsynligt, at hun vil kunne tåle at dele parti med de samme mennesker, der måtte sende hende for en rigsret.


Men muligvis behøves vi ikke at vente på rigsretten for at finde ud af, hvad Inger Støjbergs politiske fremtid byder. I Venstre spekulerer mange således i, om Inger Støjberg indenfor de nærmeste dage melder sig ud af partiet.

Mange anser det for værende usandsynligt, at hun vil kunne tåle at dele parti med de samme mennesker, der måtte sende hende for en rigsret.

Og det er da også den oplagte konklusion. Selvfølgelig vil hun ikke være medlem af et parti, der har sendt hende råbende og sparkende til skafottet. Men der er også noget, der taler imod, at Inger Støjberg skulle droppe Venstre.

Først og fremmest hendes berømte og berygtede stædighed. Man kan levende forestille sig Inger Støjberg tænke, at det skal være løgn, at Jakob Ellemann skulle få held til at jage hende ud af hendes eget parti.

Og det er i den sammenhæng vigtigt at huske på, at Inger Støjberg endnu ikke er dømt. Det kan jo ske, at en rigsret frikender hende. Og gør den det, og er hun stadig medlem af Venstre på det tidspunkt, så vil hun kunne genindtage partiet med fornyet styrke. Inger Støjberg virker overbevist om sin egen uskyld, så måske det er et scenarie, hun spekulerer i.

3. Venstre har ren røv

Det var i 11. time, at Jakob Ellemann-Jensen fik placeret Venstre på rigsrets-holdet. Det kostede ham hans næstformand og store interne urolighederne, men der er også en fremtidig gevinst forbundet med det.

Venstre har nu ren røv at trutte i, som man siger. Senere på året starter den såkaldte granskningskommission, der skal undersøge Mette Frederiksens ansvar i minksagen.

Var Venstre blevet ved med at forsøge at beskytte Inger Støjberg imod en rigsret, havde det været umuligt for partiet også at angribe Mette Frederiksen for at have brudt grundloven, når det kommer til minkene. Hykleriet ville simpelthen være blevet for tykt.

Men det problem er væk nu, og Venstre kan give den fuld gas under og efter kommissionsundersøgelsen af Mette Frederiksen. Det kan således godt være, at partiet lige nu ser forpjuskede ud, men tingene kan se meget anderledes ud, hvis Mette Frederiksen om et år står i bare tilnærmelsesvis samme situation, som Inger Støjberg står i lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce